Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Η Αττική αποτελεί για πολλούς ένα μέρος το οποίο είναι ακόμη ανεξερεύνητο μιας και υπάρχουν πολλά αξιοθέατα και τοποθεσίες που δεν γνωρίζουμε. Είτε στα ορεινά είτε παραθαλάσσια, θα ανακαλύψεις σπουδαίους ιστορικούς θησαυρούς που συχνά μπλέκονται με τον μύθο. Αποτελούν ιδανική αφορμή για μια βόλτα και εξερεύνηση ακόμη και μια Κυριακή. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Λυχνοσπηλιά της Αττικής με τη μεγάλη ιστορία. Αν δεν την έχεις ακούσει, είναι ευκαιρία να την γνωρίσεις μιας και βρίσκεται πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι φαντάζεσαι.

Η Λυχνοσπηλιά της Αττικής με τη μεγάλη ιστορία

Θα ακούσεις να την αποκαλούν Λυχνοσπηλιά αλλά επίσης και Σπήλαιο του Πανός. Πρόκειται για ένα σπήλαιο γνωστό από την αρχαιότητα το οποίο μάλιστα χρησιμοποιούταν από τους προϊστορικούς χρόνους ως χώρος λατρείας του Θεού Πάνα και των Νυμφών. Αυτό εξάλλου αποκαλύπτουν και οι χαραγμένες επιγραφές στην είσοδο του σπηλαίου όπως επίσης και οι παραστάσεις των αγγείων που βρέθηκαν στο εσωτερικό του. Και αργότερα εξακολούθησε να αποτελεί ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό λατρευτικό κέντρο. Γιατί την αποκαλούν Λυχνοσπηλιά; Από τα περισσότερα από δύο χιλιάδες λυχνάρια τα οποία βρέθηκαν εκεί και τα οποία χρονολογούνται κυρίως στα χρόνια του 4ου μ.Χ. αιώνα.

Πού βρίσκεται όμως αυτή η ξεχωριστή Σπηλιά; Η αλήθεια είναι ότι στο σημείο στο οποίο βρίσκεται η πρόσβαση δεν είναι πολύ εύκολη. Θα την βρει κανείς αατολικά του φαραγγιού της Γκούρας, σε υψόμετρο 770 περίπου μέτρων. Πολλοί λένε ότι αποτελεί ενδεχομένως το πιο καλά κρυμμένο σημείο ολόκληρης της περιοχής της Πάρνηθας. Και όχι άδικα. Αν είσαι ορειβάτης σίγουρα θα την έχεις ακούσει ή και επισκεφθεί. Το σίγουρο είναι ότι όσα θα δεις θα σε αποζημιώσουν για την όποια δυσκολία. Όταν βρεθείς εκεί στο πλάτωμα του σπηλαίου και κοιτάξεις το κωνικό του άνοιγμα θα σκεφτείς ότι όλη η διαδρομή άξιζε τον κόπο.

Τα μυστικά της Αττικής

Η Λυχνοσπηλιά δεν είναι όμως το μοναδικό καλά κρυμμένο μυστικό της Αττικής. Και σίγουρα σου έχουμε μιλήσει για πολλά από αυτά. Όπως και για τα τρία μέρη της Αττικής που κρύβουν θρύλους και μυστήρια. Πολλοί είναι εκείνοι, επίσης, που δεν γνωρίζουν το Πλουτώνιο Σπήλαιο αλλά και τον άγνωστο κίτρινο πύργο της Αττικής και την ιστορία του. Τέλος, ευκαιρία να σου μιλήσουμε και για ένα ακόμη αξιοθέατο το οποίο πολλοί δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει στην Αττική. Ο λόγος για το ιερό των Αιγυπτίων θεών που βρίσκεται 40 λεπτά από την Αθήνα. Πιθανόν να έχεις περάσει πολύ κοντά και να μην το έχεις παρατηρήσει…

https://exploringgreece.tv/at

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά