Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

» Τα Αρχοντορεμπετικα «
Και πάλι μαζί φίλες και φίλοι από τη στήλη αυτή να μιλήσουμε για μουσική.
Το θέμα μας αυτή τη φορά είναι » Τα Αρχοντορεμπετικα ‘ και πάμε πολλά χρόνια πίσω στο περασμένο αιώνα και λεω να βρεθούμε στη δεκαετία του Μεσοπολέμου (1920 – 1930 ) , όπου εκεί τα συναντάμε ως ονομασία » αρχοντορεμπετικο » , ενώ στην ουσία γεννιέται αυτό το είδος μουσικής πριν τη δεκαετία του 1950 και ακμάζει στη χώρα μας με το που εμφανίζεται.
Έχει αρχίσει λοιπόν να ακούγεται και αναπτύσσεται κυρίως μέσα στη συγκεκριμένη δεκαετία.
Βέβαια συνηθίζεται η ονομασία του στο πληθυντικό και ευρέως πλέον ονομάζεται : » Τα Αρχοντορεμπετικα » , που αποτελούν μάλιστα Σχολή στο είδος αυτό και συνήθως χαρακτηρίζονται από το λαϊκότροπο ύφος τους και συχνά με χιουμοριστικό στίχο και μουσική χαρούμενη , επιρεασμενα σαφώς από τα ρεμπέτικα , αλλά και με δυτικότερους Ευρωπαϊκές ενορχηστρωσεις ( στην ουσία γίνεται το πάντρεμα των παραδοσιακών μας οργάνων με διαφορετικό τρόπο , στην ενορχήστρωση δηλαδή ) .
Γνωρίζουμε βέβαια πως ο ‘πατερας» του αρχοντορεμπετικου στη μουσική που έγραψε , είναι ο Μιχάλης Σουγιουλ , κατέχοντας το τίτλο επίσης του Αυθεντικού Ρομαντικού Συνθέτη.
Το 1948 ανεβαίνει στο θέατρο Μετροπολιταν η ελληνική σπουδαια επιθεώρηση με τίτλο : » Άνθρωποι , Άνθρωποι » των Αλέκου Σακελλαριου και Χρήστου Γιαννακοπουλου και επίσης τους στίχους του τραγουδιού , που ακούγεται στην επιθεώρηση αυτή , με τίτλο : » Το Τραμ το Τελευταίο » , συμβάλλει και ο Κώστας Γιαννιδης ( ή αλλιώς Γιάννης Κωνσταντινιδης ) .
Το τραγούδι ερμηνεύει η Σπεραντζα Βρανα για το νούμερο «Το καμπανάκι » , γίνεται πάταγος κατω στη πλατεία από τους θεατές και με το ξεχωριστό ταπεραμεντο και το μπριο της κάνει το τραγούδι αυτό τεράστια επιτυχία , που είναι και το πρώτο αρχοντορεμπετικο (τραγούδι ) .
Ο Τώνης Μαρουδας μαζι με το Νίκο Παπαδάκη το ηχογραφούν σε δίσκο πράγμα που σημαίνει οτι ακούγεται στο ευρύ κοινό γνωρίζοντας μεγαλύτερη απήχηση και έτσι απογειώνεται πλέον παντού με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Ιστορικά για τις μεγάλες επιτυχίες συμβάλλουν οι καλλιτέχνες πανω στο είδος αυτό πάρα πολλοί όπως οι : Γιάννης Βελλας , Ζακ Ιακωβιδης , Κώστας Καπνισης , Γιώργος Μουζακης , Τάκης Μωρακης , Ιωσήφ Ριτσιαρδης , Μιχάλης Σουγιουλ , Αλέκος Σακελλαριος , Γιώργος Τζαβελλας , Χρήστος και Γιώργος Γιαννακοπουλος. Ενώ τα τραγούδια αυτά ακούγονται κυρίως από τούς : Νίκο Γούναρη , Τζιμη Μακουλη , Τωνη Μαρουδα , Μάγια Μελαγια , Φώτη Πολυμερη , Τρίο Κιταρα , Κορώνη – Φιλανδρο.
Καθώς έρχεται το 1958 πεθαίνει ο σημαντικός και σπουδαίος , γλυκός , ρομαντικός συνθέτης των αμετρητων επιτυχιών Μιχάλης Σουγιουλ , οπότε έρχεται και το τέλος της μουσικής αυτής.
Ενώ έχει βραχύβια ζωή το είδος αυτό μέσα στη δεκαετία 1950 – 1960 , στην επόμενη δεκαετία του 1960 περνά σιγα – σιγά στο περιθώριο. παρόλα αυτά ακούγεται ευχάριστα μέχρι τις μέρες μας.
Ας γνωρίσουμε και απολαύσουμε την πρώτη διδάξασα ανεπανάληπτη και μπριόζα Σπεραντζα Βρανα ( μετα από χρόνια σε μουσική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης ) , αλλά πάντα με τη δική της ιδιαίτερη φωνή της στο νούμερο εκείνο , αυτό το ιστορικό τραγούδι » Το Τραμ το Τελευταίο » που είναι και η εναρκτήρια παρουσία του αρχοντορεμπετικου στο ελληνικό κοινό της εποχής εκείνης και μία νέα μουσική που θα αγγίξει τις καρδιές όλων των Ελλήνων για 10 χρόνια τουλάχιστον .
https://www.youtube.com/watch?v=cdyRODuTEjU&feature=share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά