Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Η Σικελία είναι ένα όμορφο και ιστορικό νησί που χωρίζεται από την Ιταλία με το  στενό της Μεσσήνης . Περιβάλλεται επίσης από δύο άλλες θάλασσες – το Ιόνιο και το Τυρρηνικό. Βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου , εδώ και πολύ καιρό αποτελεί τόπο συνάντησης πολιτισμών που έχει οδηγήσει σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι η Κοιλάδα των Ναών. Αυτός ο χώρος της UNESCO χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος στον κόσμο

Εντυπωσιακός τάφος του βασιλικού γραφέα αποκαλύφθηκε στη νεκρόπολη Saqqara

Ιστορία της Κοιλάδας των Ναών

Η κοιλάδα βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία της αρχαίας ελληνικής αποικίας και πόλης Ακράγας , που σήμερα είναι γνωστή ως Agrigento. Αυτή ήταν κάποτε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Magna Graecia , ένας όρος που σημαίνει «Μεγάλη Ελλάδα» που δόθηκε από τους Έλληνες στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία. Αυτή η ελληνική περιοχή ήταν ιδιαίτερα ακμάζουσα και συνέβαλε σημαντικά στον πολιτισμό του αρχαίου κόσμου.

Ο αρχαίος Ακράγας, παρά την τοποθεσία του, ήταν ελληνικός, τόσο πολιτιστικά όσο και γλωσσικά. Άκμασε για πολλές δεκαετίες στην κλασική περίοδο από το 600 έως το 400 π.Χ. Καθώς η πόλη βρισκόταν στην πρώτη γραμμή στους πολέμους μεταξύ Ελλήνων και Καρχηδονίων , και αργότερα στους Πρώτους Πουνικούς Πολέμους , καταστράφηκε δύο φορές και ο πληθυσμός της πουλήθηκε ως σκλάβος.

Πολλοί από τους ναούς της κοιλάδας βρίσκονται σε ερείπια (Wildman / Adobe Stock)

Πολλοί από τους ναούς της κοιλάδας βρίσκονται σε ερείπια ( Wildman / Adobe Stock)

Η πόλη για άλλη μια φορά άκμασε υπό τη ρωμαϊκή κυριαρχία και παρέμεινε ελληνική στον πολιτισμό. Καταλήφθηκε από Βάνδαλους , Άραβες, Νορμανδούς και Βυζαντινούς πριν εγκαταλειφθεί.

Τα μνημεία στην κοιλάδα των ναών

Οι οκτώ ναοί που βρέθηκαν στην κοιλάδα χρονολογούνται όλοι από τον 5ο αιώνα π.Χ. – τη χρυσή εποχή των Ελλήνων στη Σικελία, πριν από τον ερχομό των Καρχηδονίων και των Ρωμαίων .

Οι περισσότεροι ναοί είναι χτισμένοι από τοπικό ψαμμίτη και βράχο τούφας, χτισμένοι γύρω από μια ανοιχτή περιοχή. Μέσα σε αυτό το ιερό εκτίθεται ένα άγαλμα μιας θεότητας που πλαισιώνεται από μια κιονοστοιχία κιόνων στις τρεις πλευρές, συνήθως σε μια σειρά από σκαλοπάτια. Εκτός από ένα, όλα βασίζονται στο κλασικό δωρικό στυλ αρχιτεκτονικής και μοιάζουν με ναούς και κτίρια που χτίστηκαν κατά τη Χρυσή Εποχή της Αθήνας.

Οι ναοί παραμελήθηκαν με τον εκχριστιανισμό του νησιού, αλλά κάποιοι μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν ως Εκκλησίες. Ένα τοπικό ευγενή, ο Δούκας του Serradifalco, έκανε πολλά για τη διατήρηση των ναών και ξεκίνησε τη διαδικασία της εκσκαφής στην περιοχή στις αρχές του 19 ου αιώνα. Οι σημερινοί ναοί έχουν ανακατασκευαστεί από τις αρχικές πέτρες και υλικά.

Οι κάποτε υπέροχοι ναοί στην κοιλάδα

Ο ναός της Concordia που χρονολογείται από το 420 π.Χ. πήρε το όνομά του από έναν Ρωμαίο θεό, αλλά πιθανότατα αρχικά ήταν αφιερωμένος σε έναν Έλληνα θεό. Θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους σωζόμενους ναούς δωρικού ρυθμού. Τοποθετημένο σε ένα σύνολο σκαλοπατιών, έχει πολλές καλοδιατηρημένες αυλακωτές κολώνες που έχουν ύψος 20 πόδια (6,6 μέτρα). Ο ναός είναι τώρα χωρίς στέγη, αλλά είναι σε κατά τα άλλα εξαιρετική κατάσταση και είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ναού δωρικού ρυθμού.

The Temple of Concordia, Valley of the Temples (crocicascino/Adobe Stock)

The Temple of Concordia, Valley of the Temples ( crocicascino / Adobe Stock)

Ο ναός του Juno , που πήρε το όνομά του από έναν Ρωμαίο θεό, αλλά ίσως αρχικά ήταν αφιερωμένος στην ελληνική θεά Ήρα, έχει ύψος 20 πόδια (6,6 μέτρα) και περιλαμβάνει μια στοά με επένδυση 6 κίονες στη μία πλευρά και 13 στην άλλη, αν και μερικές είναι κακώς σκάρτος. Διακρίνεται ο κεντρικός χώρος του ιερού καθώς και σκάλες.

Ο Ναός του Ηρακλή (ή Ηρακλή ) ήταν κάποτε ένας από τους πιο δημοφιλείς ναούς στην αρχαία Μεγάλη Ελλάδα . Βρισκόταν στην Αγορά , τον κύριο δημόσιο χώρο της πόλης. Θεωρείται ότι οι Καρχηδόνιοι ήταν αυτοί που κατέστρεψαν τον ναό, αλλά σώζονται η κάτοψη και οι σκάλες, καθώς και η μπροστινή κιονοστοιχία του ναού με τους έξι εντυπωσιακούς κίονες.

Τρεις ναοί από τους οποίους ελάχιστα έχουν διασωθεί είναι ο άλλοτε τεράστιος ναός του Ολυμπίου Διός που προοριζόταν να σηματοδοτήσει μια μεγάλη νίκη επί των Καρχηδονίων, ο ναός του Κάστορα και του Πόλλουξ και ο Ναός του Ηφαίστου (ή Βουλκάνου). Πυλώνες, ερείπια, κατόψεις και ένας θριγκός είναι τώρα τα μόνα εναπομείναντα αντικείμενα.

The Temple of Juno, Valley of the Temples (Leonid Andronov /Adobe Stock)

The Temple of Juno, Valley of the Temples ( Leonid Andronov /Adobe Stock)

Εκτός από μερικές σπασμένες κολώνες, ελάχιστα έχουν απομείνει από το ναό του Ασκληπιού, αλλά είναι ακόμα δυνατό να δούμε το σχέδιο του ιερού όπου θα συγκεντρώνονταν οι προσκυνητές με την ελπίδα να θεραπευθούν από τον Θεό της θεραπείας.

Ο τάφος του Theron, η οποία ήταν ένα μνημείο για Ρωμαίοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον Πρώτο Καρχηδονιακό Πόλεμο είναι στην οθόνη, μαζί με τα λείψανα των πυλών που χρονολογείται από τον 4 ο αιώνα π.Χ. Ένα ρωμαϊκό και ένα βυζαντινό νεκρόπολη μπορεί να βρεθεί σε αυτή τη μεγάλη περιοχή, όπως καθώς και μεσαιωνικά ερείπια, και μια αξιοσημείωτη ελιά 500 ετών .

Επίσκεψη στον μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο

Είναι δυνατό να συμμετάσχετε σε μια ομαδική περιήγηση στον ιστότοπο ή να οργανώσετε μια ιδιωτική επίσκεψη με τον δικό σας οδηγό. Εναλλακτικά, είναι διαθέσιμα ακουστικά ήχου που εξηγούν το ιστορικό του ιστότοπου. Οι ίδιοι οι ναοί δεν βρίσκονται στην κοιλάδα αλλά χτίστηκαν σε μια κορυφογραμμή και οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στα ερείπια του ναού. Χρειάζονται περίπου δύο ώρες για να εξερευνήσετε τα ερείπια.

https://www.ancient-origins.net/ancient-places/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά