Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Όταν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων X-Press Pearl πήρε φωτιά και τελικά βυθίστηκε τον Μάιο του 2021, η Σρι Λάνκα πάγωσε νομίζοντας ότι οι 350 τόνοι καυσίμων του πλοίου θα διέρρεαν στον Ινδικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα μια οικολογική καταστροφή η οποία θα επηρέαζε την αλιευτική βιομηχανία και τους κοραλλιογενείς υφάλους της χώρας.

Ταξινομημένη από τον ΟΗΕ ως η χειρότερη θαλάσσια καταστροφή της χώρας, η μεγάλη επίπτωση δεν προκλήθηκε από χημικά που υπήρχαν στο πλοίο ή τα καύσιμα. Η πιο σοβαρή και εκτεταμένη ζημιά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, προκλήθηκε από την απόρριψη 87 εμπορευματοκιβωτίων γεμάτων με πλαστικά σφαιρίδια στο μέγεθος φακής. Τα λεγόμενα nurdles.

Σύμφωνα με μελέτες, αυτά τα πλαστικά σφαιρίδια παίζουν το ρόλο της σχεδίας για επιβλαβή βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της χολέρας ή του E Coli, μεταφέροντάς τα από πηγές λυμάτων, στον βυθό της θάλασσας.

Τα nurdles, σε αντίθεση με ουσίες όπως η βενζίνη και η κηροζίνη, δεν θεωρούνται επικίνδυνα σύμφωνα με τον Κώδικα Επικίνδυνων Εμπορευμάτων για ασφαλή αποθήκευση και χειρισμό που ορίζεται από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO). Αυτό είναι ανεξάρτητα από την απειλή που αποτελούν οι πλαστικοί κόκκοι γνωστοί εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε έκθεση που δημοσιεύθηκε το 1993 από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία πλαστικών θα μπορούσε να μειώσει τις ρυπάνσεις.

Η γραμματεία του ΙΜΟ παρατήρησε ότι τα nurdles παρέπεμψε το θέμα στην επιτροπή πρόληψης και αντιμετώπισης της ρύπανσης, και υποτίθεται ότι θα συνεδριάσει το επόμενο έτος. Οι ακτιβιστές είπαν ότι ήταν πολύ απογοητευτικό που η πρόταση της Σρι Λάνκα δεν συζητήθηκε επαρκώς.

Στο μεταξύ, η επιχείρηση καθαρισμού συνεχίζεται στη Σρι Λάνκα. Περίπου 46 δελφίνια, 470 χελώνες και οκτώ φάλαινες που ξεβράστηκαν στην ακτή είχαν nurdles στο σώμα τους. Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες αποδείξεις ότι μόνο τα nurdles ήταν υπεύθυνα, υπήρξαν περιπτώσεις παρατήρησης πλασμάτων όπως τα δελφίνια με πλαστικά σωματίδια μέσα τους.

Περίπου 20.000 οικογένειες χρειάστηκε να διακόψουν το ψάρεμα. Όταν οι ψαράδες βουτούν στο νερό, τα σφαιρίδια μπαίνουν στα αυτιά τους. Φυσικά έχει επηρεάσει τον τουρισμό και οτιδήποτε άλλο.

https://e-nautilia.gr/oi-sun

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά