Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγορείται ότι «υπέκυψε» στην Κίνα παραλείποντας ένα γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου κατά την ονομασία της νέας παραλλαγής covid.
Ως γνωστόν, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αποκαλέσει το νέο στέλεχος Όμικρον, ενώ παρέλειψε δύο γράμματα πριν από το Omicron το «Ν» και το «Ξι».

Πράγματι, όταν η νέα παραλλαγή B.1.1.529 αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, τα «N» και «Ξ» ήταν τα επόμενα διαθέσιμα γράμματα στο ελληνικό αλφάβητο.

Και εδώ αρχίζει το μπέρδεμα: Το «N» αποδιδόμενο ως Νu θα δημιουργούσε σύγχυση με τη λέξη «New» ενώ το «Ξ» αποδιδόμενο ως «Xi» θεωρήθηκε κοινό όνομα, οδηγώντας σε εικασίες σχετικά με το εάν το παραλείφθηκε προς χάρην του Κινέζου Προέδρου, Ξι Τζινπίνγκ, σημειώνουν οι New York Times.

«Το ‘Nu’ συγχέεται πολύ εύκολα με το «new»», δήλωσε το Σάββατο ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, εκπρόσωπος του ΠΟΥ. Και το “Xi” δεν χρησιμοποιήθηκε επειδή είναι ένα κοινό επίθετο, εξήγησε. Επομένως, πιθανή χρησιμοποίησή του θα εμπεριείχε τον κίνδυνο προσβολής απέναντιο σε «πολιτιστικές, κοινωνικές, εθνικές, επαγγελματικές ή εθνοτικές ομάδες».

Επικριτές της απόφασης αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή παρέσχε απλά ακόμα περισσότερες αποδείξεις ότι ο ΠΟΥ «φοβάται» το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ενδεικτικό είναι το tweet του γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ: «Αν ο ΠΟΥ φοβάται τόσο το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, πώς μπορεί να τους εμπιστευτεί να τους καλέσει την επόμενη φορά που θα προσπαθήσουν να καλύψουν μια καταστροφική παγκόσμια πανδημία;».

Ο Οργανισμός έχει ήδη κατηγορηθεί, γράφει η Daily Mail, ότι επέβλεψε μια έρευνα για την προέλευση της πανδημίας στην κινεζική πόλη Γουχάν αλλά αγνόησε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί να ξεκίνησε από ένα εργαστήριο ευρισκόμενο εκεί.

Ο ΠΟΥ άρχισε να ονομάζει τις νέες μεταλλάξεις με χαρακτήρες από το ελληνικό αλφάβητο και όχι από τον τόπο στον οποίο εμφανίστηκαν με το σκεπτικό ότι είναι εύκολο να προφέρονται και να μην στιγματίζουν.

Το Όμικρον είναι η πέμπτη μετάλλαξη που ονομάζεται ως «ανησυχίας». Άλλες μεταλλάξεις, όπως η Έψιλον, η Λάμδα και η Μu – κατηγοριοποιήθηκαν ως «ενδιαφέροντος», οπότε πέρασαν σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητες πέραν της επιστημονικής κοινότητας.

Έτσι, η μετάλλαξη του Covid-19 που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική πήρε τελικά το όνομά της από το 15ο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Ο ΠΟΥ έχει προωθήσει το σύστημα ονοματοδοσίας ως απλό και προσιτό, σε αντίθεση με τα επιστημονικά ονόματα των παραλλαγών, τα οποία «μπορεί να είναι δύσκολο να ειπωθούν και να ανακληθούν στη μνήμη και είναι επιρρεπή σε εσφαλμένες αναφορές»,.

Μερικοί ερευνητές συμφωνούν.

Η Δρ Αντζελα Ράσμουσεν, ιολόγος στο Καναδικό Πανεπιστήμιο του Σασκάτσεουαν λέει ότι είχε πολλές συνεντεύξεις με δημοσιογράφους πριν ανακοινωθεί το ελληνικό σύστημα ονοματοδοσίας, και υπήρχαν δεκάδες συγχύσεις με ονόματα όπως αυτά από τις παραλλαγές B.1.1.7 και B.1.351. Οι οποίες είναι πλέον γνωστές ως Alpha, που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, και Beta, που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική.

«Καταντά πραγματικά δύσκολο να συνεννοείσαι όταν χρησιμοποιείς μια αλφαβητική σούπα με ονομασίες παραλλαγών», είπε, προσθέτοντας: «Τελικά οι άνθρωποι καταλήγουν να την αποκαλούν μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου ή μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής».

Αυτός είναι ο άλλος μεγάλος λόγος που ο ΠΟΥ μετακόμισε στο ελληνικό σύστημα ονοματοδοσίας, είπε η Δρ Ράσμουσεν: Η παλαιότερη πρακτική ονοματοδοσίας ήταν άδικη για τους ανθρώπους και τις περιοχές όπου εμφανίστηκε ο ιός. Και πράγματι ο Οργανισμός χαρακτήρισε την πρακτική της περιγραφής μίας μετάλλαξης από τα μέρη που εντοπίστηκαν ως «στιγματιστική και μεροληπτική».

Η πρακτική της ονομασίας των ιών από περιοχές ήταν επίσης ιστορικά παραπλανητική, λέει ακόμη η Δρ Ράσουσεν. «Ο Έμπολα, για παράδειγμα, πήρε το όνομά του από ένα ποτάμι που στην πραγματικότητα απέχει πολύ από το σημείο όπου εμφανίστηκε ο ιός».
«Από την αρχή της πανδημίας, θυμάμαι ανθρώπους να λένε: «Την λέγαμε ισπανική γρίπη. Γιατί δεν ονομάζουμε και τον κορωνοϊό, ως «Κορωνοϊό της Γουχάν;». Και απαντά για να δείξει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος: «Η ισπανική γρίπη δεν ήρθε από την Ισπανία. Δεν ξέρουμε από πού προέκυψε, αλλά υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα να προέκυψε από τις ΗΠΑ».

https://neoskosmos.com/el/2021/