Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Αυτός ο εκπληκτικά διατηρημένος δωρικός ναός εγκαταλείφθηκε πριν καν ολοκληρωθεί.
Στην κορυφή ενός λόφου με θέα τον κόλπο του Castellammare, λίγο έξω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης Segesta, βρίσκεται ένας υπέροχα καλά διατηρημένος δωρικός ναός. Το παλιό οικοδόμημα θεωρείται ότι χτίστηκε γύρω στο 420 π.Χ. από έναν αρχιτέκτονα της Αθήνας και θεωρείται τακτικά το καλύτερο σωζόμενο παράδειγμα δωρικής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη.
Το δωρικό τάγμα ήταν ένα από τα τρία τάγματα ελληνικής και ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής (τα άλλα δύο είναι το Ιωνικό και το Κορινθιακό). Αυτός ο ναός, που ευτυχώς επέζησε από την καταστροφή που επακολούθησε κατά τη λεηλασία της Σεγέστας των Καρχηδονίων, είναι ένα φανταστικό κειμήλιο εκείνης της αρχιτεκτονικής εποχής.
Αλλά περιέργως, όσο καλή κι αν είναι η δομή, έχει αρκετά συστατικά που υποδηλώνουν ότι ο ναός δεν τελείωσε ποτέ. Οι κολώνες δεν έχουν φλαουτωθεί όπως συνήθως θα ήταν σε τελειωμένο δωρικό ναό. Επίσης, οι καρτέλες που χρησιμοποιήθηκαν για την ανύψωση των μπλοκ της βάσης στη θέση τους δεν αφαιρέθηκαν ποτέ.
Ο ναός είναι επίσης χωρίς νάος (εσωτερικός θάλαμος) και πιστεύεται ότι ποτέ δεν δόθηκε στέγη στο κτίριο. Ακόμη περισσότερο, φαίνεται ότι στον ναό δεν δόθηκε ποτέ κάποιο ζωγραφιστό ή γλυπτό διακοσμητικό, βωμό ή οποιαδήποτε αφιέρωση σε μια συγκεκριμένη θεότητα.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό αυτού του σαφώς ελληνικού ναού είναι το γεγονός ότι η πόλη που υπηρετούσε δεν ήταν καν ελληνική, καθώς αυτό το τμήμα της Σικελίας κατοικούνταν από τον λαό των Ελύμιων. Η Segesta ιδρύθηκε πολύ πριν αρχίσει να εμφανίζεται η πόλη στα ελληνικά αρχεία, παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες ιστορικοί υποστήριζαν ότι την δημιούργησαν άποικοι από την Τροία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά