Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Μέσα στο Πλουτώνειο, στην Ελευσίνα, υπάρχει ένα σημείο όπου μια προεξοχή βράχου σχηματίζει μια φυσική έδρα. Το εντυπωσιακό με αυτόν τον ιδιαίτερο βράχο, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην Ελευσίνα, είναι ότι προσελκύει τα μέλη σχεδόν κάθε τουριστικής ομάδας που επισκέπτεται το ιερό. Αν περπατήσετε προς το Πλουτώνειο και δείτε μια ομάδα τουριστών να ακούν τον ξεναγό τους, θα παρατηρήσετε ότι πάντα ένας ή δύο από αυτούς κάθονται σε αυτή την προεξοχή του βράχου που σχηματίζει μια θέση. Αυτή η τραχιά προεξοχή, ανασκάφηκε από την Γαλλική Σχολή και βρίσκεται περίπου 2,5 μ. μακριά από την δυτική γωνία του ναού και αντίκρυ αυτό που φαίνεται να είναι μια θύρα του προϋπάρχοντος ναού.
Είναι η Αγέλαστος πέτρα όπου εκεί κάθισε η θεά Δήμητρα, λίγοι το γνωρίζουν.
― Αγέλαστος Πέτρα καλουμένη παρά τοις Αθηναίοις, όπου καθίσαι φασί Θησέα μέλλοντα καταβαίνειν εις Άδου· όθεν και τούνομα τη πέτρα ή ότι εκεί εκάθισεν η Δημήτηρ κλαίουσα, ότε εζήτει την Κόρην.
Σχόλια Αριστοφ. Ιππής 785α
Η φύση της θέσης της «Aγέλαστου πέτρας» υποδηλώνει ότι ήταν ένα αρκετά παλαιό και αρχέγονο ορόσημο μέσα στη λατρεία. Η Αγέλαστος πέτρα ήταν ένα κομβικό σημείο γύρω από το οποίο διαμορφώθηκε η λατρεία των Μυστηρίων, γιατί βρίσκεται δίπλα στην πύλη του Άδη, το ίδιο το βασίλειο στο οποίο επικεντρώνεται η λατρεία.
Ωστόσο, ο ποιητής του Ομηρικού Ύμνου δεν κάνει τον κόπο να αναφερθεί σε αυτό το οποίο είναι ένα άλλο σημάδι ότι ο Ύμνος δεν είναι, εν τέλει, αντανάκλαση του μύθου των Μυστηρίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά