Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Μόλις δυο χιλιόμετρα από τη διασταύρωση Πεδής – Ασπροποτάμου και στο 30ό χλμ. Μυτιλήνης – Μανταμάδου, μπορούμε να αντικρίσουμε μια μοναδική εικόνα πάνω στο νησί, τους καταρράκτες Μαν’ κάτσα. Όπως μας πληροφορεί ο συγγραφέας Γ. Παρασκευαΐδης στο βιβλίο του για τον Μανταμάδο, «Μάνι κάτσα» στα τούρκικα θα πει «μανιασμένη σάρκα». Η ονομασία προήλθε από τον θρύλο μιας βοσκοπούλας, εξώγαμης και ερωτομανούς, που ζούσε παλιά στην περιοχή εκείνη μόνη της. Αφού πρώτα ικανοποιούσε το σεξουαλικό της πάθος με τα βοσκόπουλα και τα αγροτόπαιδα της περιοχής, μετά τα παράσερνε σε «διονυσιακό» χορό πάνω από τον καταρράκτη και με τρόπο ύπουλο τα γκρέμνιζε από τα βράχια κάτω στην άβυσσο του άγριου λάκκου. Τα σκούρα πελώρια βράχια, ύψους 15-20μ., προκαλούν δέος στη θέα τους, ενώ από μακριά το τοπίο φαίνεται ήρεμο.

Στην περιοχή δραστηριοποιείται η ομάδα «Λέσβος και Οικολογία», που οργανώνει αναρριχήσεις, ραπέλ και flying fox.

Από τη Μυτιλήνη στο 30ό χλμ. πριν τη διασταύρωση Πεδής – Ασπροποτάμου, βλέπουμε μια ταμπέλα με την επιγραφή «Λάκκος Μαν’ κάτσα» στα αριστερά μας. Στρίβουμε στον χωματόδρομο και μετά από 1 χλμ. περίπου θα δούμε μια μικρή ταμπέλα, που δείχνει τον δρόμο. Εκεί αφήνουμε το αυτοκίνητο. Για να μπούμε στο μονοπάτι πρέπει να ανοίξουμε την καγκελόπορτα και να προχωρήσουμε, ακολουθώντας τις μικρές πράσινες ταμπέλες, οι οποίες βοηθάνε πάρα πολύ και θα μας οδηγήσουν πολύ σύντομα (περίπου 10 λεπτά) στους καταρράκτες.

Picture

 Ο καταρράκτης του κτήματος Κρινέλου στην Ερεσό φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα και εντυπωσιάζει όποιον τον δει από κοντά. Χρησιμοποιείται και για να αλέθει το σιτάρι στο νερόμυλο του κτήματος καθώς και για ύδρευση και άρδευση, ειδικά τον χειμώνα. Μαζί με τους καταρράκτες αξίζει να επισκεφτείτε και το φράγμα της Ερεσού.

Picture

Picture

καταρράκτης Κλαπάδου

Ο Κλαπάδος είναι εγκαταλειμμένο αγροτικό χωριό στην περιοχή του οποίου έγιναν οι τελευταίες νικηφόρες μάχες των Ελλήνων στρατευμάτων κατά των Τούκών, το Δεκέμβριο του 1912 για την απελευθέρωση της Λέσβου, βρίσκεται απέναντι σχεδόν από τη Στύψη.

Ο καταρράκτης του Κλαπάδου  είναι καλά κριμένος μέσα στο δάσος που περιβάλει το ερειπωμένο χωριό. Σε μικρή απόσταση, αφού στρίψεις αριστερά στον χωματόδρομο ερχόμενος από το την Καλλονή προς Πέτρα και πριν φτάσεις στο χωριό συναντάς στα αριστερά σου ένα μεγάλο ξέφωτο. Αφού παρκάρεις εκεί στο βάθος υπάρχει ένα μονοπάτι που προχωράει μέσα στο δάσος. Καθώς αρχίζεις να κατηφορίζεις την πλάγια και πλησιάζεις τον καταρράκτη το βουητό του νερού γίνεται πιο έντονο και σε καθοδηγεί να τον ανακαλύψεις. Το ύψος του είναι περίπου 15-16 μετρά.

Όσοι επισκεφθείτε τον καταρράκτη θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε κάτι ξεχωριστό στην φύση και να θαυμάστε ένα πανέμορφο τοπίο!

Picture

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά