Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

..  Σήμερα  έχουμε την χαρα να φιλοξενούμε μια σπουδαία καλλιτέχνη οπου ειναι διεθνώς  γνωστη για τις ιδιαίτερες κατασκευες  της , την γλύπτρια την κ Μαρω  Μπαρτζιλη ..

Την Βρίσκουμε στο Χυτήριο στην Ριτσωνα οπου εδω και εβδομάδες ετοιμάζει ενα ιδιαίτερο γλυπτο για την Κυπριακή Δημοκρατία,  και μεσα σε αυτην την εργασιακή φορτίσει είχε την ευγένειά και  καλοσύνη να διαθέσει  χρόνο και για εμάς στο Σαλαμινιων ΒΗΜΑ και την ευχαριστούμε για αυτο απο καρδιας

.Φ.Κ  Κυρια Μπαρτζιλη  σας ευχαριστούμε για την για την θετική  σας ,  απάντηση και τον χρονο που  μας διαθέσετε ..για μια συνέντευξη οπου θα γνωρίσουμε μια σπουδαία καλλιτέχνη , αλλα  εκτος των αλλων δίνει και μια απάντηση για ενα Τοπικό Θεμα που δημιουργήθηκε …

Μ.Μ  Σας ευχαριστώ  για το ενδιαφέρον αγαπητέ κύριε Καρακώστα, εγώ σας ευχαριστώ γι αυτή τη συνέντευξη.
Φ.Κ   Είστε μια διεθνούς φήμης εικαστικος ή  μαλλον θα ελεγα γλύπτρια    ..   Εργα σας βρίσκονται σε πολλές χωρες Μιλήστε μας λιγο για το πως η τεχνη της γλυπτικης  , αυτη η δύσκολη τέχνη , εγινε μερος της ζωης σας ;
Μ.Μ   Ξέρετε είμαι χαμηλών τόνων άνθρωπος και καλλιτέχνης γι αυτό δεν θα δεχτώ την εισαγωγή σας… Θεωρώ σημαντικό να συνεισφέρω μέσα από τη δική μου σκέψη και θεώρηση στα πράγματα της τέχνης όσο είναι δυνατόν.
«Μεγαλώσαμε ανάμεσα στους γκρεμισμένους ναούς και τα ακρωτηριασμένα γλυπτά» αναφέρει ο Αξελός. Αυτή ήταν η δική μου πραγματικότητα. Αυτές οι εικόνες, η αισθητική της αρχαίας αρχιτεκτονικής και τέχνης στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον της Αμμοχώστου και της Αρχαίας Σαλαμίνας, διαμόρφωσαν την αντίληψη μου για τον κόσμο και την θέση μου σ΄αυτόν. Αυτό ήταν το εφαλτήριο της ανθρώπινης και εικαστικής μου πορείας. Η γλυπτική ήρθε αργότερα. Εκείνα τα χρόνια δεν οραματιζόμουν καν το σύγχρονο στην τέχνη!
Φ.Κ   Συνηθώς λογω της δυσκολίας  γλυπτες ειναι κυριως  άνδρες .. για ονομα του θεου , αυτο το αναφέρω λογω του οτι  χρειάζεται  δύναμη ; Ή κανω λαθος ;  Εσείς πως τα καταφέρνετε ;
Μ.Μ   Ποτέ δεν σκέφτηκα ή δέχτηκα ότι το φύλο περιορίζει τον άνθρωπο σε οποιοδήποτε επιλογή του. Υπάρχουν αρκετές γλύπτριες εξάλλου! Προσωπικά νιώθω πολύ άνετα ως γλύπτρια, στο φυσικό μου χώρο.
Φ.Κ   Αυτο το διάστημα απο οτι μιλήσαμε βρίσκεται στα τελειώματα ενος μεγάλου γλυπτού για την αγαπημένη μας Κυπρο ; Μιληστε μας για αυτο !
.ΜΜ  Ναι, είχα λάβει μέρος στον ανοιχτό καλλιτεχνικό διαγωνισμό για ένα γλυπτό στον υπαίθριο χώρο έξω από το κτίριο της Συγκλήτου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και είχα την τύχη η Επιτροπή να επιλέξει την δική μου πρόταση. Έτσι κάτω από τεράστια πίεση χρόνου δουλεύω εντατικά για να προλάβω την προθεσμία παράδοσης του έργου που είναι πολύ κοντά. Το γλυπτό αυτό είναι μια ελεύθερη μεγάλου μεγέθους σύνθεση που προέκυψε μέσα από στοιχεία της νεότερης μου δουλειάς και χρησιμοποιώντας αποσπασματικά επιστημονικά σύμβολα. Εκφράζει τη μεγαλειώδη συμβολή της επιστήμης στην πρόοδο της ανθρωπότητας.
Φ.Κ  Τι διάφορες εχει η γλυπτική μεταξύ μάρμαρου και χαλκού ;
Μ.Μ  Καθε υλικό έχει τη δική του τεχνογνωσία, τις δικές του δυνατότητες. Και κάθε γλύπτης, ανάλογα και με την ιδιοσυγκρασία του επιλέγει το υλικό που κρίνει καταλληλότερο στην δική του εικαστική αντίληψη και άποψη. Το μάρμαρο είναι ένα σκληρό υλικό που απαιτεί αγάπη και σεβασμό, με τον ορείχαλκο έχεις διαφορετικές δυνατότητες. Σήμερα είναι άπειρες οι δυνατότητες υλικών, τεχνικών και τεχνολογιών. Αλλά σίγουρα δεν είναι το υλικό που θα κάνει καινοτόμο ένα έργο τέχνης!
Φ.Κ  Έχετε κυρίως τα τελευταια χρονιά ασχοληθεί με την ΄΄αφαιρετική ΄γλυπτική . Αν το αναφέρω και σωστά ; ..Ενα ειδος δυσκολο και στην κατασκευή αλλα και για εμάς τους κοινούς εραστές της Τέχνης, δύσκολο να καταλάβουμε το σκεπτικο και τους στοχους του καλλιτέχνη …Πως προέκυψε αυτη η τεχνική σας ;
Μ.Μ Αυτό δεν είναι τόσο σωστό! Δεν δουλεύω αφαιρετικά. Έχω απελευθερωθεί σχεδιαστικά, απεμπλέκομαι όλο και περισσότερο από τη λεπτομέρεια σ αυτή την περίοδο της δουλειάς μου. αλλά διατηρώ την κίνηση, την ισορροπία, το μέτρο. Με ενδιαφέρει πολύ το σχέδιο. Μέσα από αυτό εξελίσσω την σκέψη μου. Σχεδιάζοντας είτε στο χαρτί είτε στον χώρο, ερευνώ. Μέσα από το έργο μου εξελίσσομαι και μετασχηματίζομαι όπως κι αυτό.
  
Φ.Κ  Είστε η συζύγου ενος  πολυ σπουδαίου δάσκαλου,  γλυπτη του Θυμίου Πανουργία ..
Αυτο το διάστημα υπήρξε ενα θεμα με το Άγαλμα που βρίσκετε στην Σαλαμίνα ..που εχει  κατασκευαστή  απο τον   Θυμιο Πανουργιά . το Αγαλμα του ΑΙΑΝΤΑ .
Ειστε γνωστης του θέματος ,  και μάλιστα μιλήσατε τηλεφωνικός , με τον συνάδελφο σας. και  πολυ γνωστο γλυπτη  κ Γεωργιο  Ρουσση .. …
.Ο οποιος αφιλοκερδος , μετα  απο πρόταση του  στον Δημο Σαλαμινας εκανε την συντήρηση του Χαλκινου Αγάλματος ..
Το πρόβλημα προέκυψε, απο αναφορές  – καταγγελίες   μεσω του διαδικτύου,  για ΄΄κακη΄΄μεταχείριση κατα την  συντήρηση του αγάλματος ..κατι που κατα την ταπεινή μας άποψη …αν και δεν είμαστε ειδικοί δεν υπήρξε ..
Τι έχετε να πείτε για αυτο το θέμα το οποίο στεναχώρησέ πολυ τον κ . Γεωργιο Ρουσση …
  
Μ.Μ   Ναι, ο Αίας. Υπήρξε ένα θέμα που προέκυψε από κάποιες πληροφορίες που τελικά δεν ευσταθούσαν αλλά και από κάποια παρατυπία που βαραίνει περισσότερο τον Δήμο Σαλαμίνας.
Κι αυτό επειδή υπάρχει Νομοθεσία σχετική με την διαδικασία είτε μετακίνησης είτε παρέμβασης σε έργο τέχνης που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο.
Ο καλλιτέχνης διατηρεί τα πνευματικά του δικαιώματα και η Νομοθεσία ακριβώς τα προστατεύει.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο ίδιος ο καλλιτέχνης ή οι κληρονόμοι του να ενημερώνονται για ό,τιδήποτε αφορά το γλυπτό.
Αυτό λοιπόν ήταν το ουσιαστικό πρόβλημα.
Μίλησα με τον συνάδελφο κύριο Ρούσση ο οποίος μου έστειλε σειρά φωτογραφιών του γλυπτού και διαπίστωσα ότι οι εργασίες έγιναν με τον ενδεικνυόμενο τρόπο και προς όφελος του έργου.
Επίσης σχετικά ενημερώθηκε και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.
Το θέμα λοιπόν είχε αίσιο τέλος και αποτελεί μια ευκαιρία να υπενθυμίσει τους θεσμούς που διέπουν τα έργα τέχνης στους δημόσιους χώρους της χώρας μας.
Φ.Κ  Έχετε ποτε πει …ετσι απλα ..πως ΄΄ασχολήθηκα  ΄΄εγω με την γλυπτική και αυτο λογω του κοπου και των δυσκολιών που υπάρχουν ;   Οταν απο το πρωι μεχρι το βραδυ βρίσκεστε πχ στο χυτήριο με   πολυ δουλειά και αγωνια ;
Μ.Μ .  Όχι, ποτέ! Το αντίθετο, εύχομαι να κερδίσω χρόνο στην ωριμότητα και να συνεχίσω!
Φ.Κ   Ποια ειναι τα σχεδια σας  για το εγγυς μελλον ;
Μ.Μ   Όταν ολοκληρώνεις μια περίοδο της δουλειάς σου υπάρχει ο στόχος να την παρουσιάσεις.
Πριν τρία χρόνια είχα μια ατομική έκθεση στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα και ήδη έχω ένα σύνολο έργου που μπορεί να αποτελέσει την επόμενη έκθεση.
Το πρόβλημα με τη γλυπτική είναι το μεγάλο κόστος κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα!
Άρα ναι, βέβαια δοθείσης της ευκαιρίας και των δυνατοτήτων!
Φ.Κ  Κυρια Μπαρτζιλη πραγματικά θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε , για αυτη την συζήτηση και να σας ευχηθούμε υγεια ,καλη διάθεση και εμπνευση ….
ι
Μ.Μ   Κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω και να ευχηθώ μια συνεχή θετική πορεία στις προσπάθειές σας.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ  ΒΗΜΑ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ

============================================

2η)  Συνέντευξη : ΤΖΟΥΛΙΑΝΑ ΤΖΙΒΕΛΕΚΗ – ΑΜΠΕΛΕΚΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Α.Σ

Φ.Κ    Νους υγιής εν σώματι υγιεί …

    Ο Αθλητισμος ειναι μια ενασχόληση που μας προσφέρει  πολλα .. οταν μάλιστα εχει να κανει με μικρά παιδια ακόμα περισσότερα  ….

Το θέμα ειναι να υπάρξουν άτομα που να έχουν διάθεση , αγάπη να δημιουργησουν ΄΄πηγές΄΄ που τα παιδιά να πιούν το νερο του αθλητισμού ;

Το νησι μας εχει την τύχη να εχει ανθρώπους που προσφέρουν και στον χώρο του αθλητισμού ..

Ο ΑΜΠΕΛΑΚΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Α.Σ  ειναι ενα φωτεινό παραδειγμα  ομαδας ποδοσφαίρου  που αποφασισε , και ειναι προς τιμη τους ,και  δημιούργησε  εναν πανεμορφο χωρο για ρυθμική  γυμναστική ….

Με όραμα , κοπο,  οικονομική επιβάρυνση ,  συνέχεις προσπάθειες ,  και  με δεδομένη την  αγαπη για τα παιδιά …

    Οφείλουμε πραγματικά  να συγχαρούμε πρώτα ολο το προεδρείο του ΑΜΠΕΛΑΚΙΑΚΟΥ Σ.Φ. Α.Σ , για ολα αυτα που προσφέρει στον αθλητικο πολιτισμο …

Καθώς και την προπονήτρια της ενόργανης  γυμναστικής  κ.  Τζουλιανα Τζουβελεκη για την συνέντευξη  που μας παραχώρησε ..

Ευχόμαστε καθε επιτυχία στις προσπάθειες σας …

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ :  ΜΑΡΙΑ  ΤΣΕΒΑ

               ΚΑΛΕΣΜΕΝΗ : ΤΖΟΥΛΙΑΝΑ  ΤΖΙΒΕΛΕΚΗ

ΚΑΜΕΡΕΣ : ΜΑΝΟΣ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΣ & ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ

ΜΟΝΤΑΖ : ΜΑΝΟΣ ΚΙΛΗΜΑΝΤΟΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ; ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ

 

============================================

Συνέντευξη :  Φιλιππος Καρακωστας

   Καλεσμένος :  κ . Βαγγέλης Κωστοπουλος

Το Σαλαμινιων ΒΗΜΑ και εγω εχουμε την χαρα να εχουμε μια μικρη συνέντευξη με τον κ Βαγγελη Κωστοπουλο Συνδημιουργος της μπάντας ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ leader τραγουδιστής πιανίστας και μαέστρος της .

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε  τον κ. Κωστόπουλο για την αποδοχή της πρότασης  μας .. Νομίζω Βαγγελη  μπορούμε να μιλάμε στον Ενικο ;

Β.Κ Εμείς ευχαριστούμε πολύ Φιλιππε  για την επικοινωνία και την ευκαιρία να μας γνωρίσει καλύτερα το κοινό!   Βεβαίως και να μιλάμε στον ενικό …

Φ,Κ Ας γνωρίσουμε τον Βαγγελη Κοστοπουλο και την καλλιτεχνική ομάδα Οι ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ   leader ;

Β.Κ  Η μπάντα Συνένοχοι δημιουργήθηκε πριν 10 χρόνια από τον Συμεών Στέφο(κρουστά) και εμένα . Ήταν ένα πολύ δύσκολο τότε «πείραμα» αλλά συνάμα και ενδιαφέρον, πως ένας πιανίστας που τραγουδούσε και ένας ντράμερ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι δημιουργικό .

Μάλιστα στη αρχή δε σου κρύβω ότι κάποιοι μας εξέφρασαν προβληματισμούς ίσως και κάποια ειρωνικά σχόλια του τύπου δε θα πάτε πουθενά έτσι κτλ..

Όμως εμείς πιστεύαμε πολύ στο δέσιμο και το μουσικό αλλά και μιας ωραίας φιλίας που είχε δημιουργηθεί με πολύ σεβασμό αλληλοκατανόηση και πολύ μεράκι μεταξύ μας..

Στην συνέχεια σιγά σιγά η μπάντα άρχισε να μεγαλώνει και σε μέλη αλλά και σε αριθμό ανθρώπων που ακολουθούσαν την μπάντα και μετά από πολλά «κύματα» φτάσαμε στο να δημιουργήσουμε τον πρώτο μας δίσκο(Πρώτο Έγκλημα) και να έχουμε παίξει στις πιο σπουδαίες μουσικές σκηνές της Αθήνας αλλά και της επαρχίας έχοντας αποκτήσει πολλούς φίλους που μας ακολουθούν με αγάπη!

Φ.Κ Επι 10 συναπτά ετη παρουσιάζετε Βαγγέλη  με μεγαλη επιτυχία τους ΄΄συνενόχους ΄΄ που οφείλετε η επιτυχια ; και με ποιους καλλιτεχνες  εχετε συνεργαστεί αυτα τα 10 χρονια . Θεού θέλοντος εχουμε  την εναρξη της νεας περιόδου  την Παρασκευή ;

Β. Κ  Η επιτυχία» οφείλεται στην μεγάλη αγάπη για το τραγούδι, στον τρόπο που αντιμετωπζουμε την κάθε εμφάνιση μας, στο μεράκι που έχουμε για την μουσική και την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον κόσμο που έρχεται στα live μας .

Προσέχουμε την κάθε λεπτομέρεια όχι μόνο στο καλλιτεχνικό κομμάτι αλλά και σ ότι αφορά γενικά την μπάντα αλλά και τους φίλους που μας ακολουθούν..

Αυτά τα 10 χρόνια λοιπόν είχαμε την τιμή και την χαρά να συνεργαστούμε μεταξύ άλλων με την Σοφία Αρβανίτη τον Νίκο Καλλίνη τον Πασχάλη Τσαρούχα την Σαββέρια Μαργιολά τον Αλέξανδρο Χατζή τον Όθωνα Μεταξά και άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες..

Στον δίσκο μας Πρώτο Έγκλημα υπάρχει μια συμμετοχή της Σοφίας Αρβανίτη και μία του Νίκου Καλλίνη..Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 2019 και η παρουσίαση έγινε το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2019 στον Σταυρό του Νότου Plus..

Φ.Κ Πες μας για τους συντελεστές της καλλιτεχνικής σας ομάδας ,και που , και πως μπορούμε να σας απολαύσουμε Βαγγελη ;

Β.Κ  Μετά από όλα αυτά που συνέβησαν τα τελευταία 2 χρόνια με τον covid είναι πραγματικά πρωτόγνωρο η επαναλειτουργία όχι μόνο του πολιτισμού της τέχνης αλλά και γενικότερα της ζωής μας..

Οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι στην εστίαση και στους χώρους πολιτισμού διασκέδασης ψυχαγωγίας έχουν πληγεί απίστευτα..

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα τα καταφέρουμε να επανέλθουμε και να ξανά κερδίσουμε την ζωή μας..Έτσι και εμείς κάνουμε ένα «restart» να το πω έτσι και ξεκινάμε αυτή την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου στον Σταυρό του Νότου Plus .

Είμαστε χαρούμενοι που ξεκινάει μια νέα συνεργασία με μια ταλαντούχα ερμηνεύτρια την Καλλιόπη Αναγνωστοπούλου που εκτός των άλλων είναι και ένα γλυκύτατο πλάσμα .

Θα παρουσιάσουμε τραγούδια από τον δίσκο μας τραγούδια της Καλλιόπης αλλά και γνωστά αγαπημένα τραγούδια από την ελληνική σκηνή..Μαζί μας θα είναι οι.. Κιθάρες: Νίκος Κορδέλης Βιολί: Ζωή Προκοπίου Μπουζούκι: Νότης Πατσουλές Μπάσο: Κωνσταντίνος Κοντονίκας Φωνές :Βαγγέλης Κωστόπουλος Δέσποινα Ρεκούδη Καλλιόπη Αναγνωστοπούλου Κρουστά: Συμεών Στέφος Πιάνο: Βαγγέλης Κωστόπουλος Ενορχηστρώσεις: Βαγγέλης Κωστόπουλος

Φ.Κ Βαγγέλη  Θέλω να σε ευχαριστήσω και να ευχηθώ οτι καλύτερο  στην νεα σας  καλλιτεχνική δουλειά ..

Β.Κ Εγώ ευχαριστώ πολύ Φίλιππε , και σενα και το salaminionvima.gr για την ευκαιρία που μας έδωσες να επικοινωνήσουμε την δουλειά μας . Εύχομαι και σε σένα ότι καλύτερο!

ΦΚ Νομίζω φιλες και φιλοι οτι μια επίσκεψη απο την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου  στη μουσική σκηνή Σταυρός του Νότου Plus ,οπου  Οι ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ Live Band  θα παρουσιάζουν το “Πρώτο Έγκλημα” ειναι  σίγουρο οτι θα ειναι μια μαγική βραδιά …..

 *  Η  μουσική σκηνή Σταυρός του Νότου Plus βρίσκεται στην Διεύθυνση Φραντζή 14, στον Νέο Κόσμο

Ωρα έναρξης: 22.30 Είσοδος 12€  Τηλ. Κρατήσεων: 210 9226975

  • Σύντομο βιογραφικό της μπάντας

  • Βαγγέλης Κωστόπουλος, Συμεών Στέφος! Εδώ και αισίως δέκα χρόνια «Συνένοχοι» στο ίδιο «έγκλημα».Ποιο είναι αυτό το «έγκλημα» θα αναρωτιέστε. Φυσικά δεν είναι άλλο από την αγάπη τους για τη μουσική. Ηθικός αυτουργός στο «έγκλημα» η ίδια η ζωή που τους έφερε κοντά . Μαζί τους το τελευταίο διάστημα «Συνένοχη» η Δέσποινα Ρεκούδη! Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν κοντά τους όλα αυτά τα χρόνια, μεταξύ άλλων οι Σοφία Αρβανίτη Νίκος Καλλίνης(Εκείνος Κ εκείνος ) Γιάννης Νικολάου(Λαθρεπιβάτες) Σαββέρια Μαριόλα Πασχάλης Τσαρούχας Όθωνας Μεταξάς Αλέξανδρος Χατζής Άλκης Κούρκουλος Χριστίνα Αλεξανιάν Μαίρη Μηλιαρέση Τόνυ Δημητρίου και άλλοι αξιόλογοι καλλιτέχνες.ΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ Live Band υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας με την δισκογραφική εταιρία Reload General Music για την έκδοση του πρώτου δίσκου τους με τίτλο «Πρώτο έγκλημα», ο οποίος κυκλοφορεί στα φυσικά καταστήματα και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. 10 πρωτότυπα κομμάτια εκ των οποίων μία συμμετοχή της Σοφίας Αρβανίτη και μία ακόμα του Νίκου Καλλίνη.Η παρουσίαση του δίσκου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στον Σταυρό του Νότου. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι τους προσφέρουμε άλλοθι όποτε ανεβαίνουν επί σκηνής, έτσι γινόμαστε και εμείς συνένοχοι. Αλλά κάθε έγκλημα έχει και το θύμα του. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό το θύμα είναι ο παραλογισμός της εποχής μας. Σε όλα τα επίπεδα. Από τον έρωτα, τις φιλίες και τις ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα ως την καθημερινότητα, τη δουλειά και την πολιτική . Ας γίνουν λοιπόν τα τραγούδια «σφαίρες» και ας πατήσουμε όλοι μαζί τη σκανδάλη. Δεν θα ακουστεί πυροβολισμός, μόνο η μουσική και οι φωνές τους. Υπάρχει πιο δυνατό όπλο

============================================

4η)  Συνέντευξη :  Φιλιππος Καρακωστας

Καλεσμένος : Στελιος Ταντουρης –  Εικαστικος

   Σήμερα φιλοξενούμε με πολυ χαρα εναν καλλιτέχνη που θα τολμούσα να πω οτι ειναι πολυ διαφορετικος απο τους περισσότερους μια και το υλικο που δημιουργεί ειναι μονο απο   ανακυκλωμενα υλικα

Κατάγεται απο την Ιστορική Ελευσίνα, οπου και δημιουργεί …και ειμαι σίγουρος οτι θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

     Καλωσορίζουμε και ευχαριστούμε τον κ. Στελιο Ταντουρη για την αποδοχή της πρότασης μας .

Νομίζω Στελιο οτι  μπορούμε να μιλάμε στον ενικό ;

Σ.Τ  Συνηθίζω με ανθρώπους που θεωρώ φίλους και με συνδέουν κοινά χαρακτηριστικά όπως η αγάπη για τις εικαστικές τέχνες να μιλάω στον ενικό χωρίς να λείπει βέβαια ο σεβασμός και η ευγένεια, οπότε μιλάμε στον ενικό Φίλιππε.

Φ.Κ Σε ευχαριστώ πολυ που με θεωρείς φιλο σου Στελιο..

  Ας ξεκινήσουμε την φιλική μας συζήτηση και ας μας πεις Στελιο , πως και μπήκε στην ζωή σου η ενασχόληση με τα καλλιτεχνικά ;

  Τι ήταν αυτό που σου έδωσε το ερέθισμα να ασχοληθείς με  καλλιτεχνικές δημιουργίες απο υλικά που είναι ανακυκλώσιμα ;

Σ.Τ Από μικρή ηλικία μου έκανε εντύπωση και θαύμαζα τους πίνακες ζωγραφικής που έβλεπα σε χώρους που πήγαινα με τους γονείς μου.Σαν μικρό παιδί μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα όμορφα χρώματα που έβλεπα,αργότερα άρχισα να ασχολούμαι θεωρητικά αλλά και πρακτικά με τον κόσμο των χρωμάτων,το ότι με κέρδισαν οι κατασκευές γλυπτικών μορφών και έργων από διάφορα υλικά αυτό είναι μια άλλη ιστορία..

Στην ίδια ηλικία περίπου ανακάλυψα ότι ήμουν πολύ πιο         χαρούμενους όταν έφτιαχνα τα παιχνίδια μου μόνος μου           απο το μηδέν παρά όταν μου αγόραζαν κάτι έτοιμο.

   Χαρακτηριστικά θυμάμαι να χρησιμοποιώ στα κρυφά τον γωνιακό  τροχό και την ηλεκτροκόλληση του πατέρα μου εν άγνοια του προσπαθώντας να φτιάξω ένα σπαθί από σίδερο ώστε να είναι πιο δυνατό από τα ξύλινα των φίλων μου.

   Τότε βλέπεις παίζαμε στις αλάνες όλα τα παιδιά της γειτονιάς,δεν υπήρχαν ούτε ηλεκτρονικοί υπολογιστές ούτε κονσόλες παιχνιδιών..

   Όσον αφορά τα ανακυκλώσιμα υλικά η ιδέα να τα χρησιμοποιώ στις δημιουργίες μου προέκυψε από τον συνδιασμό της αγάπης για  την τέχνη μαζί με την ευαισθησία της προστασίας του περιβάλλοντος και ότι αυτό φιλοξενεί.

Φ.Κ Στελιο  η Ελευσίνα είναι μια βιομηχανική πόλη , αλλά και μια περιοχή πολιτισμού και ιστορίας ,βοήθησε αυτό ώστε  να δέσεις όλα μαζι με τις καλλιτεχνικές  δημιουργίες  ;

Σ.Τ Όντως η γενέτειρα πόλη μου έχει το προνόμιο της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σαφώς αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για δημιουργίες και σε συνάρτηση με την εκβιομηχάνιση της προσπαθώ να «παντρεύω» το παλιό με το νέο, το κλασσικό με το μοντέρνο ώστε να υπάρχει ένα αποτέλεσμα που θα δείχνει σεβασμό στο παρελθόν και θα έχει απήχηση και εικαστική υπόσταση στο σήμερα.

Φ.Κ Τι υλικά χρησιμοποιείς στις κατασκευές σου ;

Σ.Τ Επί το πλείστον τα υλικά των έργων μου είναι κατώτερης καταγωγής,είναι αυτά που αποκαλούμε απορρίμματα και τα βρίσκουμε πεταμένα παντού όπως μέταλλο πλαστικό κτλ,δεν λείπουν όμως και τα υλικά που παίρνω από φίλους μετά από επισκέψεις_επιδρομές σε συνεργεία μηχανών η ποδηλάτων όπως γρανάζια αλυσίδες η οτιδήποτε άλλο μπορεί να μου φανεί χρήσιμο.

Φ.Κ  Στελιο είδαμε ότι στα έργα σου έχεις  και πίνακες ζωγραφικής ..

Σ.Τ Ανά κάποιες χρονικές περιόδους όντως υπάρχουν ανάμεσα στα έργα μου και πίνακες γιατί αισθάνομαι  την ανάγκη να εκφραστών και μέσω της ζωγραφικής αν και δεν αυτοπροσδιορίζομαι ως ζωγράφος.

   Οι πίνακες οφείλονται σε έμπνευση της στιγμής και στο μέσο που θέλω να αποδώσω αυτή την έμπνευση.

  Πιστεύω ότι κάποιος που ασχολείται με την τέχνη πρέπει να έχει την ικανότητα να εκφραστεί με διαφορετικούς τρόπους.

   Μου αρέσει να βλέπω εικαστικούς να μην είναι μόνο ζωγράφοι ή μόνο γλύπτες αλλά να δημιουργούν έργα με διαφορετικούς τρόπους και τεχνικές.  Αυτούς τους θεωρώ πιο ολοκληρωμένους.

Φ.Κ  Ποιό υλικό είναι  αυτό που θα έλεγες  Στελιο ,ότι είναι το πλέον απαραίτητο ώστε να δημιουργήσεις , και ποιο το ποιο δύσκολο στην επεξεργασία του;

Σ.Τ Ως απαραίτητο υλικό θεωρώ το μέταλλο γιατί μου δίνει πάμπολλες δυνατότητες διαμόρφωσης και επεξεργασίας ώστε να πετύχω ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, παράλληλα όμως το θεωρώ και το υλικό με τα πιο πολλά μείον όσον αφορά τον χρόνο και τα μέσα για την επεξεργασία του καθώς και για το βάρος των έργων στην μεταφορά τους και στην έκθεσή τους.

Φ.Κ Που έχεις μεχρι σήμερα συμμετάσχει σε εκθέσεις αλλά και εκδηλώσεις  κοινωνικής προσφοράς ;

Σ.Τ θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για συμμετοχές αλλά θα περιοριστώ στο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα με την πανδημία προτιμώ τις διαδικτυακές εκθέσεις έργων λόγω περισσότερης ασφάλειας, βέβαια η επαφή με το κοινό και άλλους εικαστικούς είναι αναντικατάστατη.

    Μια από τις τελευταίες εκθέσεις που έλαβα μέρος και κατενθουσιάστηκα ήταν αυτή που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Μπόγρη στο Δημαρχείο της Σαλαμίνας στα πλαίσια του εορτασμού των Σαλαμινίων 2021.

   Ήταν ευχάριστη έκπληξη το πόσο πολλοί Σαλαμίνιοι καλλιτέχνες συμμετείχαν αλλά και η εξαιρετική ομορφιά και  ποιότητα των έργων τους.

   Ειδικά η Σαλαμίνα με έχει κερδίσει για τις φυσικές ομορφιές της ως νησί,για την ιστορία της αλλά και για την ανάδειξη και την υποστήριξη της τέχνης και εν γένει του πολιτισμού.

   Πιστεύω ότι η επόμενη Ελληνική πόλη που θα πρέπει να διεκδικήσει και να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης  να είναι η Σαλαμίνα.

   Στην ζωή μου θεωρούσα και θεωρώ αναπόσπαστο κομμάτι την εθελοντική προσφορά και το συναίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας οπότε είμαι ενεργό μέλος σε πολλούς συλλόγους που έχουν ως σκοπό την βοήθεια σε παιδιά αλλά και ενήλικες που χρήζουν ανάγκη βοήθειας.

   Χαίρομαι που δεν ανέφερες την λέξη φιλανθρωπία γιατί ασπάζομαι την άποψη του Εντουάρντο Γκαλεάνο ότι η φιλανθρωπία είναι κατακόρυφη, πηγαίνει από τα πάνω προς τα κάτω,η αλληλεγγύη είναι οριζόντια σεβόμενη τον άνθρωπο.

Φ.Κ  Ποιο θα χαρακτήριζες ποιο αγαπημένο έργο σου , και ποιο του κοινού σου ; ;

Σ.Τ Ένας δημιουργός χαρακτηρίζει όλα τα έργα του σαν παιδιά του,οι ώρες που έχει περάσει δίπλα τους τα έχουν ποτίσει με την πνοή του και με ένα κομμάτι της ψυχής του οπότε δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο, όσο για το κοινό αυτό που βλέπω είναι ότι προτιμάει έργα μου με απλά υλικά και ισχυρούς συμβολισμούς που έχουν κάτι να πουν για τα κοινωνικά ή πολιτικοοικονομικά θέματα του σήμερα.

Φ.Κ  Τα ανακυκλώσιμα υλικά, Στελιο  είναι για τους περισσότερους ( κακώς ) σκουπίδια , εσύ κατάφερες να αξιοποιήσεις πολλά απο αυτά ..είναι μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική διάσταση …  θέλεις να στείλεις κάποιο οικολογικό μήνυμα ;

Σ..Τ Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η άποψη ότι τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου, και στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για θησαυρό αφού χρησιμοποιούνται για την αποσυμφόρηση του περιβάλλοντος αλλά και για να δείξω ότι η τέχνη μπορεί να παραχθεί από το οτιδήποτε.

   Σε κοινωνικό επίπεδο το μήνυμα της δεύτερης ευκαιρίας όσο και  πνευματικό επίπεδο η αναγέννηση και αναδημιουργία από κάτι που θεωρείται νεκρό και χωρίς αξία νομίζω ότι είναι τροφή για σκέψη.

   Το βασικό όμως μύνημα αφορά την προστασία του περιβάλλοντος που μας φιλοξενεί, κάποια στιγμή πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είμαστε παροδικοί και έχουμε  την υποχρέωση να αφήσουμε ένα καλύτερο και πιο καθαρό ανθρώπινο κόσμο για τις γενιές που ακολουθούν.

Φ.Κ Όταν ξεκινάς να κάνεις ένα έργο ..πως το σκέφτεσαι; έρχεται πάνω στην δουλειά ή ειναι προαποφασισμένο το τι θα κανεις ;

Σ.Τ Έχει τύχει να βρίσκομαι με φίλους για καφέ και ξαφνικά να δω ή να ακούσω κάτι και να σκεφτώ θα κάνω αυτό..

  Έχει τύχει να οδηγώ στον δρόμο και από το πουθενά να έρθει μια ιδέα, μέχρι και από τον ύπνο μου έχω πεταχτεί για να σχεδιάσω ένα έργο.

 Όλα είναι θέμα έμπνευσης απλά το επόμενο στάδιο είναι να προσαρμόσω την ιδέα ανάλογα με τα υλικά που έχω στο εργαστήριο μου,τα υπάρχοντα υλικά είναι αυτά που καθοδηγούν την εξέλιξη του έργου.

 Όταν δημιουργείς με ανακυκλώσιμα υλικά δεν έχεις την πολυτέλεια να πας να αγοράσεις αυτό που θέλεις ακριβώς , στίβεις το μυαλό σου να μετατρέψεις και να διαμορφώσεις αυτά που έχεις ώστε να υλοποιήσεις την ιδέα σου.

  Οπότε καταλαβαίνεις ότι στην ουσία προαποφασισμένο δεν είναι τίποτα. Αν ήταν θα γλύτωνα και από εξηγήσεις σε φίλους και γνωστούς που συχνά μου ζητούν να τους φτιάξω κατά παραγγελία ένα έργο όπως το θέλουν αυτοί και πάντα αρνούμαι.

  Η έμπνευση και η δημιουργία ενός έργου δεν είναι φαγητό να το παραγγείλεις και να στο φέρουν στο σπίτι

Σ.Τ Εγώ ευχαριστώ Φιλιππε και εσενα και την  εγκριτη εφημεριδα σας , ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ για την φιλοξενία και την δυνατότητα που μου δώσατε να μοιραστώ μαζί σας κάποιες απόψεις μου.

Φ.Κ Ο πολιτισμός μας , ειναι τοσο πολύμορφος που ακομα και τα ανακυκλωμένα υλικά μπορούν να αποτελέσουν μερος του .. με καλλιτέχνες  όπως ο κ Στελιος Ταντουρης …

====================================================================

Βιογραφικό Ταντούρης Στέλιος.

Ο Στέλιος Ταντούρης είναι αυτοδίδακτος εικαστικός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελευσίνα,μια πόλη με έντονα Πολιτισμικά στοιχεία και Ιστορία μέσα από την οποία γαλουχήθηκε, εμπνεύστηκε και ανέπτυξε την προσωπικότητα του.
Τόσο το αρχαιολογικό υπόβαθρο της Ελευσίνας όσο και τα σύγχρονα Πολιτιστικά Δρώμενα της αποτελούν μέχρι και σήμερα στοιχεία ανατροφοδότησης και έμπνευσης για την δική του εικαστική πορεία.
Η εκτίμηση και η αγάπη του για κάθε μορφή τέχνης αλλά και η ευαισθησία του για την προστασία του περιβάλλοντος τον οδήγησαν να δημιουργεί έργα από ανακυκλώσιμα υλικά.
Η εργασία του περιλαμβάνει παντός είδους εικαστικές κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά που βρίσκει στον δρόμο ως απορρίμματα.
Εστιάζει συνήθως σε γλυπτικές φόρμες από μέταλλο το οποίο πρωτοστατεί .
Οι λαμαρίνες τα γρανάζια,βίδες, αλυσίδες αποτελούν στοιχεία μηχανικά που στα χέρια του μετατρέπονται σε έργα τέχνης.
Επίσης είμαι ιδρυτής και διαχειριστής μιας διαδικτυακής ομάδας με 30.000 περίπου μέλη με τον τίτλο «Σκουπιδοτεχνήματα» Δημιουργίες Κατασκευές από Ανακυκλώσιμα Υλικά.
Ο Σκοπός της ομάδας είναι διττός,πρώτα η προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της έννοιας της ανακύκλωσης και η δημιουργία έργων τέχνης με κατώτερης καταγωγής υλικά όπως είναι τα απορρίματα.
Θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες διαδικτυακές ομάδες .
Επίσης μέσω της ομάδας συμβάλλουμε στον φιλανθρωπικό σκοπό του Συλλόγου Εικαστικών ΛΑΝΑΣΣΑ υπέρ Φορέων Καρκινοπαθών με δημιουργίες έργων προς δωρεές ώστε τα έσοδα να πηγαίνουν στα παιδιαά που δίνουν τον αγώνα τους στην μάχη με τον καρκίνο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά