Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Μάνος Κιλημάντζος

Ένας Μεσαίωνας…

Κάθεσαι φίλε μου και παρατηρείς τον κόσμο γύρω σου και γουρλώνεις τα μάτια απο έκπληξη και απογοήτευση.

Θα ομολογήσει κάποιος πως η ανθρωπότητα έχει προχωρήσει τεχνολογικά πάρα πολύ (ίσως περισσότερο απ όσο θα έπρεπε, αλλά αυτό είναι ζήτημα άλλου προβληματισμού).

Η ανθρωπότητα επίσης έχει την δυνατότητα να συνδιαλέγεται και να επιχειρηματολογεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα απ ότι στο παρελθόν (ακόμη και το πιο πρόσφατο).

Και μονον αυτοί οι δύο παράγοντες (τους περιορίζω σε αυτούς τους δύο, χάριν της οικονομίας του χώρου και του χρόνου σου, φίλε αναγνώστη) θα ήταν ικανοί να δώσουν την ώθηση στην ανθρωπότητα για να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω.

Γίνεται αυτό ;;;   Οχι !  Σε καμία περίπτωση !

Ας αφήσουμε στην άκρη (πάλι αυτή η οικονομία χώρου-χρόνου διεκδικει το μερίδιό της..) τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες κατα μεγάλο ποσοστό είναι αναμενόμενες για όποιον ξέρει Ιστορία έστω και σε στοιχειώδες επίπεδο, αφού όπως μας άφησε κληρονομιά ο τιτάνας Θουκυδίδης : “Τα ίδια πράγματα θα συμβαίνουν , ξανά και ξανά, όσο η ανθρώπινη φύση παραμένει αμετάβλητη”.

Ας αφήσουμε λοιπόν την Μακρο-Κοινωνιολογία (δικός μου όρος και ας μου συγχωρεθεί ο νεολογισμός) και ας γυρίσουμε στην Μικρο-Κοινωνιολογία, την γειτονιά μας δηλαδή.

Δεν αναφέρομαι  στις πολιτικές (η μικροπολιτικές) παραδοξότητες, αλλά στις τάσεις που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια απο διάφορους “Μεσσίες”, “γνωρίζοντες” και λοιπούς  τους οποίους απο ευγένεια αποφέυγω να χαρακτηρίσω περαιτέρω.

Η νέα μόδα είναι : ΑΡΝΗΤΕΣ !

Αρνητής λοιπόν σημαίνει, κάθετη άρνηση (συχνά χωρίς καν συζήτηση τυχόν αντεπιχειρημάτων) σε οτιδήποτε η κεντρική εξουσία (η ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ κυβερνητική εξουσία, τονίζω!) αποφασίζει ως κατεύθυνση για να λυθούν κοινωνικά ζητήματα.

Συνήθως (συνηθέστατα!) αυτά τα άτομα, οι αρνητές, εμπνέονται ένα αφήγημα, το οποίο επικοινωνούν με την βοήθεια της τεχνολογίας και προσελκύουν “οπαδούς”.

Και οι “οπαδοί” ξαφνικά αισθάνονται ανυποφορη ανάγκη να επιστρατεύσουν κι άλλους , κι άλλους ,  κι άλλους!

Οπαδός λοιπόν !

Οπαδός ο οποίος δεν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μιας ομάδας, παρα μόνον οτι είναι της μόδας (trendy κατα την γνωστή έκφραση εξ Εσπερίας).

Μεγάλο δέλεαρ σήμερα  να είσαι ….Trendy !  Αν δεν είσαι trendy… δεν υπάρχεις !!!!  Σημείο των καιρών  κι αυτό!

Πέραν της “μόδας” όμως, οι τάσεις αυτές ενσωματώνουν φράξιες με εντελώς αντικρουόμενα χαρακτηριστικά.

Οπότε μέσα στους πάσης φύσεως “αρνητές” διακρίνει κανείς :

– Ακροδεξιούς που βρήκαν μία τρύπα για να ξαναβγούν στην επιφάνεια.

– Ακροαριστερούς που “θα τα κάνουμε όλα ίσωμα γιατι δεν γουστάρουμε κράτος”.

– Δήθεν πολιτικοποιημένους που βλέπουν σε κάθε κυβερνητική πράξη την προσπάθεια καθυπόταξης του τίμιου εργαζόμενου «μέσα απο την πλέρια εφαρμογή των αντιλαϊκών ..προτσές» .

– Τους …”πιστούς” που σε κάθε ευκαιρία βλέπουν Νεφελήμ , Μπαφομέθ , Κθούλου,  πλάσματα με κέρατα και ουρές, ερπετόμορφες απειλές, χειρόγραφα του Ιησού, υπόγειες πύλες  κλπ

– Τους υπερασπιστές του ανθρώπου απο παγκόσμιες συνομωσίες… αφού αυτοί «ξέρουν».

– Τους “ελεύθερους” που …..  του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει..

– Τους Ζηλωτές που κραδαίνουν σταυρούς και ευαγγέλια ( και ας μην σχολιάσω περαιτέρω).

– Τους πονηρούς που είδαν φως και μπήκαν, για τους δικούς τους λόγους.

– Και βεβαίως τους Μύστες, που υπερασπίζονται τον λαό τους απο τσιπάκια, ακτινοβολίες, DNA , αλλά και “πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν”.

– Στους παραπάνω ίσως υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που για να είναι μέσα στην “μόδα”, αλλά δεν θέλουν (πονηρά σκεπτόμενοι) να εξηγήσουν την θέση τους , άρα να επιχειρηματολογήσουν μπαίνοντας σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια για την θεμελίωση της στάσης τους, απλά δηλώνουν : “Δεν θέλω βρε αδελφέ!” …  Ετσι , απλά …”δεν θέλουν” αποφεύγοντας βολικώτατα να τεκμηριώσουν την θέση τους.

Πολλοί απο αυτούς μάλιστα ξιφουλκούν εναντίον πάντων (και κυρίως εναντίον των συνανθρώπων τους που δεν συμμερίζονται τις δικές τους “ελεύθερες” απόψεις, πολλές φορές χρησιμοποιώντας και βία..

Σε κούρασα φίλε αναγνώστη και απολογούμαι.

Και όχι! Δεν αναφέρομαι μόνο στους αρνητές σχετικά με την πανδημία, όπως ίσως λανθασμένα σου έδωσα την εντύπωση. Αναφέρομαι γενικά στις καινοφανείς τάσεις των αρνητών κάθε συγκροτημένου βήματος που επιχειρείται απο την κεντρική (και ξανα τονίζω : ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ) εξουσία.

Σαν λάτρης της Ιστορίας , αρέσκομαι να αντιπαραβάλω τις εποχές που ζούμε, με παρελθούσες εποχές  (απο τις οποίες έχουν ήδη εξαχθεί τα πρέποντα συμπεράσματα απο την επιστήμη).

Βάλε λοιπόν την δική μας εποχή, με τα μικρο-κοινωνικά χαρακτηριστικά που ανέφερα παραπάνω, σε σύγκριση με τον τελευταίο Μεσαίωνα που μας περιγράφει η Ιστορία.

Εξαλλοσύνη! Απίστευτος φανατισμός! Σφαγή αντιφρονούντων! Κάψιμο όσων κάποιοι  “πνευματικοί” ταγοί θεωρούν ως μάγους-μάγισες! Κάψιμο βιβλίων! Καταδίκη της επιστήμης! Θρησκοληψία! Μηδενισμός κάθε ορθολογισμού! Υιοθέτηση θεωριών που αντίκεινται στην στοιχειώδη λογική!

Σου λένε τίποτε όλα αυτά φίλε αναγνώστη;

Ναι ! Ξέρω ! Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν αυτά χαρακτηρίζουν τον Μεσαίωνα, η την δική μας εποχή!

Να σε διευκολύνω λοιπόν !

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΠΟΧΕΣ!

Καλή σου μέρα φίλε αναγνώστη και σκέψου οτι έχεις ένα υπέρτατο όπλο για να διαχωρίσεις αυτές τις δύο εποχές!  ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ !  Χρησιμοποίησέ το αυτό το όπλο !

Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Μάνος Κιλημάντζος

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά