Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Από το Πισοδέρι κοντά στη Φλώρινα στη Μακεδονία, ο Νικόλαος Κασομούλης (1795 – 1872) ήταν αγωνιστής κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας και αξιόλογος ιστορικός εκείνης της εποχής.

Ο πατέρας του Κωνσταντίνος έμπορος, είχε μεταφέρει μερικές από τις δραστηριότητές του στις Σέρρες για να επεκτείνει την επιχείρησή του. Ο Νικόλαος μετακόμισε σύντομα εκεί για να αναλάβει την ευθύνη αυτών των επιχειρήσεων. στις Σέρρες μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1820.

Μέχρι το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης ένα χρόνο αργότερα, ο Νικόλαος Κασομούλης εγκατέλειψε τα πάντα και συμμετείχε σε επιχειρήσεις εναντίον των Οθωμανών σε όλη τη Μακεδονία.

Ο πατέρας του ήταν ένα από τα 5.000 θύματα της σφαγής της Νάουσας, που διέπραξαν οι Τούρκοι το 1822.

Μετά από αυτό το γεγονός, ο Κασομούλης κατευθύνθηκε νότια προς τη Θεσσαλία για να ενώσει τις δυνάμεις του εκεί, πριν λάβει μέρος στην Τρίτη Πολιορκία του Μεσολογγίου το 1826.

Ο Κασομούλης κατείχε πολυάριθμες στρατιωτικές θέσεις μετά την Επανάσταση υπό τον Καποδίστρια και τον Όθωνα, αλλά θυμάται καλύτερα για τα απομνημονεύματά του για τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας-που γράφτηκε αρχικά το 1832 και ολοκληρώθηκε το 1842.

Νικόλαος Κασομούλης

Το 1861, ο Κασομούλης πρόσθεσε μια ιστορία των Αρματολών, σηματοδοτώντας την πρώτη προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη ιστορική πηγή που κάλυπτε τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Τα απομνημονεύματά του κατατάσσονται στα σημαντικότερα έργα για τη μελέτη της Ελληνικής Επανάστασης.

https://greekcitytimes.com/2021/1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά