Top 5 Mountain Views Greece

Για τους τουρίστες και τους ξένους επισκέπτες, η Ελλάδα συνδέεται αναμφίβολα με γαλάζιες και πράσινες παραλίες με βότσαλα, μεγάλες αμμώδεις ακτές και γραφικά νησιά με λευκά σπίτια και μπλε στέγες.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η μία πλευρά της Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι η τρίτη πιο ορεινή χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο , μετά τη Νορβηγία και την Αλβανία, και παρόλο που είναι παγκοσμίως γνωστή για τις θάλασσές της, περισσότερο από το 80% της χερσαίας μάζας της είναι ορεινή.

Η Πίνδος, ως η μεγαλύτερη οροσειρά της χώρας, κυριαρχεί σχεδόν σε όλη τη δυτική Ελλάδα και αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια των οροσειρών της Ιλλυρικής και της Δαλματίας από τα Βαλκάνια. Βουνά όπως ο θρυλικός Όλυμπος, ο Ταgetγετος και τα Αστερούσια, καλυμμένα με αειθαλή χλωρίδα, δημιουργούν μαγευτικά τοπία που αφήνουν τους ανυποψίαστους επισκέπτες να λαχανιάζουν.

Η αναρρίχηση και η πεζοπορία έγιναν δύο από τα πιο «μοντέρνα» αθλήματα για την εποχή του Φθινοπώρου σε Έλληνες και τουρίστες και συνδυάζουν αδρεναλίνη, όμορφα τοπία, εξαιρετική σωματική άσκηση και ψυχική ευεξία. Ειδικά, οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος παρέχουν ευχάριστες και σταθερές καιρικές συνθήκες σε σύγκριση με άλλες εποχές και επιτρέπουν στους ορειβάτες να αποφεύγουν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως έντονες χιονοπτώσεις, κρύες θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους.

Ακολουθούν λοιπόν οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί για τους λάτρεις του βουνού, που θέλουν να ανέβουν, να κάνουν πεζοπορία ή απλώς να απολαύσουν την εκπληκτική θέα στο βουνό στην Ελλάδα.

Λεωνίδιο (Λεωνίδιο), Αρκαδία, Πελοπόννησος

Top 5 Mountain Views Ελλάδα Λεωνίδιο, Πελοπόννησος

Η πόλη του Λεωνιδίου Αρκαδίας έχει γίνει «καυτός» προορισμός για ορειβάτες από το 2013, μετά τα διαδοχικά ανοίγματα διαδρομών στο όρος Κοκκινόβραχος (που σημαίνει «κόκκινος βράχος») και τη γύρω περιοχή. Κάθε χρόνο από τότε, διοργανώνεται ένα φεστιβάλ αναρρίχησης για ερασιτέχνες και επαγγελματίες αναρρίχησης, όπου μεγάλα ονόματα του αθλήματος έρχονται από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν.

Εκτός από τη μεγάλη ποικιλία ορεινών διαδρομών που διαθέτει, το Λεωνίδιο δίνει επίσης την ευκαιρία στους ορειβάτες να απολαύσουν μεγάλες αποστάσεις σε μήκος και ύψος, με πολλά σχοινιά, κάτι που γενικά δεν είναι συνηθισμένο στην αναρρίχηση. Επιπλέον, οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται για πεζοπορία ή περίπατο στην ορεινή περιοχή, μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά της Τσακωνιάς, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Το Λεωνίδιο είναι επίσης ζεστό τους περισσότερους μήνες του έτους, με τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, να είναι οι ιδανικές χρονικές περίοδοι για αναρρίχηση.

Το Λεωνίδιο διαθέτει πάνω από 2.000 διαδρομές για αναρρίχηση, με διάφορα επίπεδα δυσκολίας για όλους τους λάτρεις της αναρρίχησης.

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 19

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 20

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 21

Varasova (Βαράσοβα), Αιτωλία-Ακαρνανία

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 22

 

Η Βαράσοβα είναι ένα ασβεστολιθικό βουνό ύψους σχεδόν 1.000 μέτρων, το οποίο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Αιτωλίας-Ακαρνανίας στη δυτική Ελλάδα. Αν και, η κρυστάλλινη θάλασσα του Κρυονερίου που περιβάλλει το βουνό δεν είναι διάσημος τουριστικός προορισμός – κυρίως επειδή τα νερά της είναι κρύα όλο το χρόνο – η Βαράσοβα παραμένει αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις της αναρρίχησης ή όσους επιθυμούν να κάνουν πεζοπορία στην κορυφή και να βουτήξουν στον ουρανό Το

Η μοναδική συμπαγής πέτρινη επιφάνεια της Βαράσοβας, που μοιάζει με μονόπετρο που ανεβαίνει από τον πυθμένα της θάλασσας, δίνει στους φιλόδοξους ορειβάτες μια δύσκολη πρόκληση, με πολλές διαδρομές, αλλά μια έκπληξη που περιμένει στην κορυφή του βουνού: μια μικρή όαση περιτριγυρισμένο από δέντρα και πηγάδι ενός αιώνα.

Επιπλέον, για όσους θέλουν να έχουν πάντα τα πόδια τους στο έδαφος, η πεζοπορική διαδρομή προσφέρει διάφορες περιπετειώδεις εκπλήξεις, τέτοιες σπηλιές και τάφους μέσα στο ίδιο το βουνό.

Φυσικά, το χωριό που βρίσκεται δίπλα στα βουνά προσφέρει μια πληθώρα παραδοσιακών πιάτων σε όσους θέλουν να πάρουν μια πραγματική γεύση από την αγροτική Ελλάδα.

Η Varasova έχει περίπου 250 αναρριχητικές διαδρομές, αλλά συνιστάται κυρίως για έμπειρους ορειβάτες και πεζοπόρους με δίψα και αντοχή για να φτάσουν στην κορυφή.

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 23

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 24

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 25

Κάλυμνος ( Κάλυμνος ), Δωδεκάνησα, Αιγαίο Πέλαγος

Top 5 Mountain Views Greece

 

Η Κάλυμνος (γνωστή και ως «νησί των σφουγγαριών») που βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, μπορεί να αποτελεί έκπληξη για πολλούς, που συνδέουν το νησί του Αιγαίου με τις καλοκαιρινές τους διακοπές, τις παραλίες, τις βουτιές και τις καταδύσεις. Ωστόσο, η Κάλυμνος είναι ένα από τα πιο βραχώδη ελληνικά νησιά, με βουνά που φτάνουν τα 700 μέτρα.

Το 1996, όταν ο διάσημος Ιταλός ορειβάτης Andrea di Bari ανακάλυψε την ομορφιά των βράχων της Καλύμνου, άρχισε να ανοίγει τις πρώτες αναρριχητικές διαδρομές μαζί με τον δήμο του νησιού και έκανε την Κάλυμνο έναν παράδεισο αναρρίχησης στους χάρτες πολλών τουριστών.

Σήμερα η Κάλυμνος είναι ένας από τους κορυφαίους αναρριχητικούς προορισμούς στον κόσμο και προσελκύει χιλιάδες ορειβάτες και πεζοπόρους κάθε χρόνο. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνεται κυρίως στη δυτική πλευρά του νησιού, στο Μασούρι, το οποίο έχει εξελιχθεί σε τουριστικό σημείο αναφοράς με καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια.

Τα βουνά της Καλύμνου δίνουν επίσης στους επισκέπτες μια αίσθηση μυστηρίου, καθώς έχουν πολυάριθμες τεράστιες σπηλιές που οι άνθρωποι μπορούν να σκαρφαλώσουν και να εξερευνήσουν.

Η Κάλυμνος προσφέρει πάνω από 3.500 αναρριχητικές διαδρομές με πολλαπλά επίπεδα δυσκολίας. Ένα από τα πιο διάσημα αναρριχητικά σημεία στο νησί είναι στην κορυφή του βουνού Μασούρι, όπου οι ορειβάτες μπορούν ακόμη και να μείνουν έξω από τα βράχια, αγναντεύοντας το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα, καθώς ο ήλιος δύει στο απότομο νησάκι της Τέλενδου.

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 26

 

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 27

 

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 28

 

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 29

 

Ο Όλυμπος, ο οίκος των 12 Ολυμπίων Θεών στην ελληνική μυθολογία, είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με ύψος 2.918 μέτρα. Το μέρος από το οποίο ονομάστηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, βρίσκεται στη λίστα με πολλά άτομα από όλο τον κόσμο, που επισκέπτονται το βουνό κάθε χρόνο για να ζήσουν τη συγκίνηση και την αίσθηση του να είσαι Ολυμπιονίκης έστω και για λίγα λεπτά.

Ο Μύτικας είναι η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και της Ελλάδας συνολικά, και η δεύτερη υψηλότερη κορυφή στα Βαλκάνια. Υπάρχουν διάφορα μονοπάτια που οδηγούν στον Μύτικα, όλα έχουν καταφύγια στην πορεία για όσους επιθυμούν να κάνουν ένα διάλειμμα και να απολαύσουν το τοπίο. Αν και, η κορυφή του βουνού περιβάλλεται από σύννεφα – αυτά στα οποία ζούσαν οι Έλληνες Θεοί – η θέα εξακολουθεί να κόβει την ανάσα.

Παρόλο που ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό στην Ελλάδα, προσφέρει στους επισκέπτες μια εξαιρετική ευκαιρία όχι μόνο να το ανέβουν, αλλά και να κάνουν πεζοπορία και ορειβασία και να φτάσουν στην κορυφή σε περίπου επτά ώρες.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών, η κορυφή του βουνού είναι πολύ κρύα και καλυμμένη με χιόνι, οπότε απαιτείται ένα επιπλέον στρώμα ρούχων.

Προσφέρει πάνω από 1.000 αναρριχητικές διαδρομές, καθώς και το μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού.

 

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 30

 

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 31

 

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 32

Μετέωρα ( Μετέωρα ), Καλαμπάκα, Τρίκαλα

Ένας από τους πιο επισκέψιμους και αγαπημένους προορισμούς αναρρίχησης στον κόσμο, τα Μετέωρα προσφέρει στους επισκέπτες το πιο απίστευτα μεγαλειώδες και μοναδικό τοπίο σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τεράστιους φυσικούς στύλους και στρογγυλεμένους και κομψούς ογκόλιθους που περιβάλλουν την πόλη της Καλαμπάκα.

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 33

Μοιάζοντας με ένα εξωπραγματικό μέρος από ένα παραμύθι με βουνά που έχουν πέσει από τον ουρανό, τα Μετέωρα φημίζονται για τους ομαλούς βραχώδεις σχηματισμούς του και για τη φιλοξενία ενός από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα χριστιανικών μοναστηριών στον κόσμο. Η ιστορία των ασκητών και τους ταξιδιώτες οι οποίοι σκαρφάλωσαν στα βράχια χωρίς σχοινιά και ασφάλειες στο 11 ου αιώνα, έχει κάνει Μετέωρα ένα τρομακτικό μέρος, εξ ολοκλήρου ή ιστορία και μυστήρια. Υπάρχουν συνολικά έξι μοναστήρια στα Μετέωρα, τέσσερα για μοναχούς και δύο για μοναχές, τα οποία είναι όλα ανοιχτά για το κοινό.

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 34

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 35

Μια μέρα στα βράχια: Οι κορυφαίες 5 εκπληκτικές απόψεις του βουνού στην Ελλάδα 36

Το 1988, η UNESCO συμπεριέλαβε τα Μετέωρα ως μέρος στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και έκτοτε έγινε ένας από τους πιο διάσημους αναρριχητικούς προορισμούς στον κόσμο. Αυτό είναι όπου οι ορειβάτες βιώνουν την απόλυτη πρόκληση: τεράστιοι βράχοι, με μικροσκοπικά, περίεργα πιασίματα σε πλακόστρωτα, σταθερές κλειδαριές που συνήθως είναι πολύ αραιές και αυξάνουν την ορμή της αδρεναλίνης. Οι σχισμές και το υψηλό ύψος είναι ιδανικά για trad αναρρίχηση, γι ‘αυτό στα Μετέωρα, δεν υπάρχουν πολλές μικρές διαδρομές αναρρίχησης.

Σε αντίθεση με μερικές από τις προηγούμενες αναφορές σε αυτόν τον κατάλογο, τα 170 βουνά των Μετεώρων είναι ιδανικά για πεζοπορία, αλλά έχουν επίσης πολυάριθμους δρόμους που οδηγούν στην κορυφή και τα μοναστήρια, μέσω αυτοκινήτων και λεωφορείων.

Είτε σχεδιάζετε να κάνετε πεζοπορία είτε να οδηγήσετε στην κορυφή, η μοναδική αίσθηση να βλέπετε εκατοντάδες ορειβάτες να κρέμονται από διάφορους βράχους γύρω από τα Μετέωρα σαν αράχνες, δεν μοιάζει με τίποτα που έχετε ξαναζήσει.

Διαβάστε επίσης στους Greek City Times:

Κορυφαίοι 5 προορισμοί καταδύσεων στην Ελλάδα