Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Η Σικελία είναι ένα όμορφο και ιστορικό νησί που χωρίζεται από την Ιταλία από τα  στενά της Μεσσήνης . Περιβάλλεται επίσης από δύο άλλες θάλασσες – το Ιόνιο και το Τυρρηνικό. Στην καρδιά της Μεσογείου , υπήρξε εδώ και πολύ καιρό ένας τόπος συνάντησης πολιτισμών που οδήγησε σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι η Κοιλάδα των Ναών. Αυτός ο ιστότοπος της UNESCO χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος στον κόσμο.

Ιστορία της κοιλάδας των ναών

Η κοιλάδα βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία της αρχαίας ελληνικής αποικίας και της πόλης του Ακράγκα , γνωστή τώρα ως Αγκριτζέντο. Ήταν κάποτε μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της Magna Graecia , ένας όρος που σημαίνει «Μεγάλη Ελλάδα» που δίνουν οι Έλληνες στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία. Αυτή η ελληνική περιοχή ήταν ιδιαίτερα ευημερούσα και συνέβαλε σημαντικά στον πολιτισμό του αρχαίου κόσμου.

Ο αρχαίος Ακράγκας, παρά την τοποθεσία του, ήταν ελληνικός, τόσο πολιτιστικά όσο και γλωσσικά. Ανθίζει για πολλές δεκαετίες στην κλασική περίοδο από το 600 έως το 400 π.Χ. Καθώς η πόλη βρισκόταν στην πρώτη γραμμή στους πολέμους μεταξύ των Ελλήνων και των Καρθαγενών , και αργότερα στους Πρώτους Πολεμικούς Πολέμους , καταστράφηκε δύο φορές και ο πληθυσμός της πωλήθηκε σε δουλεία.

Πολλοί από τους ναούς της κοιλάδας βρίσκονται σε ερείπια (Wildman / Adobe Stock)

Πολλοί από τους ναούς της κοιλάδας βρίσκονται σε ερείπια ( Wildman / Adobe Stock)

Η πόλη για άλλη μια φορά ακμάζει υπό ρωμαϊκή κυριαρχία και παρέμεινε ελληνική στον πολιτισμό. Καταλήφθηκε από τους Βάνδαλους , τους Άραβες, τους Νορμανδούς και τους Βυζαντινούς πριν εγκαταλειφθεί.

Τα μνημεία στην κοιλάδα των ναών

Οι οκτώ ναοί που βρέθηκαν στην κοιλάδα χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ. – τη χρυσή εποχή των Ελλήνων στη Σικελία, πριν από τον ερχομό των Καρθαγενών και των Ρωμαίων .

Οι περισσότεροι ναοί είναι κατασκευασμένοι από τοπικό ψαμμίτη και τούφα βράχο, χτισμένα γύρω από μια ανοιχτή περιοχή. Μέσα σε αυτό το ιερό εκτέθηκε ένα άγαλμα θεότητας που πλαισιώνεται από κιονοστοιχία στηλών σε τρεις πλευρές, συνήθως σε μια σειρά από σκαλοπάτια. Εκτός από το ένα, όλα βασίζονται στην κλασική δωρική αρχιτεκτονική και μοιάζουν με ναούς και κτίρια που χτίστηκαν κατά τη Χρυσή Εποχή της Αθήνας.

Οι ναοί παραμελήθηκαν με τον Χριστιανισμό του νησιού, αλλά μερικοί μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί ως Εκκλησίες. Ένα τοπικό ευγενή, ο Δούκας του Serradifalco, έκανε πολλά για τη διατήρηση των ναών και ξεκίνησε τη διαδικασία της εκσκαφής στην περιοχή στις αρχές του 19 ου αιώνα. Οι σημερινοί ναοί έχουν ανακατασκευαστεί από τις αρχικές πέτρες και υλικά.

Οι κάποτε υπέροχοι ναοί στην κοιλάδα

Ο ναός της Concordia που χρονολογείται από το 420 π.Χ. πήρε το όνομά του από έναν Ρωμαίο θεό, αλλά πιθανότατα αρχικά ήταν αφιερωμένος σε έναν Έλληνα θεό. Θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους επιζώντες ναούς στο δωρικό στιλ. Βρίσκεται σε μια σειρά από σκαλοπάτια, έχει πολλές καλά διατηρημένες κυματοειδείς στήλες ύψους 20 πόδια (6,6μ.). Ο ναός είναι πλέον χωρίς στέγη, αλλά είναι σε εξαιρετική κατάσταση και είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα δωρικού ναού.

Ο Ναός της Concordia, Κοιλάδα των Ναών (crocicascino / Adobe Stock)

Ο Ναός της Concordia, Κοιλάδα των Ναών ( crocicascino / Adobe Stock)

Ο ναός του Juno , που πήρε το όνομά του από έναν ρωμαϊκό θεό, αλλά ίσως αρχικά αφιερωμένος στην ελληνική θεά Ήρα, έχει ύψος 20 μέτρα (6,6μ.) Και περιλαμβάνει μια στοά με επένδυση από 6 κίονες στη μία πλευρά και 13 στην άλλη, αν και μερικές είναι άσχημα σκάρτος. Μπορείτε να δείτε την κεντρική περιοχή του ιερού καθώς και σκάλες.

Ο Ναός του Ηρακλή (ή ο Ηρακλής ) ήταν κάποτε ένας από τους πιο δημοφιλείς ναούς στην αρχαία Magna Graecia . Βρισκόταν στην Αγορά , τον κύριο δημόσιο χώρο της πόλης. Πιστεύεται ότι ήταν οι Καρθαγενείς που κατέστρεψαν τον ναό, αλλά σώζονται η κάτοψη και οι σκάλες, καθώς και η μπροστινή κιονοστοιχία του ναού με τις έξι εντυπωσιακές κολόνες.

Τρεις ναοί από τους οποίους λίγα έχουν επιβιώσει είναι ο κάποτε τεράστιος ναός του Ολυμπίου Διός, ο οποίος προοριζόταν να σηματοδοτήσει μια μεγάλη νίκη επί των Καρθαγίνων, του Ναού του Κάστωρ και του Πολύξου και του Ναού του Ηφαίστου (ή του Βούλκαν). Οι πυλώνες, και τα ερείπια, οι κάτοψεις, και ένας θολωτός είναι τώρα τα μόνα απομεινάρια.

Ο Ναός του Juno, Κοιλάδα των Ναών (Leonid Andronov / Adobe Stock)

Ο Ναός του Juno, Κοιλάδα των Ναών ( Leonid Andronov / Adobe Stock)

Εκτός από κάποιες σπασμένες στήλες, πολύ λίγα ερείπια του ναού του Ασκληπιού, αλλά είναι ακόμη δυνατό να δούμε το σχέδιο του ιερού όπου οι προσκυνητές θα συγκεντρωθούν με την ελπίδα να θεραπευτούν από τον Θεό της θεραπείας.

Ο τάφος του Θέρωνα, που ήταν μνημείο Ρωμαίων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Πρώτο Πανικό Πόλεμο, εκτίθεται μαζί με τα ερείπια πυλών του 4ου αιώνα π.Χ. Ρωμαίος και βυζαντινή νεκρόπολη βρίσκονται σε αυτόν τον μεγάλο χώρο καθώς και μεσαιωνικά ερείπια, και μια αξιόλογη ελιά 500 ετών .

Επίσκεψη στον μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο

Μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια ομαδική περιήγηση στον ιστότοπο ή να οργανώσετε μια ιδιωτική επίσκεψη με τον δικό σας οδηγό. Εναλλακτικά, διατίθενται ακουστικά ήχου που εξηγούν το ιστορικό του ιστότοπου. Οι ίδιοι οι ναοί δεν βρίσκονται στην κοιλάδα, αλλά χτίστηκαν σε μια κορυφογραμμή και οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στα ερείπια του ναού. Χρειάζονται περίπου δύο ώρες για να εξερευνήσετε τα ερείπια.

Κορυφή εικόνα: Ναός της Concordia, Κοιλάδα των Ναών Πηγή: romas_ph / Adobe Stock

Από τον Ed Whelan

https://www.ancient-origins.net/anc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά