Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Ύμνοι η Ποίηση του Πόντου!
Η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ηλία Τσέχου «Ανθολογία Ποντιακής Ποίησης – η Δίγλωσσος» πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου 2021, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας «Μελίνα Μερκούρη», με την συνδιοργάνωση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας – Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυροπόλεως «Ο Κυριακίδης», Εκδόσεις «Ανάλεκτο» και με την αρωγή του Δήμου της Ηρωικής Πόλης Νάουσας.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Λέσχης Φώτης Φανιάδης, ο Βουλευτής Ημαθίας Άγγελος Τόλκας και ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, αναφερόμενοι τόσο στη δυνατή προσωπικότητα του Ηλία Τσέχου, όσο και στη συνολική δράση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας.
Την σκυτάλη έλαβαν ο Άκις Θωμαΐδης, εκδότης, ο Γιώργος Ορδουλίδης, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής – Άρχων Μαΐστωρ Μ.τ.Χ.Ε. και η Γιώτα Ιωακειμίδου, φιλόλογος, συγγραφέας, ερευνήτρια και διδασκάλισσα της ποντιακής μητρικής γλώσσας. Και οι τρεις ομιλητές ανέδειξαν τη σημασία του βιβλίου αυτού, με έμφαση στους ρόλους του στην ποντιακή διάλεκτο, αλλά και τόνισαν την πολύτροπη δράση του ποιητή Ηλία Τσέχου, »οξυγόνο του τόπου και ανάγκη» όπως είπαν! Στο βιβλίο ανθολογούνται τα σημαντικότερα ποιήματα και δίστιχα της ποντιακής παράδοσης, αλλά και νεότερων, επωνύμων Ποντίων δημιουργών, από τον 10ο αιώνα ως τις μέρες μας.
Την παρουσίαση έκλεισε –με ιδιαίτερη συγκίνηση- ο ίδιος ο ποιητής, με ανάγνωση ποιημάτων που περιέχονται στο βιβλίο, ακολούθως ερμήνευσε τι είναι ποίηση, τι ποίημα, και αφηγήθηκε με αστείρευτη ποιητική ευαισθησία τον κόπο τριών χρόνων, έως την έκδοσή αυτού του βιβλίου!!!
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Τόλκας, ο Δήμαρχος Ηρωικής Πόλης Νάουσας κ. Καρανικόλας, οι Αντιδήμαρχοι κ. Τριανταφύλλου και κα. Μπαλτατζίδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Τζουβάρας και Λακηνάνος, κοινοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της ΑΝ.ΗΜΑ. κ. Τεληγιαννίδης, ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας «Μιχαήλ ο Λόγιος» κ. Οικονόμου, οι συγγραφείς κ.κ. Μανώλης Βαλσαμίδης, Σίμος Οφλίδης και κα. Λένα Οφλίδη , ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Ιστορικού Αρχείου Νάουσας κ. Γιώργος Μάλλιος και κόσμος αρκετός!

Ενσωματωμένη εικόνα
Ενσωματωμένη εικόνα
Ενσωματωμένη εικόνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά