Νέο αρνητικό ρεκόρ για φέτος στην Βικτώρια, με 603 κρούσματα COVID-19 σε μία ημέρα.

Δυστυχώς, καταγράφηκε και ένας ακόμη θάνατος από κορονοϊό το περασμένο 24ωρο.

Η Πολιτεία προχωράει προς το «άνοιγμα» με περισσότερες ελευθερίες κυρίως για τους εμβολιασμένους, αλλά αρκετοί επιχειρηματίες αντιδρούν στον οδικό χάρτη της κυβέρνησης Andrews κρίνοντας πως είναι αρκετά «συντηρητικός».

Το lockdown προβλέπεται να είναι σε ισχύ μέχρι να φτάσει η Βικτώρια στο 70% των εμβολιασμένων, άνω των 16 ετών, με δύο δόσεις, κάτι εκτιμάται ότι θα είναι εφικτό περί τις 26 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, σε «απάντηση» στα επεισόδια που έλαβαν χώρα την Δευτέρα έξω από τα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου των Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων (Construction Forestry Maritime Mining Energy Union – CFMMEU), στην Elizabeth Street στο κέντρο της πόλης, η κυβέρνηση της Βικτώριας έλαβε την απόφαση να «κλείσει» όλα τα κατασκευαστικά έργα στις περιοχές που είναι σε lockdown (Μελβούρνη, Ballarat, Geelong, Mitchell Shire, Surf Coast Shire).

Το «λουκέτο» προβλέπεται να διαρκέσει για δύο εβδομάδες τουλάχιστον. Αν μία περιοχή στην επαρχία εξέλθει του lockdown νωρίτερα οι κατασκευές μπορούν να εκκινήσουν και πάλι.

Εξαίρεση θα δοθεί μόνο για να διασφαλιστεί πως οικοδομές και άλλα έργα που είναι σε εξέλιξη θα κλείσουν με ασφάλεια ή για να πραγματοποιουνται επείγουσες, μη αποφεκτέες επισκευές.

Ο γραμματέας του συνδικάτου CFMEU John Setka ο οποίος προπηλακίστηκε, του πέταξαν αντικείμενα και δεν το άφησαν να μιλήσει στους διαδηλωτές την Δευτέρα, υποστηρίζει ότι δεν ήταν οικοδόμοι και δεν ήταν μέλη του συνδικάτου τους τα άτομα που βιαιοπράγησαν.

Ο ίδιος είπε ότι τα μέλη του συνδικάτου είχαν κάθε δικαίωμα για να διαμαρτυρηθούν, αλλά αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια ήταν ακροδεξιοί και αντιεμβολιαστές «που είχαν άλλη ατζέντα».

Οι εργαζόμενοι στις οικοδομές έχουν μέχρι την Πέμπτη τα μεσάνυχτα να αποδείξουν στον εργοδότη τους, ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, προκειμένου να τους επιτραπεί να εργαστούν ή ότι έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν σύντομα -και να κάνουν εντέλει το εμβόλιο.

Αρκετοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι προτιμάνε να κλείσει όλος ο κλάδος, παρά να συμμορφωθούν στις νέες απαιτήσεις.

Ο κλάδος λειτουργούσε με όριο 25% του εργατικού δυναμικού εν μέσω του lockdown.