Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει: Ρούλα Χρήστου

Έπιασαν κιόλας δουλειά οι Γερμανοί αρχαιολόγοι στο Όρραον μεταξύ των νομών Άρτας-Πρέβεζας.

Στο αρχαίο δίπατο σπίτι του μολοσσικού αρχαίου οικισμού που χρονολογείται στον 4ο-1ο  αιώνα π.χ, θα μελετήσουν την αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού την εποχή εκείνη, μια επιστημονική μελέτη με σύγχρονη απεικόνιση όπως μαρτυρά κι ο τίτλος του έργου « ΦΩΣ 4D».

Η μελέτη φωτισμού στα αρχαία κτίρια γίνεται για λογαριασμό ομάδας επιστημόνων γερμανικού πανεπιστημίου που από την Ελλάδα επέλεξε το ‘Ορραον λόγω των χαρακτηριστικών του σωζώμενου σπιτιού ενώ άλλα τρία κτίρια που θα συμπεριληφθούν στην μελέτη βρίσκονται στη Μικρά Ασία και την Ιταλία.

Η δημοσιοποίηση της είδησης για τη συμμετοχή του Ορράου στην επιστημονική εργασία των Γερμανών αρχαιολόγων είχε γίνει μόλις πριν λίγο καιρό και ήδη η Κλαούντια με τον Αντρές (αρχαιολόγος και αρχιτέκτονας αντίστοιχα) έχοντας μαζί τους και τον Συμεών Γεσαφίδη του τμήματος αποτυπώσεων του ΥΠ.ΠΟ άρχισαν τις εργασίες τους στο χώρο σχεδόν ολημερίς και για τρεις εβδομάδες απ΄ότι υπολογίζουν.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • orraon germanoi1

Αντίγραφο της μελέτης όταν ολοκληρωθεί το έργο του Γερμανικού Πανεπιστημίου, θα αποσταλεί ασφαλώς και προς την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας προς όποια μελλοντική αξιοποίηση.

Δήμος Ζηρού και Περιφέρεια  μετά την τιμητική επιλογή του χώρου, έθεσαν τις υπηρεσίες τους στη διάθεση των επιστημόνων και κινούνται προς τη συνολικότερη φροντίδα του παραμελημένου αρχαιολογικού χώρου, καθώς πέρασαν σχεδόν δυο δεκαετίες από μια άλλη επιχείρηση καθαρισμού του.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • orraon germanoi2

https://www.epiruspost.gr/germanoi-arc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά