Αίσθηση προκάλεσε στην ομογένεια η συγγνώμη που υποχρεώθηκε να ζητήσει το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα του ABC  από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Βασικά το ABC έκανε αυτό που του επισήμαναν να κάνει πολλοί ομογενειακοί φορείς τον περασμένο Απρίλιο. Να ανακαλέσει κάποιους αστήριχτους ισχυρισμούς που υπήρχαν στο δημοσίευμα.

Όταν μάλιστα η Αρχιεπισκοπή απείλησε με μήνυση το ABC,  ο «Νέος Κόσμος» ζήτησε την άποψή του.

Σε γραπτή ανακοίνωση που μας είχε δώσει το  ραδιοτηλεοπτικό  ίδρυμα υπερασπίστηκε το εν λόγω δημοσίευμα, την ακρίβεια και την αντικειμενικότητά του.

Συγκεκριμένα η δήλωση του προς το «Νέο Κόσμο» ανέφερε επί λέξη στα αγγλικά:

«The investigation by Background Briefing into the management and operations of taxpayer-funded aged care homes owned by the Greek Orthodox Archdiocese, including one home that was the site of Australia’s deadliest coronavirus attack, was a matter of important public interest and complied with our Editorial Policies. The program and associated article were checked for accuracy and editorial fairness prior to publication. Background Briefing sought responses from third parties to all matters raised in the program and included all responses it received. The ABC stands by the thoroughness, accuracy and independence of its journalism».

Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ

Την Πέμπτη όμως το ABC  δημοσίευσε μια διόρθωση μαζί με την συγγνώμη προς τον Αρχιεπίσκοπο.Στην διόρθωση αναφέρει πως σε καμιά περίπτωση το ABC  δεν άφηνε να υπονοηθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος κέρδισε προσωπικά από την χρηματοδότηση της «Βασιλειάδας» ή ότι ξόδεψε χρήματα που προοριζόταν για την φροντίδα των ηλικιωμένων  για προσωπική του χρήση. Το σχετικό ρεπορτάζ, τονίζεται, δεν είχε πρόθεση να αφήσει να εννοηθεί ότι για τον θάνατο 45 ηλικιωμένων στον οίκο ευγηρίας της «Βασιλειάδας» ευθυνόταν πράξεις ή παραλείψεις του Αρχιεπισκόπου. Σημειώνεται ακόμα πως αν κάποιοι αναγνώστες ερμήνευσαν το ρεπορτάζ κατ’ αυτόν τρόπο το ABC ζητά συγγνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο γιατί δεν ήταν αυτή η πρόθεσή του.

Αναλυτικά η διορθωτική δήλωση του ABC στα αγγλικά έχει ως εξής:

«On 16 April 2021, the ABC published an article about the conduct of the Greek Orthodox Church in Australian in connection with its aged care facilities. The ABC wishes to clarify that this story was not intended to suggest that Archbishop Makarios of Australia had personally funnelled money from St Basils to the Greek Orthodox Church, or that he had personally spent money intended for aged care on his own lifestyle. Further, the story was not intended to suggest that Archbishop Makarios had through any action on his part negligently caused the deaths of the 45 residents at the St Basils aged care home in Melbourne. Any such interpretation of the article is incorrect. To the extent any readers understood the story in this way, the ABC apologises to Archbishop Makarios for any hurt or offence experienced. This was never the ABC’s intention».

ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ABC

Το ABC  στο δημοσίευμά του υποστήριξε ότι οι  οίκοι ευγηρίας του St Basil’s (γνωστοί και ως “Βασιλειάδα”) που χρηματοδοτούνται από το  αυστρακλιανό δημόσιο, επέστρεψαν 31 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής στην οποία και ανήκουν, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως μόνο η μονάδα της Μελβούρνης, τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχει πληρώσει πάνω από 22 εκατομμύρια σε ενοίκια και τέλη στην Ορθόδοξη Εκκλησία, διάστημα στο οποίο, όπως τονίζεται, το St Basil’s συνολικά έλαβε περίπου 73 εκατομμύρια δολάρια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το ρεπορτάζ  υποστήριζε ότι τα ενοίκια που φέρεται να πληρώνει το St Basil’s στην Εκκλησία, σύμφωνα με εκτίμηση κτηματομεσίτη, αυτά είναι διπλάσια από τα ενοίκια που ισχύουν στην αγορά.

Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά στην αγορά διαμερίσματος στο Σίδνεϊ που κόστισε 6,5 εκ. δολάρια και στο οποίο μετακόμισε το περασμένο έτος, πράγμα όπου, όπως τονίζεται, επιβεβαίωσε και η ίδια Αρχιεπισκοπή. Ωστόσο, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως πριν τη μετακόμισή του, στο διαμέρισμα έγινε ανακαίνιση που κόστισε 3 εκατομμύρια δολάρια. ((Σ.Σ. Σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή η ανακαίνιση κόστισε 50.000 δολάρια)

Εν συνεχεία, παρατίθενται φωτογραφίες με τα ιερατικά άμφια του Αρχιεπισκόπου Μακάριου τα οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ “κοστολογούνται στα 30.000 δολάρια το καθένα”, καθώς και μία φωτογραφία με ένα πολυτελές αυτοκίνητο ” Holden Capric” το οποίο φέρεται, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, να ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο, έχοντας πινακίδα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτόν με τα γράμματα “ARCHBM”.

(Σ.Σ. Τα  άμφια κοστίζουν 1600 δολάρια το ένα).

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στις καταγγελίες του ABC  απάντησε η Αρχιεπισκοπή η οποία έκανε λόγο για ρεπορτάζ που αναφέρεται με τρόπο απαράδεκτο, εμπαθή και ψευδή στο πρόσωπο του  Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. κ. Μακαρίου.

Η εκπομπή του ABC, , υποστήριζε η Αρχεπισκοπή κατασυκοφαντεί γενικώς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και ειδικώς τον Σεβασμιώτατο κ. κ. Μακάριο· την μεν πρώτη διότι υποτίθεται ότι αποθησαυρίζει τεράστια ποσά εκατομμυρίων από τα έσοδα του οργανισμού, τον δε δεύτερο διότι τάχα με τα χρήματα αυτά χρηματοδοτεί τον υποτιθέμενο πολυτελή βίο του. Επί λέξει διατυπώθηκαν δημοσίως τα εξής: «Επομένως, γιατί να μας ενδιαφέρουν όλα αυτά; Εν πρώτοις, φαίνεται ότι ο οργανισμός της Βασιλειάδας, ο οποίος επιχορηγείται με χρήματα των φορολογουμένων και διοικείται με όλα τα πλεονεκτήματα που του παρέχει η φιλανθρωπική του ιδιότητα, για να φροντίζει ηλικιωμένους Έλληνες, έχει υποστεί ένα άρμεγμα των πόρων του, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί η Εκκλησία και ο τρόπος ζωής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου». Αν αυτό δεν συνιστά κατασυκοφάντηση, τότε αδυνατούμε να το περιγράψουμε με λόγια! Πού είναι, όλες οι αποδείξεις γι’ αυτήν την βαρύτατη κατηγορία; Ούτε ίχνος απόδειξης σε όλη την εκπομπή! Μονάχα η αίσθηση που έχουν ή η εντύπωση που αφήνουν να αιωρείται κάποιοι ειδικοί της αγοράς και της λογιστικής…

Κάθε εχέφρων άνθρωπος αδυνατεί πράγματι να παρακολουθήσει τον προβληματισμό και την… “ευαισθησία” της εκπομπής σχετικά με το (μέσης αξίας) αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας (7 ετών, το οποίο κληρονόμησε από τον προκάτοχό του), τα άμφια που υποχρεωτικώς πρέπει να φορέσει κατά την άσκηση των τελετουργικών του καθηκόντων (τα οποία χρησιμοποιούν όλοι οι επίσκοποι της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε όλο τον κόσμο και σε καμία περίπτωση δεν κοστίζουν το εξωφρενικό ποσό που αναφέρεται), το διαμέρισμα στο οποίο διαμένει, το οποίο συνιστά περιουσιακό στοιχείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, κοκ… Αδυνατούμε επίσης να καταλάβουμε γιατί οι δημοσιογράφοι έχουν αποκρύψει διευκρινιστικές πληροφορίες που τους δόθηκαν επισήμως, όπως για παράδειγμα ότι η αγορά του διαμερίσματος στο Σύδνευ δεν έγινε με χρήματα της «Βασιλειάδας», αλλά με ειδικά προς τούτο κονδύλια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η δε ανακαίνισή του οφείλεται σε δωρεά ιδιώτη και οπωσδήποτε δεν κόστισε 3.000.000$, ποσό που μόνο ως προϊόν καλπάζουσας φαντασίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας προκαλεί επισήμως τους υπευθύνους της εκπομπής να παρουσιάσουν έστω και ένα στοιχείο που να ενοχοποιεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. κ. Μακάριο· που να αποδεικνύει ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει καταχραστεί έστω και ένα δολάριο των φορολογουμένων· που να επιβεβαιώνει τα όλως αστεία και αστήρικτα σχετικά με τον υποτιθέμενο πολυτελή βίο του· που να τον εκθέτει για κάτι που έχει κάνει ο ίδιος για όσο διάστημα βρίσκεται στην Αυστραλία και όχι για τα κακώς κείμενα τα οποία κληρονόμησε – όπως για παράδειγμα υπέρογκα εισπραχθέντα ενοίκια από την «Βασιλειάδα» – τα οποία συνδέονται με την πριν από αυτόν διοίκηση. Πραγματικά οφείλετε μία συγγνώμη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, στο λαό μας και στον Αρχιεπίσκοπό μας».

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ

Την ίδια ανακοίνωση η Αρχιεπισκοπή έκανε λόγο και αυτούς που έδωσαν τις πληροφορίες στο ABC  σημειώνοντας:

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας θα ήθελε να τονίσει ότι μεγάλο τμήμα των πληροφοριών της εκπομπής και των “πηγών” του ABC προέρχονται δυστυχώς από άτομα τα οποία έχουν ήδη παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για επιλήψιμες πράξεις τους εναντίον της Αρχιεπισκοπής και των Ιδρυμάτων της, από άτομα που απώλεσαν κεκτημένα, που στερούνται πλέον αθέμιτων προνομίων και που αδυνατούν να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα της ευνομίας, της ευταξίας, της καθαρότητας, της κοινωνικής πρόνοιας και ευαισθησίας, με την οποία η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος αντιμετωπίζουν το ποίμνιο και την ελληνική Ομογένεια. Οι άνθρωποι αυτοί, εδώ και ένα χρόνο, εκλιπαρούν τα μέσα ενημερώσεως στην Ελλάδα και στην Αυστραλία να γράφουν εναντίον της Αρχιεπισκοπής, των Ιδρυμάτων της, του Αρχιεπισκόπου, των Επισκόπων και άλλων στελεχών της Εκκλησίας, δημιουργώντας μύθους με ανύπαρκτα στοιχεία, βασισμένοι μόνο σε “πηγές” και πληροφορίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Ενημερώσεως, ευτυχώς, δεν τους λαμβάνει υπόψη της.

Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, όσο και ο κλήρος και ο λαός της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, δεν εκβιάζονται αλλά πορεύονται ενωμένοι και εργάζονται για το καλό της Εκκλησίας, της Ομογένειας και όλου του Αυστραλιανού Έθνους».

ΕΚΔΟΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Τις τελευταίες μέρες με επιστολή του, που δημοσιεύθηκε, ο εκδότης της εφημερίδας «Κόσμος» του Σίδνεϊ,  Σπύρος Χαραλάμπους, κατονομάζει μητροπολίτη που βρίσκεται στην Ελλάδα ότι κρύβεται πίσω από τις συκοφαντικές  εκστρατείες κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

https://neoskosmos.com/el/2021/09/10/ne