Η Νέα Νότια Ουαλία  κατέγραψε 1281 νέα κρούσματα covid-19 σήμερα  και  πέντε θανάτους την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να επιταχύνουν την εκστρατεία ανοσοποίησης προκειμένου να αρθούν τα lockdown που έχουν επιβληθεί εδώ και εβδομάδες  στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη.

Την ίδια στιγμή η Βικτώρια είχε νέο αρνητικό ρεκόρ σε αυτή την έξαρση, μετά τον εντοπισμό 246 νέων κρουσμάτων  το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με τον πολιτειακό υπουργό Υγείας της Βικτώριας Martin Foley στα νοσοκομεία της Βικτώριας νοσηλεύονται με COVID-19 92 άτομα, με τα 91 να είναι ανεμβολίαστα και ένα πλήρως εμβολιασμένο.

Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι – σε σύνολο πληθυσμού περίπου 25 εκατομμύρια—στις πολιτείες Βικτώρια και Νέα Νότια Ουαλία, αλλά και στην πρωτεύουσα Καμπέρα ζουν σε καθεστώς lockdown προκειμένου να ανασχεθεί αυτό το κύμα της επιδημίας, το χειρότερο μέχρι στιγμής, το οποίο οφείλεται κυρίως στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού.

Πάντως ο πρωθυπουργός της Βικτώριας  Daniel Andrews  ξεκαθάρισε πως μόλις εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της πολιτείας θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων αλλά μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Βάσει των υφιστάμενων περιορισμών έχουν κλείσει τα σύνορα μεταξύ των πολιτειών προκειμένου να μην εξαπλωθεί η επιδημία μέχρι να έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19 τουλάχιστον το 70% των Αυστραλών άνω των 16 ετών.

Εξάλλου βάσει του σχεδίου αυτού η Αυστραλία ενδέχεται να αρχίσει να ανοίγει τα διεθνή σύνορά της, που παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο του 2020, όταν το 80% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί.

«Όταν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο εμβολιασμού, η ζωή θα μοιάζει και θα είναι καλύτερη και σίγουρα δεν θα έχουμε ξανά lockdown σε πολιτειακό επίπεδο όταν φτάσουμε στο 80% των πλήρως ανοσοποιημένων», δήλωσε η Γκλάντις Μπερετζίκλιαν πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Όμως ο στόχος μοιάζει μακρινός, καθώς αυτή τη στιγμή μόλις το 37% των Αυστραλών που μπορούν να εμβολιαστούν το έχει πράξει λόγω ελλείψεων στο εμβόλιο της Pfizer κατά της covid-19 και των δισταγμών των πολιτών έναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca. Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει περισσότερες δόσεις εμβολίων.

Βάσει του τρέχοντος ρυθμού, ο στόχος του 70% ενδέχεται να έχει επιτευχθεί στο τέλος Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου.

 

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον επανέλαβε ότι η επιδημία που οφείλεται στο στέλεχος Δέλτα δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς, όπως συνέβη με προηγούμενα ξεσπάσματα της επιδημίας, αλλά μόλις επιτευχθούν οι εμβολιαστικοί στόχοι θα μπορέσουν να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ των πολιτειών.

«Και όλοι μας θα μπορέσουμε να κάνουμε σχέδια για να περάσουμε τα Χριστούγεννα με την οικογένειά μας, με όλους τους αγαπημένους μας στο τραπέζι», τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα Sunday Herald Sun.

«Κανείς δεν θέλει η covid να κλέψει τα Χριστούγεννα και έχουμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμών που θα το διασφαλίσει», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή  κορύφωση της έξαρσης της μετάλλαξης «Δέλτα» τις ερχόμενες εβδομάδες, αναμένουν οι Αρχές της Νέα Νότιας Ουαλίας,

Συγκεκριμένα η Νέα Νότια Ουαλία αναμένει από 1100 έως 2000 κρούσματα το 24ωρο μέχρι και την ερχόμενη εβδoμαδα