Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

 

ΤΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙΩΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΣΙΡ ΜΕΛΕΤΗ

Γραφει ο Μανος Κιλημαντζος

Έφτασε λοιπόν η 31η Αυγούστου. Και σαν κάθε χρόνο κάποιοι όμορφοι άνθρωποι αναβίωσαν το έθιμο του Σιρ Μελέτη.  Στην πλατειούλα του Πουσι Λικ, στ’ Αλώνια της Κούλουρης, ανάμεσα σε όμορφα, παλιά,νησιώτικα σπίτια, με επίκεντρο το πηγάδι με το υφάλμυρο νερό (“πούσι λίκ” στα Αρβανίτικα), μαζεύτηκαν πολλοί για να γιορτάσουν / αναβιώσουν το έθιμο.

Σις 31 του Αυγούστου τελειώνει η χρονιά για τους καλλιεργητές, τους αμπελουργούς κυρίως. Τελειώνει ο τρύγος, αρχίζει το πατητήρι, οι άνθρωποι καθαριζουν τα βαρέλια για να δεχτούν τον νέο μούστο και τα άχρηστα τα καίνε. Μαζί τους καίνε και όλα τα άχρηστα που μαζεύτηκαν στην χρονιά!  Παλιά έπιπλα, παλιές αμαρτίες , παλιές έχθρες !

Καθαρμός η φωτιά!  Και στα υλικά σκουπίδια, αλλά κυρίως και στα άϋλα !

Μαζεύτηκε ο κόσμος, πάντα με γιορτινή διάθεση !

Όπως κάθε χρόνο ο φιλόλογος Γ.Φήμης παρουσίασε το πανάρχαιο έθιμο σε όλες του τις διαστάσεις και ένα εξαιρετικά χαριτωμένο δρώμενο απο τη πρωτεργάτρια της εκδήλωσης κα Ελένη Σταμπάμπα στον ρόλο της αμπελουργού, διάνθησε την ομιλία.

Ο Παναγιώτης Βελτανισιάν χαιρέτησε και διάβασε τον χαιρετισμό του Δήμου (εκ μέρους του αντιδήμαρχου Πολιτισμού κ. Παντελή Διολέτη που δεν μορούσε να παρασταθεί λόγω του Δημοτικού Συμβουλίου που γινόταν εκείνη την ώρα).

Ακολούθησε η αντιπεριφερειάρχης Νήσων κα Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη. Πάντα παρούσα, πάντα στήριγμα! Και ανακοίνωσε στην ομήγυρη την επίσημη καθιέρωση (και χρηματοδότηση απο τα προγράμματα στήριξης της ΕΕ) του εθίμου σαν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μεγάλη η συνεισφορά της Αντιπεριφέρειας, αλλά κιαι της Λαογραφικής Στέγης Σαλαμίνας, στην ενταξη του εθίμου στην άϋλη πολιτιστική κληρονομιά μας (UNESCO)!

 

Και εδω ανοίγω μία παρένθεση :

Κανονικά μαζεύονται τα άχρηστα της γειτονιάς, ανάβει μία μεγάλη φωτιά και ο κόσμος (κυρίως τα παιδιά) πηδάνε απο πάνω της ξορκίζοντας το άχρηστο που καίγεται.

Αυτήν την χρονιά, αυτό δεν έγινε. Και δεν έγινε γιατι κυριάρχησαν μικρές, ανούσιες, μικροπρεπείς θα έλεγα ενέργειες.

Το πρώτο που κάνει εντύπωση, είναι οτι στο πανώ της εκδήλωσης  αναφέρονται οι οργανωτές :

Ε.ΣΤΑΜΠΑΜΠΑ-Γ.ΦΟΥΡΙΚΗΣ-Χ.ΒΙΛΙΩΤΗΣ- …..και ένα μεγάλο, μαύρο κενό!

Υπήρχε και τέταρτο όνομα (δεν θα το αναφέρω. Δεν θέλω να ρίξω λάδι στην φωτιά). Ένα όνομα που κάποιοι, η κάποιος δεν ήθελε φαίνεται σαν παράγοντας της εκδήλωσης. Και μυστηριωδώς κάποιος το έσβησε σε ώρες άγνωστες….

Μετα ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα. Εγινε καταγγελία στην πυροσβεστική οτι οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να … “βάλουν φωτιά”. Που ;;; Στην πλατειούλα. Χωρίς τίποτε εύφλεκτο να υπάρχει τριγύρω παρά μονο μάντρες και τοίχοι πέτρινοι. Μία φωτιά που θα πηδούσαν απο πάνω της χαμογελαστά παιδάκια. Τρομερός ο κίνδυνος , έτσι;  Η Πυροσβετική βέβαια, οπως είχε υποχρέωση ζήτησε την άδεια άνωθεν και οι “άνωθεν” μη ξέροντας τις λεπτομέρειες (αλλά και προτιμώντας τους τύπους και κυρίως την “βολική” ασφάλεια..) απαγόρευσαν την φωτιά. Ενω ένα τζιπάκι της Υπηρεσίας  με ελάχιστα κυβικά νερό και μία μάνικα θα μπορούσε κάλλιστα να εξασφαλίσει την ασφάλεια για την οποία κάποιοι τόσο ανησύχησαν.

Κλείνει η παρένθεση!

 

Τελικά η φωτιά άναψε! Μία μικρή φωτίτσα! Κάηκαν δυο πλεκτά ,καλάθια, μονο και μόνο για να κρατηθεί το έθιμο και να πηδήξουν τα παιδάκια που τόσο το περίμεναν!

 

Ξανανοίγω παρένθεση :

Σε κάποιο νησί επι τουρκοκρατίας, ο αγας είχε απαγορεύσει το άναμα της φωτιάς σε κάποιο συγκεκριμένο έθιμο. Παρά την απαγόρευση οι νησιώτες την άναψαν την φωτιά. Κι όταν ο αγάς  τους ανέκρινε ψάχνοντας τον πρωταίτιο, αυτοί απάντησαν :

“Ούλοι ανάψαμε την φωτιά αφέντη! Ούλοι!”

Δεν είναι δική μου η ιστορία! Κάποιος (δεν θα πω όνομα) μου την είπε την ώρα που άναβε η φωτιά στο Πούσι Λίκ. Και μου την είπε σαν μία μορφή κάθαρσης. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε !

Κι εδω κλείνω και αυτήν την παρένθεση!

 

Η γιορτή τελείωσε με κεράσματα! Πίτες, πλατέτσι και αναψυκτικά μοιράστηκαν σε όλους.

Χαμόγελα επίσης μοιράστηκαν σε όλους και απ’όλους!

Μακάρι η φωτιά του καθαρμού να κάψει τα άχρηστα της ψυχής, μαζί με τα άχρηστα βαρέλια!

Γιατι είμαστε λίγοι για να μένουμε χωρισμένοι !

Να είμαστε καλά και του χρόνου η φωτιά του Σιρ Μελέτη να φτάσει ψηλά!

 

Α! Και σε όποιον ρωτήσει ποιός ήταν υπεύθυνος που άναψε η (εστω μικρή) φωτιά, η απάντηση είναι μία : ΟΥΛΟΙ ΤΗΝ ΑΝΑΨΑΜΕ !  ΟΥΛΟΙ !

 

Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Μάνος Κιλημάντζος

 

Φωτογραφίες :  https://photos.app.goo.gl/ntBjAoJmLmgWJzDq8

Βίντεο:  https://youtu.be/jVj0gPwr2D4

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά