Ο κορονοϊός πολιορκεί με αυξημένη ορμή στην Αυστραλία, ενώ απειλεί εκ νέου και τη Νέα Ζηλανδία.

Τα νέα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» όχι μόνο έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα, αλλά δεν κάνει… διακρίσεις.

Μόνο στη Βικτώρια, σύμφωνα με τις Αρχές, μία στις πέντε θετικές περιπτώσεις COVID-19 αφορά παιδί κάτω των 9 ετών.

Την ίδια ώρα που ο ιός είναι… εντός των πυλών, οι εμβολιασμοί -παρά την ενίσχυσή τους- δεν έχουν φτάσει ακόμη σε αρκετά υψηλό ποσοστό

Πέρα από τα εμβόλια, η «άμυνα» των κυβερνήσεων είναι τα lockdowns, που παρατείνονται -όπως στη Μελβούρνη και την Καμπέρα για δύο εβδομάδες- και τους περιορισμούς να γίνονται ακόμη πιο αυστηροί.

Στο επίκεντρο της προσοχής των Αρχών και της κοινής γνώμης παραμένει πάντως η Νέα Νότια Ουαλία.

Τα νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης ανά ημέρα ξεπέρασαν και τα 600 (νέο αρνητικό ρεκόρ με 633 ανακοινώθηκε την Τετάρτη), παρότι όλη η Πολιτεία βρίσκεται πλέον σε lockdown, ενώ καταγράφηκαν και 3 ακόμη θάνατοι σε ένα 24ωρο.

Την Τρίτη το πρωί, με 452 κρούσματα, η πρωθυπουργός της Ν.Ν. Ουαλίας, Gladys Berejiklian, κάλεσε τους πολίτες προετοιμαστούν για περαιτέρω «σημαντική αύξηση» τους.

Τα στοιχεία ανέφεραν ότι από τα 1.811 κρούσματα σε 4 ημέρες (466 το Σάββατο, 415 την Κυριακή, 478 τη Δευτέρα και 452 την Τρίτη), εκατοντάδες ήταν άτομα που δεν ήταν σε απομόνωση κατά τη διάρκεια της νόσησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Την Τετάρτη, με τον αριθμό κρουσμάτων στα 633, η πρωθυπουργός προειδοποίησε είπε πως ακόμη «δεν έχουμε δει τα χειρότερα». Από τα 633 κρούσματα, σχεδόν 400 είχαν κάποια διάδραση στην κοινωνία.

Ακόμη, σύμφωνα με την Αστυνομία, καταγράφηκαν 400 περιστατικά παραβίασης των κανόνων, από άτομα που δεν ήταν σε απομόνωση στο σπίτι τους, όπως θα όφειλαν.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, κάθε άτομο με τον ιό τον μεταδίδει σε τουλάχιστον ένα ακόμη άτομο. Για να κορυφωθεί (η κρίση) αυτό πρέπει να σταματήσει. Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών μας λένε ότι δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Ο τρόπος να σταματήσει αυτό (η εξάπλωση) είναι όλοι να μείνουν στο σπίτι», ανέφερε η πρωθυπουργός της Ν.Ν.Ουαλίας.

Σημείωσε δε ότι ξεκινά ο εμβολιασμός ατόμων 16-39 ετών με μερίδα από τα επιπλέον 1 εκατ. εμβόλια Pfizer που εξασφάλισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση από την Πολωνία.

Από τα 633 νέα κρούσματα, όπως έγινε γνωστό, τα 550 εντοπίστηκαν στα νοτιοδυτικά και τα δυτικά του Σίδνεϊ, ενώ οι Αρχές της Ν.Ν.Ουαλίας, που ζήτησαν ενίσχυση της βοήθειας από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ADF) πιέζονται να λάβουν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Η επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας της Πολιτείας, Δρ Kerry Chant, τόνισε πως «μία μικρή μερίδα ανθρώπων, ίσως δεν παίρνουν τόσο σοβαρά την COVID-19» και συνεχίζουν να παραβιάζουν τους κανόνες παρά και την απειλή των μεγάλων προστίμων επί τόπου πλέον.

Επίσης, υπογράμμισε, βλέπουμε εξάρσεις της μετάλλαξης «Δέλτα» σε κέντρα φροντίδα παιδιών, κάτι που δεν υπήρχε με τα προηγούμενα στελέχη του ιού.

Παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός όσων νοσηλεύονται με COVID-19. Έχουν φτάσει τους 462, με 77 σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 25 να χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για να αναπνεύσουν.

«Έχουμε εφήβους, άτομα στα 20 τους χρόνια, στα 30 τους, στα 40 τους, στα 50 τους, στα 60 τους, στα 70 τους και στα 80 τους και γνωρίζουμε ότι για κάθε έναν από αυτούς στην εντατική, ειδικά τους μεγαλύτερους, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να πεθάνουν», τόνισε η Δρ Chant.

Προειδοποίησε δε ότι θα «έχουμε περισσότερους νοσηλευόμενους και περισσότερους θανάτους» αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται.

«ΕΝΙΣΧΥΣΗ» ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Στις αρχές της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews, ανακοίνωσε και επίσημα την αναμενόμενη παράταση του lockdown για δύο ακόμη εβδομάδες στη Μελβούρνη -έως τις 2 Σεπτεμβρίου-, με πιο αυστηρούς περιορισμούς, όπως την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, αλλά και το κλείσιμο σε παιδικές χαρές.

Απεύθυνε δε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της Πολιτείας να ακολουθήσουν τις υγειονομικές οδηγίες, καθώς καταγράφονται πολλά κρούσματα τοπικής μετάδοσης που δε συνδέονται με κάποια «γνωστή πηγή», κάτι που δυσχεραίνει το έργο της ιχνηλάτησης.

Επίσης, είπε, έχουν υπάρξει πολλά περιστατικά μη συμμόρφωσης με τους κανόνες που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, όπως το «περιβόητο» πάρτι αρραβώνων.

«Δεν θέλω να καταλήξουμε σαν το Σίδνεϊ, όπου ουσιαστικά τους έχει ξεφύγει (ο ιός). Δε θα ανοίξουν πάλι σύντομα. Είναι ‘κλειδωμένοι’ μέχρι να εμβολιαστούν. Αυτό θα πάρει μήνες», είπε ο κ. Andrews, σημειώνοντας ότι εφεξής:

Έξοδος από το σπίτι για άσκηση, σημαίνει… άσκηση για δύο ώρες και όχι ευκαιρία για τις οικογένειες «να τα λένε» και να κάνουν πικνίκ.

Κλείνουν παιδικές χαρές, γήπεδα μπάσκετ, χώροι για skate και γυμναστική. Ο ιός, τόνισε ο κ. Andrews, μεταδίδεται και μεταξύ παιδιών πλέον.

Για περιστατικά συγκέντρωσης έξω από pub, είπε πως δεν θα επιτρέπεται πλέον να βγάζει κανείς τη μάσκα για να πιει αλκοόλ σε εξωτερικό χώρο.

Σε σχέση με τη διαδικτυακή μετάδοση λειτουργιών, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνεται από τα ίδια άτομα κάθε εβδομάδα.

Για την εργασία, όσοι απασχολούνται σε τομείς που επιτρέπεται ακόμη (essential workers) και δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα πρέπει να έχουν τη σχετική άδεια μαζί τους, διαφορετικά μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο. Το ίδιο για την ανώτερη εκπαίδευση.

Για τον κλάδο των κατασκευών, τα μεγάλα έργα θα συνεχίσουν με 25% των εργαζομένων, μικρότερα έργα θα μπορούν να έχουν έως 5 εργαζόμενους.

Όπως και στη Νέα Νότια Ουαλία, η Αστυνομία έχει λάβει εντολή να επιβάλει αυστηρά πρόστιμα επί τόπου σε όποιος παραβιάζουν τους κανόνες.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ο υπουργός Υγείας της Βικτώριας, Martin Foley, επεσήμανε ότι κατά την έξαρση αυτή επηρεάζονται δυσανάλογα τα παιδιά, «απαντώντας» και στις αντιδράσεις στο κλείσιμο των παιδότοπων στα πάρκα.

Από τα 246 ενεργά κρούσματα COVID-19 στην Πολιτεία, τα 56 αφορούν παιδιά κάτω των 9 ετών και 55 άτομα 10 έως 19 ετών.

Ο κ. Foley διευκρίνισε πως από τα 24 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη τα 18 αφορούν άτομα που ήταν σε απομόνωση κατά τη διάρκεια της νόσησής, ενώ 6 ακόμη δεν ήταν. Επίσης, 4 από τα 24 κρούσματα τελούν υπό διερεύνηση καθώς παραμένει άγνωστη η προέλευσή τους.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την έκκληση του κ. Andrews στους κατοίκους να εξεταστούν για COVID-19 ώστε να μπορεί να καταγραφεί το εύρος της παρουσίας του ιού στην Πολιτεία.

Ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας, Brett Sutton, επεσήμανε ότι τα αυστηρά μέτρα είναι απαραίτητα, καθώς η Πολιτεία είναι στο «χείλος» να παρασυρθεί από το κύμα της πανδημίας, εν μέρει επειδή κάποιοι στη Μελβούρνη συνεχίζουν να παραβιάζουν τους κανόνες.

Για το «λουκέτο» στις παιδικές χαρές, είπε πως ενδεχομένως υπήρξε μετάδοση του ιού και εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Sutton, σε ερώτημα του «Νέου Κόσμου» στις αρχές Αυγούστου, είχε απαντήσει πως:

«Σίγουρα υπάρχουν στοιχεία ότι η μεταδοτικότητα της ‘Δέλτα’ σε παιδιά είναι τουλάχιστον αντίστοιχη με αυτή στους ενήλικες. Οπότε η ιδέα ότι τα παιδιά δεν κολλάνε ή δεν μεταδίδουν είναι σίγουρα αναληθής».

«Για τη σοβαρότητα της ασθένειας που εκδηλώνουν όμως, νομίζω πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα στοιχεία».

Όσον αφορά στη μετάδοση του ιού στα παιδιά, όπως έγινε γνωστό, σε απομόνωση ήταν και η γερουσιαστής της Καμπέρα, «σκιώδης» υπουργός Οικονομικών, Katy Gallagher, καθώς η 14χρονη κόρη της νοσεί από COVID-19.

Η γερουσιαστής επεσήμανε πως η προσοχή της είναι στραμμένη στο παιδί της, αλλά αυτά τα περιστατικά με τη νόσηση παιδιών καταδεικνύουν τις συνέπειες «της αποτυχίας» της κυβέρνησης στο πρόγραμμα εμβολιασμών.

«Καμπανάκι» για τα παιδιά και από τη Νέα Νότια Ουαλία, καθώς ορισμένοι υγειονομικοί τονίζουν πως όσα νοσούν με COVID-19 είναι μεγάλο το τίμημα και στην ψυχολογία τους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, καθώς είναι μακριά από τους γονείς τους.

Μάλιστα, ειδικοί υγείας προειδοποιούν πως η κατάσταση δεν είναι δύσκολη μόνο για τα παιδιά που νοσούν. Ευρύτερα, λόγω των lockdowns και των περιορισμών, αναφέρουν πως ακόμη και άτομα έως 5 ετών παρουσιάζουν έντονο άγχος, κατάθλιψη, αλλά και σκέψεις να κάνουν κακό στον εαυτό τους.

ΑΝΑ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Στην Περιοχή της Πρωτεύουσας, όπου το lockdown έλαβε παράταση για δύο εβδομάδες, καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα την Τετάρτη, με το συνολικό αριθμό τους από την αρχή της έξαρσης πλέον στα 67.

Οι συνεδριάσεις στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αναμένεται να επανεκκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά λόγω των περιορισμών που είναι σε ισχύ, δε θα έχουν φυσική παρουσία όλοι οι πολιτικοί.

Σε τριήμερο lockdown εισήλθε η Βόρεια Επικράτεια (Darwin και Katherine) από τη Δευτέρα, μετά από ένα κρούσμα που αφορά άτομο που ταξίδεψε από το Σίδνεϊ, όπου ήταν σε καραντίνα για 14 ημέρες πριν, ως άφιξη από το εξωτερικό.

Δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα έως και το μεσημέρι της Τετάρτης, με τον επικεφαλής της κυβέρνησης, Michael Gunner, να κάνει λόγο για καλά νέα. Η οριστική απόφαση για την άρση ή όχι του lockdown αναμένεται την Πέμπτη.

Το Κουίνσλαντ δεν κατέγραψε νέο κρούσμα τοπικής μετάδοσης και προχώρησε σε χαλάρωση περιορισμών που ήταν σε ισχύ σε Brisbane, Moreton Bay, Ipswich, Lockyer, Somerset, Logan, Redland, Sunshine Coast, Gold Coast, Noosa, Scenic Rim.

Χωρίς κρούσματα η Τασμανία και η Δυτική Αυστραλία.

Στη Νότια Αυστραλία, δεν υπήρξε επίσης κρούσματα τοπικής μετάδοσης, αλλά διεξάγεται έρευνα για το πώς ένας 33χρονος που ήταν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, καθώς είχε έρθει από το εξωτερικό, έφυγε από το δωμάτιο για 8 ώρες και πήγε σε παραπλήσια καταστήματα την περασμένη εβδομάδα.

Σε lockdown μπήκε η Νέα Ζηλανδία για τρεις ημέρες, με τα κρούσματα τοπικής μετάδοσης να ανέρχονται μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης σε 10. Έγινε σύνδεση του αρχικού κρούσματος με την έξαρση στο Σίδνεϊ.