Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Μια από τις πολλές τοποθεσίες που χαρακτηρίζονται από υπέροχη φυσική ομορφιά στην πόλη της Πάφου είναι το Φαράγγι του Άβακα.

Φωτογραφία:Charalambos Michael‎

Η ιστορία της δημιουργίας του μονοπατιού που φέρει την επωνυμία «Φαράγγι του Άβακα» χρονολογείται εκατομμύρια χρόνια πριν εξαιτίας της συνεχής διάβρωσης των ασβεστολιθικών βράχων της περιοχής. Το μονοπάτι ακολουθεί την πορεία του ποταμού Αυγά από το οποίο και πηρέ το όνομά του και έχει υψόμετρο 45m αρχικά και στο τέλος φτάνει τα 150m περίπου.

Φωτογραφία:Constantina Moiseos‎

Για να φτάσει κανείς στο φαράγγι ακολουθεί τον δρόμο Άγιος Γεώργιος Πέγειας – Τοξεύτρα. Αρχικά  ακολουθεί ένα χωματόδρομο που οδηγεί σε μια ανοιχτή κοιλάδα και στη συνέχεια στο φαράγγι. Στο τελευταίο τμήμα του, το μονοπάτι, είναι μέσα στο ρέμα και χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση.

Φωτογραφία:Pambos Aristidou‎

Το μέρος είναι μαγευτικό και δεν είναι τυχαίο που οι επισκέπτες συρρέουν κάθε χρόνο κατά χιλιάδες, καθώς εκεί φυτρώνουν αξιοπρόσεκτα ενδημικά φυτά όπως σχίνα, Αόρατος, thornybroom(Calycotomevillosa), κοινή σμίλαξ, πικροδάφνη κλπ και κάποιος αν είναι τυχερός μπορεί να συναντήσει πλούσια πανίδα όπως Αλεπού, λαγός, σκαντζόχοιρος, Κυπριακή σκαλιφούρτα. πέρδικα, μικρή κουκουβάγια, Σαύρα Stallion, Βάτραχος κλπ.

yΚωνσταντίνα Γ. Παύλου
https://www.cyprusalive.com/el/to

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά