Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ έχει χαρακτηριστεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτοψία στα μνημεία του Καστελορίζου πραγματοποίησε η Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από την Έφορο Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μάνια Μιχαηλίδου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ

Αγιος Γεώργιος Σαντραπέ

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ χτίστηκε το 1902 με δωρεά του Αιγυπτιώτη Καστελοριζιού, Λουκά Σαντραπέ και της συζύγου του Αναστασίας, ακολουθώντας ως πρότυπο την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στην Αθήνα.

Ο Ναός του Αγ. Γεωργίου Σαντραπέ
Αγιος Γεώργιος Σαντραπέ

Ο ναός -έχει χαρακτηριστεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού- εγγεγραμμένος σταυροειδής, εκλεκτικιστικού ρυθμού, έμεινε ημιτελής έπειτα από τον θάνατο του δωρητή και του αρχιτέκτονα. Οι προσπάθειες αποκατάστασής του, κατά τη δεκαετία του ΄80, δεν ολοκληρώθηκαν.

Ο Ναός του Αγ. Γεωργίου Σαντραπέ
Αγιος Γεώργιος Σαντραπέ

Σήμερα, χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου και της συζύγου του Μαρίνας, με δωρεά μέσω της ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ», ο ναός αποκαθίσταται πλήρως.

Ο Ναός του Αγ. Γεωργίου Σαντραπέ
Αγιος Γεώργιος Σαντραπέ

Παρόντες στην αυτοψία, εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟΑ, ήταν εκπρόσωποι της «ΑΙΓΕΑΣ» και οι ανάδοχοι του έργου. Οι εργασίες της αποκατάστασης του ναού ξεκινούν, ως το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Ο Ναός του Αγ. Γεωργίου Σαντραπέ
Αγιος Γεώργιος Σαντραπέ

Η εγκεκριμένη μελέτη προβλέπει τη στερέωση, συντήρηση, αποκατάσταση και αποπεράτωση του ναού, όπως και την αισθητική του αναβάθμιση, την ανάδειξη της ιστορικής, αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής του αξίας, παράλληλα με τη λειτουργική του αξιοποίηση, ως χώρου λατρείας και επισκέψιμου μνημείου.

Αγιος Γεώργιος Σαντραπέ
Ο Ναός του Αγ. Γεωργίου Σαντραπέ
Αγιος Γεώργιος Σαντραπέ

Η μελέτη εκπονήθηκε από ιδιώτη μελετητή με την έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, αποτελώντας συμπλήρωση και επικαιροποίηση παλαιότερης εγκεκριμένης μελέτης.

Μονή Αγίου Γεωργίου του Βουνού

Άγιος Γεώργιος Βουνού

Η κ. Μενδώνη πραγματοποίησε, επίσης, αυτοψία στο φρουριακό κτηριακό συγκρότημα της Μονής Αγίου Γεωργίου του Βουνού, που παραμένει ακατοίκητο εδώ και δεκαετίες. Η Μονή εντάχθηκε το 2010 στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (ΕΣΠΑ 2007-2013), με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ. Την πλήρη αποκατάσταση του καστρομονάστηρου υλοποίησε, με αυτεπιστασία, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα αναζητηθούν τρόποι, ώστε το συγκρότημα της Μονής να παραμείνει ανοιχτό, επισκέψιμο και να αξιοποιηθεί και για πολιτιστικές χρήσεις.

Δωρεές για έργα στο Καστελόριζο

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά την επίσκεψή της στο κτήριο Σταματίου, κατά τη συνάντησή της με τον Δήμαρχο Καστελορίζου κ. Γιώργο Σαμψάκο δήλωσε ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού θα συνδράμει τον Δήμο, με το 50% του ποσού που απαιτεί η αποκατάσταση του Σχολείου, προκειμένου να μη χαθεί η συνολική χρηματοδότηση, την οποία προσφέρει κατά 50% το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αιτείται από τον Δήμο να εξασφαλίσει το άλλο 50%. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα καλύψει το ποσό αυτό, προκειμένου να γίνει αυτό το έργο προκειμένου να στεγάσει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές χρήσεις. Θεωρούμε ότι αυτό είναι υποχρέωσή μας, σ’ έναν τόπο που αγαπάμε, που είναι μεν στο άκρο της χώρας μας, αλλά είναι η καρδιά της πατρίδας μας».

Η κ. Μενδώνη προλόγισε το τελευταίο από τα 18 ρεσιτάλ που πραγματοποίησε η Εθνική Λυρική Σκηνή -με τη συμμετοχή των Ρίτας Αντωνοπούλου, Θοδωρή Βουτσικάκη, Ζαχαρία Καρούνη και Μπέττυς Χαρλαύτη- στο πλαίσιο του θεσμού του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», παρουσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ κ. Γιώργου Κουμεντάκη. Όπως είπε η κ. Μενδώνη, «είναι ιδιαίτερη χαρά και για τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη και για την Έφορο Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Μάνια Μιχαηλίδου και τους συνεργάτες μας όλους, ότι είμαστε σήμερα εδώ, μαζί σας, στο Καστελόριζο. Σ’ αυτό το νησί, τη Μεγίστη, που ο στίχος του Ελύτη «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας…» αποκτά το πλήρες νόημά του. Είμαστε εδώ, όχι ευκαιριακά. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι σταθερά παρόν, για πολλά χρόνια τώρα στο Καστελόριζο και τη Ρω. Σήμερα, με την 18η συναυλία, το ρεσιτάλ που είναι αφιερωμένο στα 95α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, κλείνει αυτός ο κύκλος αφιερώματος στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μας έμαθε, με τη μουσική του και τα τραγούδια του, τι σημαίνει ειρήνη, τι σημαίνει αδελφοσύνη των λαών, τι σημαίνει συμφιλίωση».

https://www.bestnews.gr/kastelorizo-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά