Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Αν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο άρχισαν με κάποια αγωνίσματα την Τετάρτη η εναρκτήρια τελετή θα γίνει την Παρασκευή στις 9 μ.μ. ώρα ανατολικής Αυστραλίας και θα μεταδοθεί από το δίκτυο Seven.

Όλα αυτά, βέβαια με την προϋπόθεση ότι οι αγώνες θα γίνουν.

Ο επαναπρογραμματισμός των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο «προκάλεσε νύχτες αϋπνίας», αλλά το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη πρέπει να διεξαχθεί «για να δώσει ελπίδα» για το μέλλον, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ο οποίος επανέλαβε ότι η ακύρωση «δεν αποτέλεσε ποτέ μια επιλογή» παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται η διοργάνωση τους εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

«Η ΔΟΕ δεν εγκαταλείπει ποτέ τους αθλητές. Η ακύρωση θα ήταν ο εύκολος τρόπος για εμάς. Θα μπορούσαμε να αντλήσουμε από την ασφάλιση που είχαμε τότε και να προχωρήσουμε στο Παρίσι το 2024. Αλλά στην πραγματικότητα, η ακύρωση δεν ήταν ποτέ επιλογή για εμάς. Για να φτάσουμε σε αυτήν την ημέρα σήμερα, έπρεπε να δείξουμε εμπιστοσύνη. Έπρεπε να δείξουμε μια έξοδο από αυτήν την κρίση. Έπρεπε να παράσχουμε σταθερότητα. Έπρεπε να χτίσουμε εμπιστοσύνη. Έπρεπε να δώσουμε ελπίδα», πρόσθεσε ο Μπαχ.

Ο Τοσίρο Μούτο δεν αποκλείει ματαίωση των Αγώνων

Τρεις ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και λιγότερο από 24 ώρες πριν την ανεπίσημη «αυλαία» της διοργάνωσης (με αγώνες γυναικείου ποδοσφαίρου και σόφτμπολ  χθες  Τετάρτη 21/7), ο διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής δήλωσε ότι ακόμη δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ματαίωσης των Αγώνων. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις αν υπάρξει έξαρση κρουσμάτων», δήλωσε ο Τοσίρο Μούτο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε σε συνέντευξη Τύπου. «Εχουμε συμφωνήσει ότι, με βάση την κατάσταση με τον κορονοϊό, θα συγκαλέσουμε και πάλι πενταμερή διάσκεψη. Σε αυτό το σημείο, τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν ή να μειωθούν, οπότε θα σκεφτούμε το τι πρέπει να κάνουμε όταν προκύψει μία τέτοια κατάσταση», πρόσθεσε ο Μούτο.

Χωρίς θεατές, χωρίς χειροκρότημα, με απονομή μεταλλίων σε δίσκο

Καταπονημένος από τη δέσμη μέτρων και περιορισμών, ο πλανήτης υποδέχεται  την Παρασκευή τη σπουδαιότερη «γιορτή» του παγκόσμιου αθλητισμού. Τα συναισθήματα πολλά και εναλλασσόμενα. Σε ένα κλίμα ενθουσιασμού, μετά τα πολύμηνα lockdown, αγωνίας, για την τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και απόλυτης αδρεναλίνης για τις επιδόσεις των αθλητών, διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2021, στο Τόκιο, από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου.

Οι φετινοί Ολυμπιακοί είναι για πολλούς λόγους διαφορετικοί: η ελληνική αποστολή αποδεικνύεται η μικρότερη σε σχέση με τα τελευταία 28 χρόνια, η ευαισθητοποίηση απέναντι σε πολιτικές εκφράσεις πανηγυρισμού εμφανέστερη, ο Ολυμπιακός όρκος αλλαγμένος και μέσα σε όλα αυτά η πανδημία, τα κρούσματα και η καραντίνα.

«Η εικόνα που διαμορφώνεται στο Τόκιο απέχει παρασάγγας από τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στον ιαπωνικό λαό το 2013 όταν ανατέθηκε η Ολυμπιάδα 2020 στη χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου. Έκτοτε, ο δρόμος για το 2020 – ή το 2021 – ήταν δύσβατος, γεμάτος λακκούβες …ολυμπιακών διαστάσεων: Αναβολή και συνακόλουθη διαρροή χορηγικών κονδυλίων και κερδών από εισιτήρια, πλήρης επανασχεδιασμός του σταδίου, λογοκλοπή (και στη συνέχεια αντικατάσταση) λογότυπου, κρούσματα σεξισμού, αυστηρά μέτρα παραμονής για δημοσιογράφους και αποστολές, αποκλεισμός θεατών, παρακολουθήσεις με βραχιολάκια και GPS με φόντο τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των Ιαπώνων πολιτών που θεωρούν ότι κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από την πανδημία πόσο μάλλον όταν αρνούνται να εμβολιαστούν», τα λόγια της Άριας Αγάτσα, μέλους της δημοσιογραφικής αποστολής της ΕΡΤ στους Ολυμπιακούς, αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα που επικρατεί λίγες ημέρες προτού ανοίξει η αυλαία.

Μιλώντας στο prototothema.gr, η κ.Αγάτσα επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί φαντάζονται αλλά που δεν γνωρίζουν ακριβώς, ότι δηλαδή οι Ολυμπιακοί του Τόκιο 2021 και φυσικά οι Παραολυμπιακοί «δεν θα μοιάζουν σε τίποτα με τους προηγούμενους. Καθυστέρησαν κατά ένα ολόκληρο χρόνο για να πραγματοποιηθούν σε πρωτόγνωρες συνθήκες χωρίς θεατές, σε ένα ψυχρό, ουδέτερο κλίμα χωρίς το αναγκαίο για τη συντριπτική πλειονότητα των αθλητών, χειροκρότημα, σε μια ιδιόμορφη μητρόπολη που αντιμετωπίζει προβλήματα και προκλήσεις από μια πανδημία που έχει καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην κοινωνία που με τη σειρά της δεν έχει πειστεί σε πολύ ψηλό βαθμό (90%) για τις βλαβερές συνέπειες της άρνησης του εμβολίου».

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι θα γίνει με το χειροκρότημα. Πώς είναι άραγε δυνατόν μπροστά σε αυτήν την κατάθεση ταλέντου από αθλητές τόσου μεγάλου βεληνεκούς να μην υπάρξει εκτόνωση ενθουσιασμού;

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως εξηγεί η κ. Αγάτσα, έθεσε ένα πλέγμα μέτρων μεταξύ των οποίων απαγόρευση παρουσίας θεατών, χρήση μάσκας των αθλητών στην απονομή μεταλλίων, προστατευτικό πλαίσιο στο βάθρο των απονομών και πλήρη εμβολιασμό.

Η διαδικασία της απονομής

Οι αθλητές θα λαμβάνουν μόνοι τους το μετάλλιο και τα λουλούδια από έναν δίσκο που θα φέρνει εθελοντής.

Έχει γίνει, ακόμη σαφές, ότι δεν θα υπάρχει καμία χειραψία ή έστω άλλη «επαφή».

Οι αθλητές θα ανεβαίνουν στο βάθρο για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την απονομή των μεταλλίων.

Την ίδια στιγμή, απαγορεύονται οιεσδήποτε πολιτικές διαμαρτυρίες.

Η οδηγία θα εφαρμοσθεί στους αθλητικούς χώρους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και θα ισχύει και για τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η σύσταση, που υιοθετήθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ, ακολουθεί εκκλήσεις για χαλάρωση του κανόνα Ν. 50 του Ολυμπιακού Χάρτη που απαγορεύει κάθε «πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική εκδήλωση ή προπαγάνδα» σε Ολυμπιακούς χώρους.

«Δράσεις όπως αυτές των Αμερικανών αθλητών, Τζον Κάρλος και Τόμι Σμιθ -οι οποίοι ύψωσαν τις γροθιές τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968 προς υποστήριξη του κινήματος «Μαύρη Δύναμη»- θα μπορούσαν να τιμωρηθούν πολύ σοβαρά», επισημαίνει η κ.Αγάτσα.

https://neoskosmos.com/el/299588

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.