Σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι σε τρεις Πολιτείες -o μισός και πλέον πληθυσμός της Αυστραλίας- ζουν σε αυτή τη συγκυρία σε κατάσταση lockdown καθώς οι πολιτειακές κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα» του κορονοϊού, ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας επηρεάζεται, άμεσα ή έμμεσα, από τα αυστηρά μέτρα που είναι σε ισχύ σε Νέα Νότια Ουαλία, Βικτώρια, αλλά και στη Νότια Αυστραλία.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Νέα Νότια Ουαλία ξεπέρασε μάλιστα εκ νέου τα 100 (110 ανακοινώθηκαν την Τετάρτη) εκ των οποίων 43 που δεν τελούσαν σε απομόνωση, δηλαδή έχουν εκθέσει σε κίνδυνο μετάδοσης COVID-19 πολλούς ακόμη στην κοινωνία. Πραγματοποιήθηκαν 83.477 εξετάσεις (αριθμός ρεκόρ) στην Πολιτεία, ενώ πλέον η νέα έξαρση μετρά περί τους 1.500 νοσούντες.

Ένα νέο κρούσμα καταγράφηκε στη Νότια Αυστραλία, την πρώτη ημέρα του 7ήμερου lockdown και επιπλέον 22 στη Βικτώρια, μία σημαντική αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες οπότε η κατάσταση έβαινε βελτιουμένη (9 την Τρίτη, 13 τη Δευτέρα).

Από τα 22 αυτά νέα κρούσματα, όπως διευκρίνισε ο πολιτειακός υπουργός Υγείας, Martin Foley, τα 16 ήταν ήδη σε απομόνωση, ενώ τα υπόλοιπα 6 είχαν ελάχιστες μετακινήσεις λόγω του lockdown. «Αυτό θα πρέπει να μας δώσει ένα βαθμό σιγουριάς και ελπίδας πως η ‘απάντηση’ (σ.σ. οι αυστηροί περιορισμοί) την οποία έχουμε δώσει έχει αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Foley.

Ο υπουργός Τουρισμού της Βικτώριας, Martin Pakula, ανακοίνωσε περαιτέρω οικονομική στήριξη σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται από το lockdown.

Σημαντικό είναι πως πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 60.000 εξετάσεις για COVID-19 σε ένα 24ωρο στην Πολιτεία. Αλλά τα συνολικά κρούσματα της νέας έξαρσης ξεπερνούν τα 100, σχεδόν 20.000 είναι οι «στενές επαφές» τους και πάνω από 350 τα σημεία έκθεσης.

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός, Daniel Andrews, ανακοίνωσε την Τρίτη παράταση 7 ημερών στο lockdown (υπ’ αριθμόν 5 από την απαρχή της πανδημίας) έως -τουλάχιστον ανάλογα με τις εξελίξεις- τις 27 Ιουλίου.

Και αν οι περιορισμοί μοιάζουν δίχως τέλος για τους κατοίκους της Βικτώριας είναι επειδή την ερχόμενη εβδομάδα θα συμπληρωθούν 185 ημέρες -όχι διαδοχικές- «κλεισίματος» της Πολιτείας, ή μισός χρόνος σε lockdown.

Στη Νότια Αυστραλία, οι αυστηροί περιορισμοί προβλέπεται να είναι σε ισχύ για 7 ημέρες -από το απόγευμα της Τρίτης- ενώ άσχημα είναι τα μαντάτα για τη Νέα Νότια Ουαλία, δεδομένων των συνθηκών: Σύμφωνα με μοντέλα προσομοίωσης το lockdown αναμένεται να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες ακόμη.

Σύμφωνα με το Populations Intervention Unit του University of Melbourne το «κλείσιμο» θα λήξει όταν ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων COVID-19 ημερησίως θα είναι κάτω από 5 για δύο εβδομάδες.

Το «αισιόδοξο σενάριο» προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί στις 26 Αυγούστου, το «απαισιόδοξο» στις 16 Σεπτεμβρίου και το «ενδιάμεσο» στις 4 Σεπτεμβρίου.

Με τα νέα κρούσματα υψηλά, η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Gladys Berejiklian, ζήτησε από τους κατοίκους υπομονή. Ο αντίκτυπος των ακόμη πιο αυστηρών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Παρασκευή, είπε, θα είναι εμφανής τις επόμενες ημέρες.

Για την παραλλαγή «Δέλτα», τόνισε πως πολλές άλλες περιοχές ανά τον Κόσμο, ακόμη και με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, έχουν πληγεί έντονα με χιλιάδες κρούσματα και θανάτους.

Σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων βρέθηκαν θετικοί ενώ δεν ήταν σε απομόνωση, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι μηδέν ή κοντά στο μηδέν, ώστε να μην αυξάνονται καθημερινά τα νέα κρούσματα.

Ακόμη οι περιπτώσεις COVID-19 «άγνωστης προέλευσης» (που δεν έχουν συνδεθεί ακόμη με κάποια γνωστή πηγή) στη Νέα Νότια Ουαλία είναι στο υψηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2020. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, ένα στα 10 άτομα -από τα σχεδόν 1.500 της νέας έξαρσης- στην Πολιτεία κόλλησε τον ιό στον χώρο εργασίας του.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ LOCKDOWNS ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

Η μισή Αυστραλία, πληθυσμιακά τουλάχιστον, όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται σε lockdown. Η Βικτώρια συμπληρώνει έξι μήνες συνολικά από πέρυσι τον Μάρτιο, με 112 ημέρες διαδοχικά σε κατάσταση «κλεισίματος» από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2020. Πλέον η Πολιτεία διανύει το «lockdown 5.0».

Εκτός από τους αυστηρούς περιορισμούς που είναι ήδη σε ισχύ από την περασμένη εβδομάδα, όποιος ήταν σε «κόκκινη ζώνη» σε Νέα Νότια Ουαλία και Νότια Αυστραλία δε θα μπορεί να επιστρέψει στη Βικτώρια, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Εξαιρέσεις θα δίδονται μόνο σε εργαζόμενους με ειδική άδεια και για λόγους συμπόνοιας. Αυστηρά μέτρα έχουν λάβει και οι άλλες Πολιτείες που παραμένουν σε επιφυλακή.

Κάθε μία ημέρα σε lockdown στοιχίζει, στην οικονομία δισεκατομμύρια, ενώ μεγάλο είναι το κόστος για την ψυχολογία. Υπάρχει αβεβαιότητα για την υγεία και έχει επέλθει κόπωση και αγανάκτηση, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς… σα να μην πέρασε μία μέρα από πέρυσι.

Κανείς βέβαια δε θέλει να ξεφύγει εκ νέου η κατάσταση με αύξηση κρουσμάτων και νοσηλευομένων με COVID-19 και εντέλει νέες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Δυστυχώς η παροικία μας πλήρωσε ιδιαίτερα υψηλό τίμημα με σχεδόν 150 νεκρούς εξαιτίας του κορονοϊού. Αλλά εδώ και μήνες ο τρόπος αντιμετώπισης την πανδημίας παραμένει ο ίδιος.

Από τη μία, ο ιός μεταλλάσσεται, καθίσταται πιο μεταδοτικός. Από την άλλη, οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα. Τα σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά ως μέτρο προστασίας, αλλά το υπάρχον σύστημα καραντίνας σε ξενοδοχεία έχει καταγράψει διαρροές, μοιραίες σε ορισμένες περιπτώσεις, με πηγές έξαρσης που εξαπλώνονται.

Η μόνη «απάντηση» που φαίνεται πως διαθέτουν οι Πολιτείες είναι να… κατεβάσουν το γενικό διακόπτη στην καθημερινότητα, κλείνοντας τους κατοίκους στα σπίτια τους, τα εγχώρια σύνορα και «παγώνοντας» τη λειτουργία επιχειρήσεων.

Πότε θα τελειώσουν τα lockdowns στην Αυστραλία; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά και η αντιπαράθεση μαίνεται.

Οι ειδικοί Υγείας προειδοποιούν ότι πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Δεν είναι λίγοι αυτοί όμως που δεν έχουν πρόσβαση ακόμη σε εμβόλια, ή τουλάχιστον στο επιθυμητό γι ‘ αυτούς εμβόλιο. Αρκετοί, για τους δικούς τους λόγους, δε θέλουν καν να εμβολιαστούν.

Για την ώρα περί το 12% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά COVID-19 και σχεδόν 18% έχει λάβει μία δόση. Η χώρα κατατάσσεται αρκετά χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη.

Στο μεταξύ αυξάνονται οι επικρίσεις προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το πρόγραμμα εμβολιασμένων, αλλά και οι εκκλήσεις να επαναφέρει το πρόγραμμα JobKeeper και άλλα επιδόματα σχετικά με την πανδημία.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση του Australia Institute η πλειοψηφία των Αυστραλών εκτιμά πως οι πολιτειακές κυβερνήσεις διαχειρίζονται καλύτερα την πανδημία σε σχέση με την Καμπέρα. Ενδεικτικά για τη Δυτική Αυστραλία το ποσοστό ήταν 61% έναντι 11%, ενώ για τη Βικτώρια -που είχε περισσότερες «αναταράξεις»- 34% έναντι 25%.

Ακόμη, μία άλλη έρευνα -The Resolve Political Monitor για τηνThe Sydney Morning Herald και The Age- έδειξε πως η πλειοψηφία της κοινωνίας (54%) θέλει να σταματήσουν τα lockdowns και το κλείσιμο των συνόρων, καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί.

Οι πολίτες πάντως δείχνουν μπερδεμένοι εν μέσω της αβεβαιότητας και της διαμάχης για τις ευθύνες. Το 34% των ερωτηθέντων ανέφεραν πως οι πολιτειακές κυβερνήσεις άργησαν πολλοί να επιβάλλουν περιορισμούς, ενώ το 17% απάντησε ότι κινήθηκαν πολύ γρήγορα. Ακόμη ένα ποσοστό 12% ήταν αναποφάσιστο.

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Scott Morrison, μιλώντας στο ραδιόφωνο FiveAA της Αδελαΐδας, την Τετάρτη, υπερασπίστηκε το πρόγραμμα εμβολιασμών και δεν αποδέχθηκε τις επικρίσεις πως τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων είχαν ως αποτέλεσμα τα lockdowns.

Μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Γερουσία, Penny Wong, απάντησε άμεσα αναφέροντας σε ανάρτησή της στα social media πως οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση ήταν μέρος του προβλήματος, καθώς «έβαλε όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι» (σ.σ. με το εμβόλιο της Astrazeneca) και δεν εξασφάλισε αρκετά γρήγορα αρκετές δόσεις Pfizer.

Επίσης, όπως και άλλοι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Morrison και όχι μόνο, επέκρινε παλαιότερες δηλώσεις του πως οι εμβολιασμοί δεν είναι «αγώνας δρόμου».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, John Barilaro δήλωσε στο ABC πως το πρόγραμμα εμβολιασμών «απογοήτευσε».

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά στο FiveAA, είπε, πως όταν με τον τότε επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας της Αυστραλίας, Brendan Murphy, δήλωναν πως οι εμβολιασμοί δεν είναι «αγώνας δρόμου», αναφέρονταν στον έλεγχο από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές για τα εμβόλια, όχι στην ταχύτητα χορήγησή τους.

«Πολιτικοί αντίπαλοι και άλλοι προσπάθησαν να το χρησιμοποιήσουν αυτό», σχολίασε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει κινηθεί με την αίσθηση του επείγοντος και αυξάνει συνεχώς το ρυθμό της χορήγησης εμβολίων.

Σε σχέση δε με τα lockdowns σημείωσε πως ποτέ δεν είπε ότι το «σχέδιο» ήταν να έχουμε 65%-70% του πληθυσμού εμβολιασμένο έως τώρα, αλλά ο περιορισμός του ιού.

Επεσήμανε στη μεταδοτικότητα του στελέχους «Δέλτα» και τόνισε ότι στη Σιγκαπούρη και την Ευρώπη, που έχουν υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων από την Αυστραλία, μπαίνουν επίσης σε κατάσταση lockdown.

«Κατανοώ ότι υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός», είπε. «Νιώθω το ίδιο», αλλά το τελευταίο στέλεχος «Δέλτα» έχει αλλάξει τελείως τα δεδομένα.

https://neoskosmos.com/el/29954