Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε στην κοινή γνώμη η απόφαση της πολιτειακής κυβέρνησης της Βικτώριας να κηρύξει την πολιτεία σε πενθήμερο lockdown αφού το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 19 νέα κρούσματα του κορονοϊού.
Το lockdown, το 5ο της πολιτείας τίθεται σε ισχύ από απόψε τα μεσάνυχτα.
Πρόκειται για ένα “σκληρό lockdown”, όπως και το προηγούμενο.
“Θα ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα” είπε ο κ. Andrews.

Νωρίτερα η πολιτειακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους .
Αξίζει να σημειωθεί πως άτομο θετικό στον ιό πέρασε και από το Oakleigh και συγκεκριμένα από το ελληνικό ζαχαραοπλαστείο Vanilla αλλά και απο το Oakleigh Central Shopping Centre στις 9 Ιουλίου μεταξύ 2.40 και 4.15 το απόγευμα
“Δεν μπορούμε να ζούμε έτσι” σχολίασαν στελέχη της πολιτειακής αντιπολίτευσης με τον πολιτειακό πρωθυπουργό Daniel Andrews να δηλώνει ότι το lockdown κρίθηκε απαραίτητο για να συγκρατηθείο ο ιός. Πρόκειται για την μετάλλαξη Δέλτα που μεταδίδεται πολύ εύκολα.

Την ίδια στιγμή το παρατεταμένο lockdown στο Σίδνεϊ έφερε μείωση στα νέα κρούσματα κορονοϊού, καθώς η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας προσπαθεί να καταπολεμήσει την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα.Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν δήλωσε πως οι αριθμοί θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά για την πόλη των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, προκειμένου αυτή να εξέλθει από το λοκντάουν, με δεδομένο ότι 28 από τα 65 νέα κρούσματα μόλυνσης αναφέρθηκαν σε ανθρώπους, που είχαν μολυνθεί και εξακολουθούσαν να είναι δραστήριοι στην κοινότητα.«Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των περιστατικών μόλυνσης παραμένει υψηλός, βλέπουμε μία σταθερότητα. Τα κρούσματα δεν αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο» δήλωσε η ίδια στο Σίδνεϊ.Τα 65 νέα κρούσματα μόλυνσης είναι μειωμένα σε σύγκριση με τα 97 περιστατικά μόλυνσης που είχαν αναφερθεί την προηγούμενη ημέρα.

Το lockdown στο Σίδνεϊ άρχισε στις 26 Ιουνίου και θα εφαρμοστεί τουλάχιστον μέχρι την 30η Ιουλίου. Οι αρχές ανακοινώνουν ότι οι περιορισμοί θα αρθούν μόνο όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης που κινούνται μέσα στην κοινότητα, ενώ έχουν μολυνθεί, θα πλησιάσει κοντά στο μηδέν.Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων σε όλη την πόλη έχει τώρα ξεπεράσει τα 900 περιστατικά, ενώ έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι, που είναι οι πρώτοι για την Αυστραλία στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

ΠΗΓΗ  https://neoskosmos.com/el/