Ένα τετράχρονο αγοράκι από την Κύπρο, που όμως είναι και Αυστραλός πολίτης, δίνει την μάχη της ζωής του και ο πατέρας του Steven Sofocleous, επίσης Αυστραλός πολίτης, πλησίασε το «Νέο Κόσμο» μας ζήτησε να δημοσιοποιήσουμε την περιπέτεια της υγείας του παιδιού του και όσοι ομογενείς μπορούν να βοηθήσουν.

Σε ανάρτησή του ο κ. Sofocleous αναφέρει:

«Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η Κύπρος πλήγηκε από πυρκαγιές που ήταν απολύτως καταστροφικές. Η φωτιά έχει σβήσει και τώρα οι άνθρωποι καλούνται να προχωρήσουν, να δουν πως θα βάλουν πίσω τα κομμάτια της ζωής τους. Όλη η Κύπρος έζησε απέραντο άγχος, φόβο, ανησυχία, και τρόμο.

Και τώρα που οι φλόγες έχουν φύγει, πέραν των ανθρώπων που επηρεάστηκαν άμεσα, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται σχετικά καλύτερα. Δυστυχώς όταν έχεις τον καρκίνο (και ειδικά τον παιδικό καρκίνο) μέσα στο σπίτι σου, όπως και οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, τα σπίτια τους, τα χωράφια τους, την ζήση τους, ο πόνος και το άγχος δεν έχει σταματημό. Δυστυχώς δεν σβήνει με το νερό. Είναι σαν μια φωτιά που τον καίει συνεχώς. Το φάρμακο που θα σβήσει την φωτιά του Νικόλα μας δεν είναι καθαρό σαν το νερό. Είναι τόσο τοξικό που θα του προκαλέσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα. Για να βελτιωθεί ο Νικόλας, όπως και απέραντα άλλα παιδάκια, πρέπει να περάσει από τη φωτιά και από την κόλαση.

Ο Θεός άκουσε τις προσευχές μας, και ο άμεσος κίνδυνος από την μεγάλη χημειοθεραπεία φαίνεται να έχει περάσει. Προς το παρόν, οι απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές της τελευταίας χημειοθεραπείας, όπως η ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια έχουν υποχωρήσει. Σας ευχαριστούμε όλους για τις προσευχές σας. Ο Θεός είναι Μεγάλος και μας ακούει.

Στις 14 Ιουνίου, ο Νίκολας ξεκίνησε τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Του δόθηκε χημειοθεραπεία υψηλής δόσης στις 07 Ιουνίου (high dose chemotherapy) που «διέγραψε» το ανοσοποιητικό του σύστημα και τον μυελό των οστών του. Μια εβδομάδα αργότερα, τα βλαστοκύτταρά του που συλλέχθηκαν σε προηγούμενο στάδιο του δόθηκαν πίσω έτσι ώστε το σώμα του να αρχίσει να παράγει ξανά τα δικά του αιμοσφαίρια. Από τότε, είναι απομονωμένος και μόνος με τη μαμά του στο δωμάτιο, ώστε να είναι ασφαλής από οποιαδήποτε ασθένεια, μικρόβια και βακτήρια. Το ανοσοποιητικό του σύστημα θα πάρει πολλούς μήνες για να ανακάμψει για να λειτουργήσει σωστά και να τον προστατεύσει. Θα χρειαστεί να κάνουμε ξανά όλα τα εμβόλια που έχει κάνει ήδη αφού έχουν «μηδενιστεί» στην χημειοθεραπεία.

Ο Νίκολας είχε πολλή πυρετό, έκανε εμετούς, είχε έντονους πονοκεφάλους, πονούσε τα νεύρα των ποδιών του μέχρι και την πλάτη του, και είχε βλεννογονίτιδα (mucositis – επώδυνες πληγές στο στόμα και φουσκάλες που έφταναν από το στόμα του μέχρι το στομάχι του). Έπαιρνε μορφίνη συνεχώς για δύο εβδομάδες για να μην πονά τόσο έντονα. Του έκαναν επίσης πολλές μεταγγίσεις αίματος. Συνολικά, πρέπει να έχουμε κάνει γύρω στις 20 μεταγγίσεις αίματος από τον Δεκέμβριο. Είναι τόσες πολλές που πλέον χάσαμε τον λογαριασμό.

Δόξα τω Θεό, άρχισε να αισθάνεται καλύτερα. Οι πληγές στο στόμα έχουν μειωθεί, αλλά, λόγω του πόνου στο στόμα του και της βλάβης από τη χημειοθεραπεία, ΑΚΟΜΗ δεν μπόρεσε να φάει ή να πιει νερό. Του δίνονται όλα μέσω της κεντρικής του γραμμής (IV). Προχθές δοκίμασε παγωτό, αλλά είπε ότι ήταν αηδιαστικό. Δοκίμασε να πιει λίγο νερό. Έμετος. Τώρα του δίνουν φάρμακα για να τον βοηθούν να μην κάνει εμετό. Οι γιατροί επίσης έχουν μειώσει την «τροφή» που έδιναν μέσω του IV, για να πεινάσει αναγκαστικά και να αρχίσει να πίνει και να τρώει ξανά. Δυστυχώς, ακόμη μια επιπλοκή της τελευταίας χημειοθεραπείας είναι το ότι επηρεάστηκε η αίσθηση της γεύσης. Δοκίμασε πράγματα που παλιότερα λάτρευε, και πλέον του είναι αηδιαστικά. Λόγω της πείνας και δίψας του όμως αλλά παράλληλα και της δυσκολίας του να φάει ή να πιει κάτι για 3 εβδομάδες, είχε πολύ άσχημη διάθεση αυτές τις μέρες και έκλαιγε συνεχώς. Είναι φυσιολογικό να αντιδρά έτσι, αφού και εμείς όταν πεινάμε έχουμε άσχημη διάθεση, πόσο μάλλον όταν κάποιο μικρό παιδί πεινά για μέρες αλλά δεν μπορεί να φάει επειδή ξέρει ότι θα βρει το φαγητό αηδιαστικό και θα το κάνει εμετό στο τέλος.

Τον Δεκέμβριο, ο Νικόλας μας ήταν 20 κιλά, τώρα έχει πέσει στα 16 κιλά. Ελπίζουμε όμως ότι θα συνεχίσουν να επουλώνονται οι πληγές στο στόμα του, ότι θα σταματήσει να κάνει εμετούς για να μπορεί να παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του για να μπορέσει να δυναμώσει και να βάλει βάρος. Και ελπίζουμε ότι η γεύση του θα επανέλθει. Δεν μπορώ πραγματικά να εκφράσω το πόσο οδυνηρό είναι να βλέπεις το παιδί σου να περνάει από αυτήν την κόλαση. Εάν έχετε παιδιά, θυμηθείτε πως είμαστε όταν τα παίρνουμε στο γιατρό τους για εμβόλιο. Παρόλο που ξέρουμε ότι θα κλαίνε μόνο για 2 λεπτά, και πάλι, έχουμε άγχος και δεν αντέχουμε να τα βλέπουμε να κλαίνε. Φανταστείτε αυτό το άγχος για 8 ολόκληρους μήνες. Οκτώ μήνες με καθημερινές επώδυνες θεραπείες, οκτώ μήνες μόνος του χωρίς τους φίλους του, οκτώ μήνες χωρίς να έχει παίξει με άλλα παιδιά. Όσο και αν ευχόμαστε όλα να πάνε καλά, είναι ότι χειρότερο να βλέπεις το παιδί σου να περνάει από αυτό το μαρτύριο, δεν υπάρχουν λέξεις που να περιγράφουν αυτόν τον πόνο. Η ζωή μερικές φορές είναι πραγματικά άδικη.

Παρόλα όσα περνά, το παιδί μας είναι τόσο γενναίος και δυνατός. Έχει περάσει τόσα πολλά αλλά το πνεύμα, η αίσθηση του χιούμορ, το χαμόγελό του, όλα αυτά παραμένουν. Ο Νικόλαος μας δίνει δύναμη και ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτήν τη φωτιά που καίγεται μέσα του.

Ο Νίκολας θα μείνει στο νοσοκομείο για ακόμη λίγες μέρες. Η επόμενη του θεραπεία θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες η οποία θα είναι ουσιαστικά 14 συνεδρίες ακτινοβολίας (ακτινοθεραπεία). Ευτυχώς, αυτή η θεραπεία θα είναι λιγότερο επώδυνο από τη χημειοθεραπεία, και θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Αν θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε να προσεύχεστε για τον μαχητή μας, ο Θεός είναι Μεγάλος και ακούει τις προσευχές μας. Μοιραστείτε την ιστορία του Νικόλα μας, και όσοι μπορείτε, αν θέλετε, κάντε μια μικρή δωρεά. Σύντομα θα πρέπει να οργανώσουμε το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο, εταιρείες, οργανισμούς που έκαναν δωρεές, ειδικά μια τέτοια χρονιά που ο Covid-19 κατέστρεψε πολλούς οικονομικά. Και παρόλο το μεγάλο ποσό που έχει μαζευτεί μέχρι, δυστυχώς δεν είμαστε κοντά στο σημείο που πρέπει να είμαστε. Αυτό συμβαίνει δυστυχώς όταν το ποσό είναι μεγάλο. Είναι και αυτό ένα προσθετό άγχος για το τι θα καταφέρουμε να κάνουμε. Η ελπίδα μας είναι όταν τελειώσει ο Νικόλας μας τη θεραπεία του τον επόμενο Φεβρουάριο, να πάει αμέσως για το εμβόλιο στις ΗΠΑ. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να περιμένει μήνες αφού έτσι δίνουμε ευκαιρία στο νευροβλάστωμα να ξαναεπιστρέψει. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το ταξίδι του πρέπει να το οργανώσουμε από πολύ νωρίτερα (συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής στο αμερικανικό νοσοκομείο για τη θεραπεία που απαιτείται). Είμαστε ευγνώμων για οποιαδήποτε βοήθεια αν μπορείτε.

 

ΓΙΑ ΔΩΡΕΕΣ

 

Go Get Funding: https://gogetfunding.com/nicholas-the-brave/

Bank of Cyprus

Account Number 033700004185

IBAN CY88002003370000000000418500

SWIFT / BIC BCYPCY2N

Account Name TAIROVA ALFIA

Revolute: @alfia2a5i

Beneficiary Alfia Tairova

IBAN LT89 3250 0481 3187 0275

BIC REVOLT21

Paypal: paypal.me/NicholasFightsCancer

Paypal email: nicholassofocleous81@gmail.com