Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Μάνος Κιλημάντζος

Η ΒΑΛΙΤΣΑ (Θοδωρής Ραχιώτης)

Στις 3 , 4 ,  10 και 11 Ιουλίου δίνεται  στο θέατρο του ΠΠΙΕΔ , Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» στην Νέα Φιλαδέλφεια ,   ανεβαίνει μία παράσταση βασισμένη στην γραφή του φίλου Θοδωρή Ραχιώτη.  Είναι μία μουσικό- επιθεωρισιακή αναδρομή στη δεκαετία του 1950.

Μουσική και νοσταλγία !  Είναι σίγουρο πως όλοι οι συντελεστές θα μας  συναρπάσουν !

Επιτρέψτε μου να δώσω  λίγες πληροφορίες για τον συγγραφέα και το έργο του :

Θοδωρής Κων. Ραχιώτης

Γεννήθηκε το 1965 στη Σπάρτη και ζει στην Αθήνα.

Το επάγγελμά του είναι δικηγόρος. (Τηλ. 6944 143099 , 210 3611811    raxiotis@yahoo.gr)

(Και ένα πολύ ανήσυχο πνεύμα θα πρόσθετα εγω!)

Ως τώρα έχει γράψει τα εξής έργα :

«Δε λογάριασα την κρίση κανενός», θεατρικό  .  Σκότωσε τον εραστή της κόρης του γιατί ένιωθε βαριά πάνω του τα μάτια της κοινωνίας. Πριν δικαστεί η έφεσή του,  τον πήρε ο καρκίνος, όμως αμετανόητο, αφού δεν είπε ποτέ τη λέξη συγγνώμη. Για την ύβρι του ο μικροκαμωμένος λαϊκός συνθέτης  τιμωρείται με περιπλάνηση ανάμεσα στον πάνω και στον κάτω κόσμο επί εννέα χρόνια. Θα διαβεί τη λίμνη Αχερουσία μόνο όταν κάποιος άλλος, πληρώσει αντί γι αυτόν το χρέος του.

«Κυριακάτικο Γεύμα», θεατρικός μονόλογος εμπνευσμένος από το έργο του Γιάννη Σκαρίμπα.   Ο συγγραφέας Γιάννης Σκαρίμπας υποδέχεται δυο αόρατους καλεσμένους – την κόρη και το γαμπρό του – μπροστά σ’ ένα στρωμένο τραπέζι για ένα γεύμα συμφιλίωσης. Εκεί, προβάρει στα μάτια των συνδαιτυμόνων του την πλοκή ενός νέου έργου του, ξεδιπλώνοντας ταυτόχρονα και τις πτυχές της δικής του προσωπικότητας. Παραμερίζει με περιφρόνηση τις συμβάσεις και καταδύεται βαθιά στον κόσμο του ενστίκτου, ψηλαφίζοντας τα «μαύρα άνθη του κακού». Κι όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, ο Σκαρίμπας στρέφεται στο  κοινό και ρωτάει «Εσύ τι θα έκανες; Εσύ; Εσύ…»

«Το Λαχείο», θεατρικό, κωμωδία.  Ένας υπερχρεωμένος εργολάβος που τον ενοχλούν οι εισπρακτικές εταιρείες, ένα ζευγάρι Αλβανών μεταναστών που θέλουν να αγοράσουν ένα σπιτάκι, και ο πρώτος αριθμός του λαχείου, σε μια κωμωδία για τη σύγχρονη Ελλάδα.

«Ο Πήτερ Παν και το Μουσείο της Ακρόπολης», παιδικό.  Ο Πήτερ Παν και η Τίνκερμπελ αναλαμβάνουν να προστατεύσουν το νέο Μουσείο της Ακρόπολης από το μοχθηρό Κάπτεν Χουκ. Απρόσμενος σύμμαχός τους, η κλεμμένη Καρυάτιδα.  Παίχτηκε στο θέατρο «Χυτήριο» από τη θεατρική ομάδα «Ονειροδιαδρομές» σε σκηνοθεσία Χάρη Σώζου, το 2015-2016 και το 2016 -2017

 

«Η Βαλίτσα», σενάριο για μουσική παράσταση.  Μια γλυκόπικρη περιπλάνηση στη δεκαετία του 50 με τη σπονδυλωτή μορφή της επιθεώρησης. Οι διάλογοι εναλλάσσονται με τα τραγούδια της εποχής, και το τραγικό συνυπάρχει με τη χαρά της ζωής, περιγράφοντας μια Ελλάδα που με το ένα χέρι πάσχιζε να γιατρέψει τις πληγές του πολέμου και με το άλλο έσπρωχνε τα παιδιά της στα ξερονήσια και την ξενιτιά.

«Βασανιστές», μυθιστόρημα, 2009, Εκδ. Καστανιώτη. (υποψ.για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα περιοδικού «Διαβάζω»).  Ένα μυθιστόρημα για τους μηχανισμούς και τις συνθήκες που αποκτηνώνουν τον άνθρωπο και ταυτόχρονα η ιστορία δυο βασανιστών της Xούντας, που θα μπορούσαν να είναι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας ή, κάλλιστα, δυο από εμάς.«Το πρώτο του μυθιστόρημα, συναρπαστικό ακόμη και για όσους γνωρίζουν την ιστορία εκείνης της περιόδου, δείχνει πως έχει τις δυνατότητες να κινηθεί μυθοπλαστικά και χωρίς το πατρόν της πραγματικότητας» (Μ. Θεοδοσοπούλου, «Ελευθεροτυπία», 15/1/2010)

Latinoamericana : Θεατρική διασκευή των ταξιδιωτικών αφηγημάτων «Ημερολόγια μοτοσυκλέτας» και «Latinoamericana» των Τσε Γκεβάρα και Αλμπέρτο Γρανάδο.

«Συνέντευξη με έναν άστατο πρίγκιπα» – θεατρική διασκευή συνέντευξης του Ζαν Κοκτώ. Και τα δύο έργα παρουσιάστηκαν το 2013 και το 2014 στην Ηλιούπολη από ερασιτέχνες ηθοποιούς σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Βαροτσάκη.

Ας γυρίσουμε όμως στην «Βαλίτσα» !  Ο υπογράφων θα πάει σίγουρα. Και επίσης σίγουρα θα χαρεί την παράσταση !

Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Μάνος Κιλημάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.