Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Την άνοιξη του 1939,ο Γάλλος αρχαιολόγος
Pierre Armandry στους Δελφούς έκανε μιας τεραστίας σημασίας αρχαιολογική ανακάλυψη. Κάτω από τις πλάκες της Ιεράς Οδού του ιερού του Απόλλωνος και μπροστά από τη στοά των Αθηναίων ανέσκαψε έναν αρχαίο αποθέτη γεμάτο από πολύτιμα αφιερώματα από χρυσάφι, ασήμι και ελεφαντόδοντο. Αυτόματα έφερναν στη μνήμη τα αφιερώματα του Κροίσου στους Δελφούς,που περιγράφει ο Ηρόδοτος.
Στην ομιλία του στους αποφοίτους του Lysée Michelet, ο Pierre Armandry διηγείται τη στιγμή του σπουδαίου ευρήματος:

” Όσοι από σας έχετε επισκεφθεί τους Δελφούς έχετε βαδίσει επάνω στην Ιερά Οδό τη στρωμένη με μεγάλες πλάκες.Αυτές οι πλάκες είχαν τοποθετηθεί στη θέση αυτή τον 4ο ή 5ο αι.π.χ.Είναι λίθοι από αρχαία μνημεία του ιερού, που εκείνη την εποχή ήταν ερειπωμένα. Το 1939 σηκώσαμε όλες τις πλάκες και σκάψαμε από κάτω. Ξαφνικά ένας εργάτης φώναξε:”χρυσάφι!”
Κάτι χρυσό φαινόταν ανάμεσα στα μαύρα χώματα,τα ανακατωμένα με στάχτες και κάρβουνα.Μέσα σε λίγες μέρες βγάλαμε αρχαία πολύτιμα αντικείμενα εξαιρετικής σημασίας,τα οποία μεταφέρθηκαν στην Αθήνα για συντήρηση και αποκατάσταση”.

Πέρασαν αρκετές δεκαετίες και μόνο ένας ασημένιος ταύρος, από λεπτό φύλλο ασημιού,
θρυμματισμένος σε χιλιάδες κομμάτια,έμενε στα τελάρα στο Εθνικό Μουσείο της Αθήνας.
Όταν πάρθηκε η απόφαση να γυρίσουν πίσω στους Δελφούς τα θραύσματα, ψίχουλα κυριολεκτικά, του ασημένιου ταύρου στο τοπικό Μουσείο, απλώθηκαν όλα σε μεγάλα τραπέζια.Ένας ειδικός τεχνίτης, ο Ανδρέας Μαυραγάνης, άρχισε τη συναρμολόγηση.
Χρειάστηκαν ατέλειωτες ημέρες για να γίνει.
Και χρειάστηκε η εργασία, η συνεχής παρατηρητικότητα και η υπομονή του Pierre Armandry και της συζύγου του, Αγγελικής Armandry, που όρθιοι ώρες κάθε μέρα, έπαιρναν ένα-ένα θραύσμα απ’τα χιλιάδες και προσπαθούσαν να βρούν τη θέση του.
Κι όταν όλα ή σχεδόν όλα βρέθηκαν, τότε φτιάχτηκε ο ασημένιος ταύρος των Δελφών, που ζωντανεύει τις διηγήσεις του Ηροδότου.
Το μοναδικό αυτό αρχαίο καλλιτέχνημα δημοσιεύτηκε από τον Pierre Armandry το 1977.

https://www.allabouttirnavos.gr/%CE%BF-%CE%B1%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%AD

Πηγή άρθρου Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά