Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ ¨Η ΜΑΡΜΑΡΑ ΜΕΓΑΡΩΝ

Μέγαρα,  ταξιδεύουμε στην θέση Μάραμαρα ή αλλιώς στο αρχαίο Ασκληπιείο. Εκεί όπου ένα τεράστιο μαρμάρινο νοσοκομείο τα αρχαία χρόνια, ήταν σωτήριο για ολόκληρη την Αττική. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο το οποίο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλεως και πάνω από τους περίφημους Κουρμουλούς που πιθανόν να είναι και τύμβοι από τους Περσικούς πολέμους {όπως έλεγαν οι παππούδες και το μετέφεραν σε εμάς σήμερα} .

Μέγαρα -Οι Κουρμουλοί

Εκεί στο Ασκληπιείο λοιπόν, υπάρχουν διάσπαρτοι τεράστιοι ογκόλιθοι από Μάρμαρα,  Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία νοσοκομεία της Αττικής όπου ανασκαφές επίσημες δεν έγιναν ποτέ!!!!

Μερικά από τα δομικά στοχεία  του αρχαίου νοσοκομείου που έφτασαν στις μέρες μας 
 Ένας δομικός ογκόλιθος από καθαρό λευκό μάρμαρο

Θα πρέπει να πούμε ότι το λεγόμενο τρίγωνο Κουρμουλοί-Ιερό Αρτέμιδος {απέναντι από τους Κουρμουλούς} καθώς και Ασκληπιείο αποτελούν ακόμα άλυτο μυστήριο για τους Μεγαρίτες και αν είχαν σχέση αυτά τα τρία μοναδικά αρχαία μνημεία.

ΠΗΓΗ : I Love You Megara  /www.facebook.com
ΜΕΓΑΡΑ -ΝΑΟΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ 

Πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως, πολύ πιθανόν, το αρχαίο ιερό της Άρτεμης Σωτείρας όπου εκεί μέσα βρισκόταν και το πρωτότυπο χάλκινο άγαλμα της θεάς (*). Αντίγραφό του ίδιου αγάλματος βρισκόταν στη Μεγαρική κώμη και λιμάνι Πάγαι (σημερινό Αλεποχώρι).

Στη συμβολή των οδών Θεαγένους και Οδυσσέως στη δυτική πλευρά της Ακροπόλεως της Καρίας, ανακαλύφθηκε από την αρχαιολογική σκαπάνη σημαντικός χώρος των αρχαίων Μεγάρων.
Ο φυσικός βράχος είχε ισοπεδωθεί κατά τους αρχαίους χρόνους και επάνω του έχει ανοικοδομηθεί κάποιο περίλαμπρο κτίσμα καθώς καταμαρτυρούν τα ευρεθέντα οικοδομικά κατάλοιπα.
Την θέση του ιερού της Αρτέμιδος μας την παρουσίασε ο αρχαιολόγος Ι. Τραυλός, το 1938, όταν κατά προσέγγιση χαρτογράφησε τον χάρτη των Μεγάρων όπως περίπου θα εμφανιζόταν τους κλασικούς χρόνους.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ 
Σημείωση:
Παυσανίας, Αττικά 40: 2,3 ‘’….Κοντά σ’ αυτή την πηγή (εννοεί ο Παυσανίας την Κρήνη του Θεαγένους) υπάρχει αρχαίο ιερό. Στην εποχή μας βλέπει κανείς εκεί αγάλματα Ρωμαίων βασιλέων και ένα χάλκινο άγαλμα της Άρτεμης της επονομαζόμενης Σωτείρας… Γι’ αυτό τον λόγο κατασκεύασαν το άγαλμα της Σωτείρας Άρτεμης. Εδώ υπάρχουν και αγάλματα των λεγόμενων δώδεκα θεών, που λένε πως είναι έργα του Πραξιτέλη. Η Άρτεμη όμως είναι έργο του Στρογγυλίωνα.’’http://tamegara.blogspot.com/
https://ellinondiktyo.blogspot.com/2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.