Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Γράφει η Κατερίνα Κιλημάντζου
Παρακολουθώντας την Κυριακή των Βαϊων την λειτουργία απο την Μητρόπολη, ένοιωσα την ανάγκη να γράψω δυο λόγια για το πανέμορφο αυτό στολίδι (μαζί με την Αγία Ειρήνη στην οδό Αιόλου) του Χριστιανισμού.
Ο Μητροπολιτικός ναός των Αθηνών είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1842 και ολοκληρώθηκε μετά απο πολλές φάσεις και δυσκολίες το 1862.
Ο τύπος του ναού είναι σταυροειδής τρίκλητη βασιλική με τρούλο.

Το κόστος κατασκευής υπερέβη τον αρχικό προϋπολογισμό και το αναγκαίο ποσόν συμπληρώθηκε απο δωρεές κυρίως του βασιλιά Όθωνα και του εθνικού ευεργέτη Σίνα, καθώς και απο πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας.
Τα αρχικά σχέδια εκπονήθηκαν απο τον αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν αλλά το 1843 οι εργασίες σταμάτησαν λόγω κυρίως οικονομικών προβλημάτων.
Ο Δημήτριος Ζέζας ανέλαβε την συνέχιση του έργου μετά απο 3 χρόνια εισάγοντας πλέον και το Ελληνοβυζαντινό στοιχείο.
Μετά τον θάνατό του ο Δήμος Αθηναίων ανέθεσε το έργο στον Γάλλο αρχιτέκτονα Francois Boulager , ο οποίος μαζί με τον Παν. Κάλκο συνέχισαν την οικοδόμηση.
Για την κατασκευή  μάλιστα  του ναού χρησιμοποιήθηκαν και υλικά απο ερειπωμένες βυζαντινές εκκλησίες.

Οι τοιχογραφίες είναι έργα του Σπυρίδωνα Γιαλλινά και του Alexander Seitz, η δε διακόσμηση ανήκει στον ζωγράφο Κωνσταντίνο Φανέλλη απο την Σμύρνη.
Τα γλυπτά, τα κιονόκρανα και ο άμβωνας σχεδιάστηκαν απο τον γλύπτη Γεώργιο Φυτάλη.
Στο εσωτερικό του ναού , σε μαρμάρινες λάρνακες , έργα του Γιαννούλη Χαλεπά, αναπαύονται τσ ακηνώματα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ και της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας.

Κομβική στιγμή στην ιστορία του ναού : Την 8η Δεκεμβρίου 1919, ο Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης (το άγαλμα του οποίου βρίσκεται στο παρκάκι πίσω απο το ιερό) λειτουργησε στον ναό μπροστά σε πολυπληθές εκκλησίασμα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.