Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Η νέα, αμιγώς ηλεκτροκίνητη Mercedes EQA θα κυκλοφορήσει πρώτα στην έκδοση με την διακριτική ονομασία «250» με ηλεκτροκινητήρα με ισχύ 140 kW (190 PS) και αυτονομία 486 χλμ., σύμφωνα με το πρότυπο μετρήσεων NEDC. Η double-deck μπαταρία ιόντων λιθίου, προσαρμοσμένη ως δομικό στοιχείο στο δάπεδο του αυτοκινήτου, είναι χωρητικότητας 66,5 kWh. Για να ικανοποιεί τα υψηλά πρότυπα άνεσης που χαρακτηρίζουν τη μάρκα ως προς τον θόρυβο και τους κραδασμούς, έχουν ληφθεί διάφορα μέτρα για την απομόνωση του ηλεκτρικού συστήματος μετάδοσης κίνησης από το πλαίσιο και το αμάξωμα.

Εξωτερικά, η νέα EQA κοσμείται με την επένδυση μάσκας black panel με κεντρικά τοποθετημένο το αστέρι, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της Mercedes-EQ. Άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της σχεδίασης των εξολοκλήρου ηλεκτρικών οχημάτων Mercedes-EQ είναι η ενιαία φωτεινή λωρίδα LED μπροστά και πίσω. Μία οριζόντια λωρίδα οπτικών ινών συνδέει τα φώτα πορείας ημέρας των προβολέων τεχνολογίας LED, διασφαλίζοντας μία άκρως χαρακτηριστική εμφάνιση μέρα και νύχτα. Το εσωτερικό των προβολέων είναι κορυφαίας ποιότητας και ακρίβειας με προσοχή στην λεπτομέρεια. Γαλάζιες λεπτομέρειες μέσα στον προβολέα ενισχύουν την αναγνωρισιμότητα της εμφάνισης Mercedes-EQ. Τα πίσω φώτα LED ενσωματώνονται με τη στενή φωτεινή λωρίδα LED, δίνοντας έμφαση στο πλάτος του πίσω τμήματος της EQA. Επίσης, η πινακίδα κυκλοφορίας έχει μεταφερθεί στον προφυλακτήρα. Αποκλειστικά για αυτό το μοντέλο διατίθενται προαιρετικά ζάντες αλουμινίου με δίχρωμη ή τρίχρωμη σχεδίαση και μέγεθος έως 20 ίντσες, ορισμένες από τις οποίες έχουν διακοσμητικά στοιχεία σε rosé gold ή blue.

Η νέα ηλεκτρική Mercedes EQA

Με συντελεστή οπισθέλκουσας από 0,28, η EQA επιτυγχάνει εξαιρετικά αποτελέσματα αεροδυναμικής. Η μετωπική επιφάνεια A ανέρχεται σε 2,47 m2. Στα σημαντικότερα στοιχεία αεροδυναμικής συγκαταλέγονται το εντελώς κλειστό σύστημα ελέγχου αέρα ψύξης, η αεροδυναμική μπροστινή και πίσω ποδιά, το πολύ ομαλό υποδάπεδο χωρίς καθόλου σχεδόν ανοίγματα, οι ειδικά βελτιστοποιημένοι τροχοί Aero και οι ειδικά προσαρμοσμένες αεροτομές στους μπροστινούς και πίσω τροχούς.

Ανάλογα με τη γραμμή σχεδίασης και εξοπλισμού, σαφή ένδειξη του ηλεκτρικού χαρακτήρα στον εσωτερικό χώρο της EQA δίνει ο διάκοσμος με κρυφό φωτισμό και οι διακοσμητικές λεπτομέρειες σε rose gold στα στόμια των αεραγωγών, στα καθίσματα και το κλειδί του οχήματος. Το ειδικό μοντέλο Edition 1 διαθέτει επιπλέον διάτρητες δερμάτινες επενδύσεις στα καθίσματα μέσα από τις οποίες διαφαίνεται ύφασμα σε χρώμα blue. Το όργανο πολλαπλών ενδείξεων, με τις ειδικές οθόνες ηλεκτρικού αυτοκινήτου, υιοθετεί τους ίδιους χρωματισμούς με λεπτομέρειες σε rose gold και blue.

Η θέση καθίσματος είναι υπερυψωμένη και όρθια, όπως περιμένει κανείς από ένα SUV, κάνοντας ευκολότερη την είσοδο και έξοδο από το όχημα, και προσφέροντας πολύ καλή περιμετρική ορατότητα. Ένας από τους βασικούς τομείς έμφασης, γενικά, ήταν η χρηστικότητα. Η πλάτη των πίσω καθισμάτων διαιρείται και αναδιπλώνεται σε αναλογία 40:20:40.

Mercedes EQA_04

Η αντλία θερμότητας του βασικού εξοπλισμού αποτελεί στοιχείο του υπερσύγχρονου συστήματος θερμικής διαχείρισης. Το σύστημα έχει διαμορφωθεί για εξαιρετική αποδοτικότητα, και συνεπώς μέγιστη αυτονομία, χάρη σε πολυάριθμες καινοτόμες λεπτομέρειες, όπως η αξιοποίηση της θερμότητας που αποβάλλεται από το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του συστήματος προ-κλιματισμού στο εσωτερικό της EQA πριν την έναρξη μιας διαδρομής. Η λειτουργία ελέγχεται κατευθείαν από το σύστημα infotainment MBUX ή μέσω της εφαρμογής Mercedes me App.

Άλλο ένα στοιχείο του εξοπλισμού που αυξάνει την καθημερινή πρακτικότητα της EQA είναι η πλοήγηση με Ηλεκτρική Νοημοσύνη, η οποία υπολογίζει την ταχύτερη διαδρομή προς τον εκάστοτε προορισμό. Με βάση συνεχείς προσομοιώσεις αυτονομίας, το σύστημα λαμβάνει υπόψη πιθανές αναγκαίες στάσεις για φόρτιση καθώς και πολλούς άλλους παράγοντες, όπως τοπογραφία της διαδρομής και οι καιρικές συνθήκες. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να αντιδρά δυναμικά σε αλλαγές, όπως για παράδειγμα στην κατάσταση της κυκλοφορίας ή το προσωπικό στυλ οδήγησης.

Mercedes EQA_03

Επίσης, στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται το σύστημα infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience) που προσφέρει διαισθητικό χειρισμό. Το MBUX μπορεί να διαμορφώνεται εξατομικευμένα με τη βοήθεια διάφορων επιλογών. Κύρια πλεονεκτήματα του συστήματος ο πανίσχυρος υπολογιστής, οι φωτεινές οθόνες και τα κομψά γραφικά, η προσαρμόσιμη προβολή, η έγχρωμη οθόνη Head-up (προαιρετικός εξοπλισμός), η πλοήγηση με επαυξημένη πραγματικότητα (προαιρετικός εξοπλισμός), το λογισμικό που μαθαίνει και το σύστημα φωνητικών εντολών που ενεργοποιείται με τη φράση «Hey Mercedes». 

Με το Mercedes me Charge, οι πελάτες έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης του κόσμου σήμερα, το οποίο περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή περισσότερους από 450.000 σταθμούς φόρτισης AC και DC σε 31χώρες. Το Mercedes me Charge επιτρέπει στους πελάτες Mercedes-EQ να χρησιμοποιούν με ευκολία τους σταθμούς φόρτισης διαφόρων παρόχων για να φορτίζουν τα οχήματά τους, ενώ παράλληλα επωφελούνται από μία ενιαία και προνομιακή τιμολόγηση με απλές διαδικασίες χρέωσης.

Επιπρόσθετα, το Mercedes me Charge επιτρέπει στους πελάτες να φορτίζουν τα οχήματά τους σε περισσότερους από 175.000 δημόσιους σταθμούς φόρτισης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Mercedes εξασφαλίζει τη μετέπειτα αντιστάθμιση με πράσινη ενέργεια.

Mercedes EQA_02

Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας και η ενεργή υποβοήθηση πέδησης. Σε πολλές περιπτώσεις σκοπός της ενεργής υποβοήθησης πέδησης είναι να προλαμβάνει την πρόσκρουση επιβραδύνοντας αυτόνομα το όχημα ή να μετριάζει τις επιπτώσεις. Με κανονικές ταχύτητες πόλης, το σύστημα μπορεί επίσης να επιβραδύνει όταν ανιχνεύονται σταματημένα οχήματα και πεζοί που διασχίζουν τον δρόμο. Οι διευρυμένες λειτουργίες του πακέτου υποβοήθησης οδήγησης περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τη λειτουργία αλλαγής κατεύθυνσης, τη λειτουργία λωρίδας έκτακτης ανάγκης, τη λειτουργία προειδοποίησης αποβίβασης, που ειδοποιεί τον οδηγό όταν προσεγγίζουν ποδηλάτες ή οχήματα, και ένα σύστημα προειδοποίησης όταν ανιχνεύονται πεζοί κοντά σε διαβάσεις.

Η EQA αποδεικνύεται μια γνήσια Mercedes και στο θέμα της παθητικής ασφάλειας. Βασισμένο στη δομή της GLA, το αμάξωμα της EQA προσαρμόστηκε ειδικά για να αντεπεξέρχεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η μπαταρία εδράζεται σε ένα ειδικά ανεπτυγμένο φορέα πλαισίου κατασκευασμένο από διελασμένα στοιχεία με την κατεργασία τεχνικής μορφοποίησης μετάλλου, το οποίο αναλαμβάνει τον ρόλο της προστασίας που επιτελούσαν έως τώρα οι εγκάρσιοι φορείς στο υποδαπέδιο πλαίσιο. Το προστατευτικό μπαταρίας στην περιοχή μπροστά από την μπαταρία μπορεί να αποτρέπει την εισχώρηση ξένων σωμάτων στη μονάδα συσσώρευσης ενέργειας. Φυσικά, η EQA υποβλήθηκε επίσης στο εκτενές και απαιτητικό πρόγραμμα δοκιμών πρόσκρουσης. Ισχύουν επίσης αυστηρές προδιαγραφές για την μπαταρία και όλα τα ηλεκτροφόρα εξαρτήματα.

Ο πλούσιος βασικός εξοπλισμός της EQA περιλαμβάνει χαρακτηριστικά, όπως οι προβολείς LED High Performance με προσαρμοζόμενη υποβοήθηση προβολέων, το πίσω καπό EASY-PACK με ηλεκτρική λειτουργία ανοίγματος και κλεισίματος, ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός 64 χρωμάτων, διπλή ποτηροθήκη, πολυτελή καθίσματα με οσφυϊκή στήριξη τετραπλής ρύθμισης, κάμερα οπισθοπορείας για περισσότερη ευκολία και καλύτερη ορατότητα κατά τους ελιγμούς, και δερμάτινο σπορ τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών. Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται επίσης το σύστημα Infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience) και η πλοήγηση με Ηλεκτρική Νοημοσύνη. Το νέο μοντέλο μπορεί να προσαρμόζεται στις προσωπικές επιθυμίες με τις δύο γραμμές εξοπλισμού AMG Line και Electric Art, καθώς και με το πακέτο Night.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.