Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Με έναν διαφορετικό τρόπο γιόρτασαν την Επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης οι Ομογενείς της Νέας Υόρκης.

Εκατοντάδες ομογενείς και φιλέλληνες συμμετείχαν στον εορτασμό μέσα από ένα ολοκληρωμένο βίντεο με συνεντεύξεις στέλνοντας το δικό τους μήνυμα, ενώ άλλοι επιβιβάστηκαν σε σκάφη και πήραν μέρος στην θαλάσσια παρέλαση «Sail to Freedom», με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας στην επιτυχή έκβαση του αγώνα για την απελευθέρωση, καθώς και η συνεισφορά των Αμερικανών φιλελλήνων στην Επανάσταση του 1821.

Μέσα από την εκδήλωση «Sail to Freedom», η ομογένεια θέλησε να δείξει ότι, παρά την πανδημία, οι Έλληνες ενώθηκαν και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλο το κόσμο.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, με τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς, Κυριακός Μαρίδακης, ο οποίος θέλησε να συμβάλλει στον εορτασμό υπενθυμίζοντας τη σημαντικότητα της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας για την Ελλάδα και το δυτικό πολιτισμό.

Ο κ. Μαριδάκης κατά τη διάρκεια του μηνύματος που έστειλε, τόνισε πως η Ελλάδα είναι ο φάρος του πνεύματος και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ συνέχισε λέγοντας ό,τι η Ναυμαχία της Σαλαμίνας καθόρισε τη τύχη και το ρου της παγκόσμιας ιστορίας.

Ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς, εξέφρασε την άποψη πως το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, αποδεικνύει ο,τι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να τα καταφέρουν τα πάντα και να κάνουν το ακατόρθωτο, κατορθωτό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Κάρολιν Μαλόνι, μέλος της Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται τόσο από την ίδια, όσο και από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Γκρέγκορι Μικς, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Κατά τη διάρκεια της πλεύσης στα νερά του ποταμού Χάντσον και του Ιστ Ρίβερ, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κοίταζαν τη νήσο Έλις και αφηγούνταν στη νέα γενιά ιστορίες από τους Έλληνες που έφτασαν με πλοία, όπως το «Μωραΐτης», το «Πατρίς», το «Ελλάς» κ.α. Όταν η νηοπομπή των ιστιοπλοϊκών και των μηχανοκίνητων σκαφών έφτασε μπροστά από το Άγαλμα της Ελευθερίας, οι συμμετέχοντες έριξαν στεφάνια στη θάλασσα ενώ ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των ναυτικών που πέθαναν πολεμώντας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Την Ελληνική Κυβέρνηση στην εκδήλωση «Sail to Freedom» εκπροσώπησε η βουλευτής των Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μονογυιού.

Παράλληλα, η Ελληνοαμερικανίδα Ευαγγελία Πλάκας, ιδιοκτήτρια της Global Alive LLC, η οποία υπήρξε πρωτεργάτρια της διοργάνωσης, δήλωσε: «Η πανδημία covid19 δεν μας επέτρεψε να γιορτάσουμε όμως θα θέλαμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Για εμάς όμως αποτελούσε χρέος να τιμήσουμε τη θυσία των προγόνων μας αλλά και τη βοήθεια που πρόσφεραν οι Αμερικανοί φιλέλληνες. Έτσι, σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε μια διαφορετική παρέλαση, έναν θαλάσσιο πλου με όλα τα μέτρα ασφάλειας. Η συγκίνηση που νιώσαμε όταν είδαμε να υλοποιείται αυτός ο στόχος δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Έλληνες ομογενείς από διαφορετικές γενιές, και σύγχρονοι Αμερικανοί φιλέλληνες, ενωμένοι τιμήσαμε την τόσο σημαντική για τη χώρα μας επέτειο».

Τέλος, εδώ μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τα μηνύματα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τους συντελεστές που συνέβαλαν στο φαντασμαγορικό αυτό γεγονός.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.