Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ANDREW DALBY

 

Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Ελληνες;

Τι έτρωγαν κι έπιναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι; Πώς ήταν η κουζίνα τους, ποια ήταν η δίαιτα

των πλουσίων και ποια των φτωχών; Τι λιχουδιές προτιμούσαν, ποιας «ονομασίας προέλευσης» κρασιά εκτιμούσαν, τι προϊόντα και συνταγές ήταν περιζήτητα; Πώς αντανακλώνται στη διατροφή τους η κοινωνική οργάνωση, οι αντιλήψεις, οι συνήθειες και τα έθιμά τους και ποια στοιχεία της μακραίωνης αυτής κουλτούρας συνεχίζουν να επιβιώνουν;
Η ιστορία των τροφών και της γαστρονομίας στην Ελλάδα, καθώς και η αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής κουζίνας, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας, περιγράφονται στο βιβλίο «Σειρήνια Δείπνα» του Βρετανού ιστορικού Andrew Dalby, που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. «Η τροφή και οι διασκεδάσεις του Αιγαίου της κλασικής εποχής -σημειώνει ο συγγραφέας- προσφέρουν πλούσια πεδία έρευνας … και αποτελούν το απαραίτητο υπόβαθρο όχι μόνο για κάθε μελέτη του αρχαίου κόσμου, αλλά και για τους ανθρωπολόγους που εξετάζουν τη μεταγενέστερη ιστορία της Μεσογείου». Η ελληνική διατροφή και γαστρονομία αποτελεί κατά τον Dalby, την αρχή από την οποία κατάγονται πολλά στοιχεία της σύγχρονης ευρωπαϊκής διατροφής και κουζίνας. Πολλά φαγητά, πασίγνωστα σήμερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έχουν μια ιστορία στην περιοχή πολύ αρχαιότερης και αυτής των Τούρκων και αυτής των ίδιων των Ελλήνων. Ο Andrew Dalby μιλά για τα γεύματα και τα συμπόσια του Αιγαίου της κλασικής αρχαιότητας δίνοντας έμφαση στα προσωπικά, ατομικά, οικιακά και οικογενειακά πλαίσια της ελληνικής διατροφής. Δεν αποφεύγει, ωστόσο, να επεκτείνεται σε προγενέστερες, αλλά και σε μεταγενέστερες της κλασικής εποχές, για να προσεγγίσει την ιστορία των τροφίμων που αποτελούσαν το ελληνικό μενού.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες για τα σικελικά τραπέζια, τους σικελούς μαγείρους και τους… τσελεμεντέδες των σικελών, καθώς και η περιγραφή των διατροφικών εξελίξεων στο Βυζάντιο και τις νεότερες εποχές. Σημαντική πηγή πληροφοριών για τη μελέτη του Andrew Dalby αποτελούν οι Δειπνοσοφιστές του Αθήναιου -έργο κλασικό, όχι μόνο για την ελληνική ιστορία και λογοτεχνία, αλλά και για θέματα γαστρονομίας.
Ο Andrew Dalby, είναι συγγραφέας και ακαδημαϊκός, ο οποίος γεννήθηκε στην Αγγλία. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, στο οποίο και δίδαξε φιλολογία. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων σε θέματα ιστορίας τροφίμων και γλωσσολογίας.

https://www.eleftheria.gr/%CF%80%CE%BF%CE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.