Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Το τέλος των δασών  | tovima.gr

Οι πυρκαγιές του 2020 κατέκαψαν 1.779.730 εκτάρια, αριθμός ασύλληπτος, που παραπέμπει σε αντίστοιχα φαινόμενα της προβιομηχανικής εποχής, όταν όμως η περιοχή κυριαρχείτο από τεράστια παρθένα δάση. Αν και η δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά χαρακτηριστικό παράδειγμα, παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν ουσιαστικά όλοι οι μεγάλοι πνεύμονες πρασίνου του κόσμου, που συνιστούν το 30% της επιφάνειάς του, είτε πρόκειται για τα τροπικά δάση του Αμαζονίου είτε για τα αρκτικά δάση της Σιβηρίας.

Στο ΒΗΜΑgazino – Special Issue – Περιβάλλον που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», o Mάρκος Καρασαρίνης εξετάζει πώς η επιταχυνόμενη πλανητική υπερθέρμανση, η αύξηση της θερμοκρασίας και η γειτνίαση με ανθρώπινες κοινότητες δεν απειλούν πλέον τις δασικές εκτάσεις παγκοσμίως με εποχιακή μόνο αποψίλωση, καθώς πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή ήδη παρεμποδίζει την αναγέννηση των δασών που χάνονται θέτοντας την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με το φάσμα της σταδιακής εξαφάνισής τους. Επίσης ο Μιχάλης Ροδόπουλος γράφει για τα αρνητικά ρεκόρ της πρόσφατης πυρκαγιάς στα Γεράνεια Ορη.

https://www.tovima.gr/2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.