Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Δραματική η κατάσταση στη Σρι Λάνκα, με τόνους πλαστικού να κατακλύζουν τις παραλίες μετά τη φωτιά σε πλοίο μεταφοράς κοντέινερ.
Αντιμέτωτη με τη χειρότερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της βρίσκεται η Σρι Λάνκα, καθώς τόνοι πλαστικού έχουν αρχίσει να κατακλύζουν τις παραλίες.

Η μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε πλοίο μεταφοράς κοντέινερ, ανοικτά της πρωτεύουσας Κολόμπο, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα από πλαστικά να βρεθούν στη θάλασσα.

Ήδη, οι αρχές στη Σρι Λάνακ απαγόρευσαν το ψάρεμα σε μια ζώνη μήκους 80 χιλιομέτρων γύρω από το πλοίο «MV X-Press Pearl» (σημαία Σιγκαπούρης), το οποίο καίγεται εδώ και 9 ημέρες, στα ανοικτά του Κολόμπο. Ο κίνδυνος να κοπεί στα δύο και να δημιουργηθεί μεγάλη πετρελαιοκηλίδα, με εκατοντάδες τόνους μαζούτ στον Ινδικό Ωκεανό, είναι μεγάλος. Εκατομμύρια πλαστικοί κόκκοι, που προέρχονται από το φορτίο του πλοίου, έχουν αρχίσει να φθάνουν σε κοντινές παραλίες, όπως φαίνεται και στα βίντεο που έχουν ανέβει στα social media.

Σύμφωνα με τις αρχές στη Σρι Λάνκα, το πλοίο μετέφερε 28 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα από αυτούς τους κόκκους από πολυαιθυλενοξείδιο, που προορίζονται για τη βιομηχανία συσκευασιών. Συνολικά 8 κοντέινερ έπεσαν στη θάλασσα.Σρι Λάνκα: Μαζική κινητοποίηση για να καθαριστούν οι ακτές από τους κόκκους πλαστικού
Περιβαλλοντολόγοι χαρακτηρίζουν «τιτάνιο» το έργο να καθαριστούν οι ακτές που έχουν ρυπανθεί από αυτούς τους κόκκους, αναμεμειγμένους με πετρέλαιο και άλλα συντρίμμια που έχει ξεβράσει η θάλασσα, προερχόμενα από το κατεστραμμένο πλοίο.

«Είναι ίσως η μεγαλύτερη θαλάσσια ρύπανση στην ιστορία μας» δήλωσε η Νταρσανί Λαχανταπούρα, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEP

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.