Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Σαν ζωγραφιά στέκει στην παράλια ζώνη της Φθιώτιδας ο Άγιος Κωνσταντίνος. Είναι μια σύγχρονη κωμόπολη και από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις μέρες μας είναι ένα σημαντικό λιμάνι που συνδέει ακτοπλοϊκά τις βόρειες Σποράδες, τον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας και τον Βόλο. Σήμερα θα μάθουμε το μυστικό της παρελθόν και θα σεργιανίσουμε στο σήμερα μέσα από τους γραφικούς της δρόμους, έχοντας συντροφιά μας την πανέμορφη θάλασσα.

Άγιος Κωνσταντίνος
Πηγή εικόνας: mwlosnews.blogspot.com

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, και φτάνοντας στην αρχαιότητα, στην θέση του Άγιου Κωνσταντίνου υπήρχε αρχικά η πόλη Δαφνούς (Δαφνούντας), λιμάνι των Φωκέων μέχρι και τα μέσα του 4ου π.χ. αιώνα και μετά πέρασε στα χέρια των Επικνημιδίων Λοκρών ο Δαφνώνας. Η επικράτεια των Λοκρών ήταν αρκετά μεγάλη και ο Δαφνούντας ήταν η πιο δυτική τους πόλη. Λόγω της γειτνίασης με την θάλασσα εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι. Η πόλη ήταν προστατευμένη από τοίχοι, που τμήματα του μπορείς να δεις ακόμα και σήμερα στην θέση «Ισώματα». Ο Στράβων δίνει μέσα από τα συγγράμματα του πληροφορίες ότι η πόλη καταστράφηκε μετά από έναν τεράστιο σεισμό που με την σειρά του προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της. Ο Όμηρος αναφέρει ότι στον Δαφνούντα υπήρχε ένα μνημείο που ονομάζονταν «Σχεδιείον» και θεωρούνταν ο τάφος του τότε ηγέτη των Φωκέων Σχέδιο που είχε πάρει μέρος στον τρωικό πόλεμο.

Άγιος Κωνσταντίνος
Πηγή εικόνας: archaiologia.gr

Η στρατηγική θέση του Δαφνούντα συνέχισε να αναπτύσσεται και να ακμάζει περνώντας από την ελληνιστική εποχή στην ρωμαϊκή. Πριν την ελληνική επανάσταση άρχισαν να δημιουργούνται οι οικισμοί Βλογιά, Νεοχώρι και Βορλοβός. Μετά τη ελληνική επανάσταση οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Γράδος. Το 1832 ανακαλύφθηκε βυζαντινή εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο οικισμός στον Γράδο μετονομάστηκε Άγιος Κωνσταντίνος που πήρε την ονομασία του από ένα μοναστήρι που υπήρχε στην περιοχή. Το 1894 πραγματοποιείται νέος ισχυρός σεισμός που κατάστρεψε μεγάλο μέρος του οικισμού αλλά στην συνέχεια ανοικοδομήθηκε βάση πολεοδομικού σχεδίου. Την δεκαετία του 1960 άρχισε να κατασκευάζεται η εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης  και καθώς περνούσε μέσα από τον οικισμό μετέτρεψε τον Άγιο Κωνσταντίνο σε σημαντικό παραθεριστικό κέντρο.

Άγιος Κωνσταντίνος
Πηγή εικόνας: mwlosnews.blogspot.com

Σημαντικό αξιοθέατο της πόλης είναι ο ναός του Άγιου Κωνσταντίνου με πανέμορφα βυζαντινά ψηφιδωτά δίπλα από το παλαιό βαπτιστήριο. Η πλατεία του Άγιου Νικολάου μετά τα πλατάνια και το υπαίθριο θέατρο είναι ένα όνειρο. Εδώ θα συναντήσετε πήγες και τρεχούμενα νερά  σε έναν διαμορφωμένο χώρο που μπορείς να απολαύσεις το καφέ ή το φαγητό σου. Η τοποθεσία είναι μαγική και μέσα στην φύση ακούς τα πουλιά να κελαηδούν και τα νερά να τρέχουν. Τα πλατάνια καλύπτουν όλη την περιοχή και τους ζεστούς μήνες προσφέρει μια ανάσα δροσιάς. Στο δρόμο για την Άγναντή θα συναντήσετε μνημεία πεσόντων από την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου και της κατοχής καθώς και την πανέμορφη εκκλησία του Ταξιάρχη. Στην περιοχή της Βρωμολίμνης υπάρχει ένας πανέμορφος υδροβιότοπος έκτασης 45 στρεμμάτων όπου χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός για πολλά είδη πουλιών.

Άγιος Κωνσταντίνος
Πηγή εικόνας: agapametoregini.blogspot.com

Φτάνοντας στο σήμερα κατά την επίσκεψή σου εκεί θα διαπιστώσεις ότι μπορείς να συνδυάσεις βουνό με θάλασσα. Ο Άγιος Κωνσταντίνος βρίσκεται από την μια πλευρά στους πρόποδες του Όρους Κνήμις. Εκεί μπορείς να πραγματοποιήσεις πολλές δραστηριότητες όπως ορειβασία , ορεινή ποδηλασία, αναρρίχηση αλλά και να ανακαλύψεις μέσα από πεζοπορία τους αγνώστους καταρράκτες του. Η άλλη πλευρά του ακούμπα στην θάλασσα όπου το καλοκαίρι προσφέρει απίστευτες παράλιες για μπάνιο και φοβερό ψάρι για φαγητό. Ξεχωρίζουν οι Συκιές, ο κάλαμος με το ανεπανάληπτο ηλιοβασίλεμα, το Ασπρονέρι, το Λιβαδάκι, Blue Bay και ο Λογγός για ιστιοπλοΐα και μπάνιο. Η περιοχή γύρω από τον Άγιο Κωνσταντίνο είναι γεμάτοι ελαιώνες όπου δίνουν πάρα πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Η ποιότητα του νερού είναι αρίστη καθώς έρχονται από ορεινές πήγες και είναι γνωστός ψαρότοπος.

Άγιος Κωνσταντίνος
Πηγή εικόνας: hotelvioletta.com

Σε λιγότερο από 10 λεπτά θα συναντήσετε την πόλη των καμένων Βούρλων που φημίζεται για τα Λουτρά της. Κάνεις όμως δεν πρέπει να χάσει να επισκεφτεί το πανέμορφο μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Η κατασκευή του καθολικού χρονολογείται τον 11Ο – 12Ο αιώνα μ.χ. και βρίσκεται 4 χιλιόμετρα έξω από τα καμένα βούρλα σε 310 υψόμετρο μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον και με εξαιρετική θέα. Αρχικά ήταν ρυθμού Βασιλικής με τρούλο που δυστυχώς κατά την ελληνική επανάσταση κατέστρεψαν οι Τούρκοι. Πλέον είναι σαμαροσκεπή τρίκλιτη βασιλική. Οι αγιογραφίες του ανέρχονται μεταξύ των ετών 1725 έως 1757 από ανώνυμο αγιογράφο. Άλλη κοντινή επιβεβλημένη επίσκεψή είναι στο χωριό Μώλος καθώς φιλοξενεί ένα από τα πιο σημαντικότερα μεσαιωνικά κάστρα της περιοχής της Μενδενίτσας.

Άγιος Κωνσταντίνος
Πηγή εικόνας: mwlosnews.blogspot.com

Στην περιοχή του Άγιου Κωνσταντίνου σπίτι είχε και ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης που τιμά η πόλη με το γνωστό φεστιβάλ Καζαντζίδεια το καλοκαίρι . Ο Άγιος Κωνσταντίνος τελικά όποια εποχή και αν τον επιλέξεις θα έχει να σου προσφέρει πολλά. Ο τόπος των Λοκρών αναπτύσσεται και ζει μέσα στους αιώνες. Το λιμάνι είναι η βασική πηγή ζωής της πόλης και οι φυσικές τις ομορφιές που την αγκαλιάζουν την κάνουν μοναδική.


Πηγές:

  • wikipedia
  • allwrite.gr
  • fonografos.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.