Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Γιώργος Σακελλαρίδης, Μουσικοπαιδαγωγός

Αν κάποιος έθετε το ερώτημα: «Ποιος θα έπρεπε να είναι ο κύριος μουσικός στόχος των δασκάλων μουσικής στη δουλειά που κάνουν με τα παιδιά;».

Μια καλή απάντηση θα ήταν, ίσως:
-«Να γίνουμε εμείς, οι δάσκαλοι, «σχεδία» που θα «πάρει» τα παιδιά στην απέναντι «όχθη», στην «όχθη» της αγάπης για τη μουσική. Γιατί χωρίς αγάπη για το καθετί, όποιον κι αν είναι αυτό, δεν υπάρχει συνέχεια, αποτέλεσμα, πρόοδος, επιτυχία, ικανοποίηση».

Κι αν ένα άλλο ερώτημα ήταν: «Ποιοι πρέπει να είναι οι γενικότεροι «εξωμουσικοί» στόχοι των δασκάλων μουσικής όσο «συνεργάζονται» με τα παιδιά;».
Μια εξίσου καλή απάντηση, ίσως, θα ήταν:

-«Να «ξυπνήσουμε» στις ψυχές τους την αγάπη για τον εαυτό τους! Χωρίς καμιά εγωιστική διάθεση. Να «ξυπνήσουμε» μέσα τους την ταπεινότητα, την καλοσύνη. Και συνάμα να τους μάθουμε ότι, το να αγαπούν, να σέβονται, να εκτιμούν, να αποδέχονται τους άλλους, σημαίνει περισσότερη προσωπική ευτυχία και «θεραπεία» ψυχής!»

Κι αν πέρα από τις δύο ερωτήσεις έπρεπε να συμπληρώσουμε, ως δάσκαλοι μουσικής, και κάτι ακόμα, κάποιοι από μας ίσως να έλεγαν:
– «Οι νότες, τα σημάδια στο πεντάγραμμο, οι μουσικοί ήχοι, οι περισσότερο ή λιγότερο όμορφες μελωδίες ή αρμονίες, δεν έχουν καμιά αξία αν η ψυχική καλλιέργεια των παιδιών παραμελείται. Ευτυχώς, η Τέχνη γενικότερα, όταν είναι προσανατολισμένη προς τον άνθρωπο και δεν προσπαθεί πεισματικά να αποδείξει την αισθητική της τελειότητα, έχει μεγάλες δυνατότητες να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Χρήσιμους για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Και προπαντός, να μας κάνει πιο ευτυχισμένους!

https://www.rodiaki.gr/article/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.