Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Πανελλήνιες 2021: Με τη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, το υπουργείο Παιδείας κλείνει την πόρτα εισόδου των μαθητών από τα Εσπερινά Λύκεια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας
Το πρωί εργαζόμενοι, το βράδυ μαθητές. Άνθρωποι όλων των ηλικιών που επέλεξαν να καθίσουν ξανά στα θρανία διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο, αποκτώντας μια νέα ειδικότητα ή επιλέγοντας να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κι αν μέχρι σήμερα οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων κατάφερναν να εισαχθούν στις σχολές που επιθυμούσαν, ξεπερνώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες, συνδυάζοντας εργασία και διάβασμα, σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο εμπόδιο που φρόντισε να θεσπίσει το υπουργείο Παιδείας.

Βαφτίζοντας «ισότητα» την οριζόντια ρύθμιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ που τσουβαλιάζει τα παιδιά όλων των σχολείων, αδιαφορώντας για τις αντικειμενικές ή οικονομικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι οικογένειες τους (Εσπερινά, ΕΠΑΛ, Τράπεζα Θεμάτων, έξοδα για φροντιστήρια κτλ.), το υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά εξοβελίζει τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων από την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Διότι η συγκεκριμένη ρύθμιση εξισώνει τις απαιτήσεις για την εισαγωγή των εργαζόμενων μαθητών (μαθητών των εσπερινών λυκείων) με τους μη εργαζόμενους μαθητές (μαθητές ημερησίων λυκείων), με αποτέλεσμα η ελάχιστη βάση εισαγωγής να αποτελεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την εισαγωγή των υποψηφίων από τα εσπερινά στα πανεπιστήμια καθώς θα είναι αδύνατον, λόγω της εργασίας τους, να μπορέσουν να αφιερώσουν τον ίδιο χρόνο για διάβασμα ή για να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων διεκδικούν θέσεις, που προορίζονται αποκλειστικά γι’ αυτούς, με ποσοστό μόλις 1%, των θέσεων που προορίζονται για τους μαθητές των Ημερησίων, καθώς μέχρι σήμερα η Πολιτεία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης των μαθητών αυτών, είχε θεσπίσει διατάξεις, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Εκτός από τους χιλιάδες μαθητές των πρωινών ΓΕΛ, που θα μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Τμήμα (περίπου 30% λένε οι υπολογισμοί), η πόρτα κλείνει οριστικά για τους μαθητές των Εσπερινών» αναφέρει η ΕΛΜΕ Πειραιά, τονίζοντας ότι με τη νέα ρύθμιση θα «πρέπει να πετύχουν βαθμούς ανάλογους με αυτούς των μαθητών των ημερήσιων σχολείων, κάτι εκ των πραγμάτων αδύνατο, τη στιγμή που, ούτε τις ίδιες ώρες μπορούν να αφιερώσουν-λόγω εργασίας-στη μελέτη, ούτε φροντιστηριακά μαθήματα μπορούν να παρακολουθήσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μας στερούν το όνειρο, το δικαίωμα στη μόρφωση»
Με τη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής «η Εσπερινή εκπαίδευση διώκεται, αφανίζεται και εξοβελίζεται επί της ουσίας η δεύτερη ευκαιρία στη δια βίου μάθηση». Αυτό υπογραμμίζουν σε ανοιχτή επιστολή τους οι μαθητές των εσπερινών σχολείων, που καλούν το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.

«Το νομοσχέδιο, αγνοεί πλήρως το λόγο και τον ρόλο ύπαρξης των Εσπερινών Λυκείων» υπογραμμίζουν, προσθέτοντας πως το υπουργείο Παιδείας «επέλεξε να στερήσει το όνειρο και το δικαίωμα μας στη μόρφωση»

Σε άλλη επιστολή διαμαρτυρίας οι μαθητές αναφέρουν: «Ξεκινήσαμε έναν αγώνα για την εξαίρεσή μας από την ενιαία ΕΒΕ, στέλνοντας επιστολή διαμαρτυρίας ( Αρ. πρωτ. 24923 ) προς το υπουργείο στις 3/3/2021, για την οποία δεν λάβαμε καμία ανταπόκριση. Με επανειλημμένες κρούσεις και πιέσεις που ασκήσαμε, ώστε να λάβουμε κάποια απάντηση, η μόνη ανεπίσημη που πήραμε, ήταν ότι, επικαλούμενοι την ισονομία μεταξύ Ημερήσιων και Εσπερινών Λυκείων, η ενιαία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είναι το βασικό σκεπτικό, πάνω στο οποίο βασίστηκε όλο το νομοσχέδιο και δεν γίνονται εξαιρέσεις» σημειώνουν οι σπουδαστές των Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σε κοινή τους ανακοίνωση, με την οποία κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας ότι δεν γνωρίζει τι σημαίνει κοινωνική πολιτική και συμπεριληπτική εκπαίδευση.

«Δεν γίνονται εξαιρέσεις για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, είναι ενήλικες, σκληρά εργαζόμενοι, γονείς. Άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους και συνάμα να μορφωθούν, ώστε να έχουν ένα ελπιδοφόρο αύριο. Δεν γίνονται εξαιρέσεις για εμάς, διότι για το υπουργείο παιδείας, είμαστε ενός κατώτερου Θεού παιδιά» αναφέρουν, διερωτώμενοι αν τελικά «το 1% των μαθητών που εισέρχονται από τα Εσπερινά Λύκεια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση την έχει υποβαθμίσει»;

Γονείς: Αποκλείουν τους μαθητές των εσπερινών από τα ΑΕΙ
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κόβει την πρόσβαση στα πανεπιστήμια για τους μαθητές των Εσπερινών.

«Είναι πρόκληση, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αντί να επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το κλείσιμο των σχολείων λόγω πανδημίας, να επιλέγουν αυτή την περίοδο να κάνουν ακόμα χειρότερη και άνιση την μόρφωση», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, σημειώνοντας πως η ελάχιστη βάση εισαγωγής με «τον ενιαίο τρόπο του υπολογισμού της ΕΒΕ επί της ουσίας ακυρώνεται η ποσόστωση του 1% επί των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που έχει προβλεφθεί για τους μαθητές των Εσπερινών».

Υπενθυμίζεται ότι το alfavita.gr έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστολών μαθητών εσπερινών Λυκείων, με αίτημα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των εργαζόμενων μαθητών των Εσπερινών Λυκείων.
https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/3494

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.