Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Γράφει η Κατερίνα Κιλημάντζου

Είναι απίστευτο το τι πέρασαν οι Μακεδονομάχοι πρόγονοί μας σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα!

Πόσο αίμα χύθηκε, πόσες θυσίες έγιναν, για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι και να απελευθερώσουν την πατρίδα.

Αισθάνομαι πραγματικό δέος για όλους εκείνους τους αφανείς ήρωες  που τους ξέχασε  η πατρίδα, αλλά δεν τους ξέχασαν ποτέ οι συμπολεμιστές τους και η γη με το αίμα των οποίων ποτίστηκε.

Μία απο αυτούς τους αφανείς ήρωες  ήταν και η Αικατερίνη Χατζηγεωργίου.

Δασκάλα στην Βογδάνιτσα και μετά στην Γκρήτσιστα, προσπαθούσε  να διδάξει τα Ελληνόπουλα στις δύσκολες  εκείνες μέρες.

Οι κομιτατζήδες  του Κρίστο Μαρκάτωφ την έβριζαν και την απειλούσαν επι μήνες να εγκαταλείψει την περιοχή και τους μαθητές της.

Βράχος η δασκάλα, έμεινε στο πόστο της!

Την περικύκλωσαν οι κομιτατζήδες στο σχολείο της  μαζί με τρεις  τραυματισμένους αγωνιστές που περιέθαλπε μυστικά στο υπόγειο.

Ο βοεβόδας την κάλεσε να παραδοθεί και όταν εκείνη αρνήθηκε έβαλαν φωτιά στο σχολείο καίγοντάς της ζωντανή μαζί με τους λαβωμένους Μακεδονομάχους.

Ήταν 14 Οκτωβρίου 1904…

Ο οπλαρχηγός Εμμανουήλ Κατσίγαρης (Καπετάν Καραμανώλης) ορκίστηκε εκδίκηση.

Ύστερα απο μήνες ανελέητου κυνηγητού  εγκλώβισε τον αρχικομιτατζή στην θέση Κορώνα της περιοχής του Κιλκίς, του πήρε το κεφάλι  και το πήγε στο πρόχειρο μνήμα της δασκάλας για να αποδώσει δικαιοσύνη και να αναπαυθεί η ψυχή της.

Τελευταία επιθυμία του ήρωα καπετάν Καραμανώλη  στον υποπλοίαρχο Κακουλίδη ήταν να φροντίσει η πατρίδα να μεταφερθεί η σωρός της δσακάλας σε περίβλεπτο μνήμα όπως αξίζει σε μία ηρωίδα.

Η επιθυμία του εκπληρώθηκε μετά απο 35 χρόνια, οχι απο το επίσημο Ελληνικό κράτος (Αλλοίμονο! Μην χαλάσουμε…την “ησυχία μας” ) αλλά απο Μακεδονικές Αδελφότητες.

Επάνω στο μνήμα της  χαράχτηκαν μόνο λίγα λόγια :

“Υπερ της εις τον Θεόν των Ελλήνων πίστεως αγωνιζομένης, πυρί υπο των Βουλγάρων παραδοθείσα, ενθάδε κείμαι,  ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, Διδάσκαλος,  14 Οκτ 1904.

Αιωνία η μνήμη της

 

Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Αικατερίνη Κιλημάντζου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.