Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης εργαζομένων και ανέργων της ΓΣΕΕ ενημερώνει τους εργαζόμενους για τα ισχύοντα σχετικά με τις αργίες την περίοδο του Πάσχα.

Η Μεγάλη Παρασκευή (30/04/2021) είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα.

Σύμφωνα με τον Νόμο (άρθρο 4, ΒΔ 748/1966) απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρις τις 13.00 της Μεγάλης Παρασκευής.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες  που ορίζει ο Νόμος για τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηρισθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της Επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά την οποία η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Το Μεγάλο Σάββατο είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο, κατά την οποία η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Για την Κυριακή του Πάσχα, ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.

Όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον Νόμο αργίες δικαιούνται τα παρακάτω:

  1. Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιο τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  2. Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  3. Αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή  άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Η Δευτέρα του Πάσχα είναι από τον Νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για την Τρίτη του Πάσχα η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς που φέτος συμπίπτει με τις ημέρες της Μεγάλης εβδομάδας.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το ΒΔ 748/1966 κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, απαγορεύεται κάθε βιομηχανική , βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική γενική δραστηριότητα, πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται ρητώς ανάλογα με την δραστηριότητα και την φύση των εργασιών (π.χ επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, επισιτιστικά καταστήματα κ.τ.λ).

Όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις εξαιρέσεις του Νόμου, δεν μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα και συνεπώς δεν μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους, χωρίς να έχουν λάβει ειδική άδεια από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και χωρίς να συντρέχει λόγος επείγουσας ή έκτακτης ανάγκης.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης χωρίς άδεια της αρχής απασχολήσει το προσωπικό κατά την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή.

 

Με την νέα εφαρμογή του Κ.Ε.Π.Ε.Α μπορείτε να υπολογίσετε το Δώρο Πάσχα που δικαιούστε, συμπληρώνοντας τα πεδία που θα δείτε στον σύνδεσμο.

http://kepea.gr/calc-doro-pasxa.php

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.