Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Σημαντική διάκριση και διεθνής αναγνώριση αποτελεί η συμπερίληψη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις θέσεις 301-400, στη νέα παγκόσμια κατάταξη «Times Higher Education (THE) Impact University Rankings 2021».

Η συγκεκριμένη κατάταξη αποτελεί τη μοναδική, παγκοσμίως, η οποία αξιολογεί τις επιδόσεις των Πανεπιστημίων σε σχέση με τους δεκαεπτά (17) Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs- Sustainable Development Goals) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή αποτίμηση της οικονομικής και κοινωνικής επίδρασης των Πανεπιστημίων με βάση τους εν λόγω στόχους, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο που έχουν τα Πανεπιστήμια στον σύγχρονο κόσμο.

Η κατάταξη «THE Impact University Rankings» δημοσιεύεται για τρίτη χρονιά  και η φετινή έκδοση περιλαμβάνει 1.115 πανεπιστήμια, σε σύγκριση με  766 πέρσι, από συνολικά 94 χώρες. Η σημαντική αύξηση του αριθμού των Πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στη φετινή λίστα, περίπου 46%, σε σχέση με την κατάταξη του 2020, καταδεικνύει και αντανακλά την αυξανόμενη σημασία των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στον τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους ενότητες της αξιολόγησης, αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΕΠΑΚ κατατάσσεται σταθερά για δεύτερη συνεχή χρονιά μεταξύ των καλύτερων 101-200 πανεπιστημίων του κόσμου σε δύο βασικούς τομείς: «SDG 3- Καλή Υγεία και Ευημερία» και «SDG 12- Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή». Το ίδιο υψηλές θέσεις (101-200) καταλαμβάνει στις κατηγορίες «SDG 1- Μηδενική φτώχια» και «SDG 7- Φτηνή και καθαρή ενέργεια».

Ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, σε δήλωσή του, σημειώνει τα εξής: «Η συμπερίληψη του ΤΕΠΑΚ στα THEImpactRankings για 2η συνεχή χρονιά στις θέσεις 301-400, αποτελεί αξιοσημείωτη διάκριση καθώς κατατάσσει το ίδρυμά μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, πρωτοπόρο, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή μας, όχι μόνο στην ανάπτυξη δράσεων που προωθούν και υποστηρίζουν την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης μέσω της διδασκαλίας, της έρευνας και της μεταφοράς της γνώσης, αλλά και την έμπρακτη ενσωμάτωσή τους στις εσωτερικές μας πρακτικές, πολιτικές και διαδικασίες. Η διεθνής αυτή επιτυχία του Πανεπιστημίου μας δίδει ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια γιατί επιβεβαιώνει και επιβραβεύει τις προσπάθειές μας να καθιερωθεί το Πανεπιστήμιο ως ένα ευαίσθητο Πανεπιστήμιο που επενδύει στον άνθρωπο, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, συνιστά αναγνώριση της συνεισφοράς του ΤΕΠΑΚ τόσο στην ευρύτερη κοινωνία όσο και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Στην συνέχεια, ο Πρύτανης αναφέρει πως «η συγκεκριμένη επιτυχία του Πανεπιστημίου ανήκει σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής του κοινότητας- φοιτητές, διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό- για τη συνεισφορά, την αφοσίωση, το υψηλό αίσθημα ευθύνης και τη σκληρή δουλειά τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στην ομάδα που υιοθετώντας τον στρατηγικό στόχο  για τη βιώσιμη ανάπτυξη, εργάστηκε σκληρά για την ετοιμασία των στοιχείων για τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην εν λόγω κατάταξη, πίστεψε στο όραμά μας και το έκανε πράξη.»

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το ΤΕΠΑΚ για την αειφόρο ανάπτυξη, μπορείτε να βρείτε στο πλήρες κείμενο του δελτίου που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου και στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/3nez0gy

paideia-news.c

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.