Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ …..

Γράφει η Κατερίνα Κιλημάντζου

Διαβάζω το υπέροχο διήγημα του Μ.Καραγάτση «Σέργιος και Βακχος» για τους Βυζαντινούς χρόνους και θλίβομαι. Θλίβομαι και θυμώνω. Θυμώνω πολύ!
Βρισκόμαστε στον Απρίλιο του 1204. Και το τιμόνι της αυτοκρατορίας το έχει στα χέρια του ένας τιποτένιος. Ενας ανίκανος σε ώρες δύσκολες για την βασιλεύουσα.
Οι σταυροφόροι έφτασαν έξω απο τα τείχη της Πόλης για τέταρτη φορά! Γάλλοι, Φλαμανδοί, Γερμανοί … Σας θυμίζουν τίποτε οι εθνικότητες αυτές ;;;
Μπήκαν λοιπόν οι αιώνιοι «φίλοι» μας στους ναούς, στα βασιλικά παλάτια, στα σπίτια των αρχόντων και τα διαγούμισαν.
Άμφια μαργαριτοστόλιστα , μήτρες όλο διαμάντια , ζαφείρια και ρουμπίνια, καντήλια μανουάλια, δισκοπότηρα και άλλα ιερά σκεύη που χρόνια μάζευαν με ευσέβεια οι βασιλιάδες και οι αρχόντοι.
Θησαυρός αμύθητος. Ρουχισμό, έπιπλα, κοσμήματα, πιατικά, μαχαιροπήρουνα, μετάξια και οτι άλλο ζήλεψε το πεινασμένο μάτι τους, τα φόρτωσαν στα πλοία και τα έστειλαν στην Φραγκιά.
Το ίδιο έγινε και με τα περίτεχνα αγάλματα της αρχαίας Ελλάδας που στόλισαν τους κήπους των παλατιών, των Φόρων και του Ιπποδρόμου.
Η Πόλη, η πλουσιότερη και λαμπρότερη στον κόσμο, λεηλατήθηκε , γυμνώθηκε, ρημάχτηκε.
Μέχρι και τις επίχρυσες πλάκες που σκέπαζαν τους τρούλους των ναών ξήλωσαν και τις έστειλαν στις πατρίδες τους τα μιάσματα.
Και οι Ρωμιοί έκλαιγαν και ωδύροντο γιατι δεν υπήρχε κανείς να τους προστατέψει .
Στρατός δεν υπήρχε! Βλέπετε η μόδα να γεμίζουν οι μονές απο μοναχούς στέρησε την αυτοκρατορία απο άνδρες. Ο μικρός , μισθοφορικός στρατός δεν έφτανε. Οι ηγεμόνες του Πόντου, της Ηπείρου και της Νικαίας πλακώνονταν μεταξύ τους για το ποιός θα φορέσει το στέμμα. Ένα στέμμα άνευ ουσιαστικής αξίας πλέον.
Ο ένας συμμαχεί με τους Βούλγαρους, ο άλλος με τους Φράγκους, Έλληνες που συμμαχούν με τους εχθρούς τους για να πολεμήσουν εναντίον Ελλήνων.
Και ο Τούρκος καραδοκεί υπομονετικά.
Τα ίδια και τα ίδια εις τους αιώνες των αιώνων.
Πελλοπονησιακός πόλεμος, Βυζαντινοί χρόνοι, Εμφύλιος 1945-49. Λίγα μονο παραδείγματα.
Έλληνες εναντίον Ελλήνων λες και δεν βγήκαμε επο την ίδια Ελληνική μήτρα.
Όλα αυτά βέβαια τα γνωρίζετε, αλλά νοιώθω την ανάγκη συνΕλληνες να σας τα υπενθυμίσω.
Για να μην ξεχνάμε !

Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ
Κατερίνα Κιλημάντζου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά