Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Οι ρυτίδες των ματιών  αποτελούν σημάδι γήρανσης και τις περισσότερες φορές υποδηλώνουν την ηλικία. Παρόλο που οι ρυτίδες στο πόδι της χήνας αποτελούν ανασπόσπαστο κομμάτι ενός εκφραστικού προσώπου, σίγουρα είναι ανεπιθύμητες.

Για το λόγο αυτό, η βιομηχανία των καλλυντικών έχει επενδύσει στη δημιουργία προϊόντων ομορφιάς που στοχεύουν να μειώσουν τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια. Τι ευθύνεται όμως για τη δημιουργία τους και πως μπορούμε να τις προλάβουμε;

Τι είναι ρυτίδες στο πόδι της χήνας;

Με τον όρο “πόδι της χήνας” αναφέρονται στις ρυτίδες που εμφανίζονται στην εξωτερική γωνία των ματιών, με την πάροδο του χρόνου. Το όνομά τους προέρχεται από το πόδι του ζώου, καθώς η εμφάνισή τους παραπέμπει σε αυτό. Δημιουργούνται από τη σύσπαση των μυών του προσώπου (εκφραστικότητα) και καθώς μεγαλώνουμε γίνονται όλο πιο έντονες και πιο βαθιές.

Αίτια

Ξηρότητα και μειωμένη ελαστικότητα

Το βασικότερο αίτιο για τις ρυτίδες στο πόδι της χήνας είναι η εκφραστικότητα του προσώπου σε συνάρτηση με την απώλεια ελαστικότητας της επιδερμίδας. Σύμφωνα με μελέτες, καθώς μεγαλώνουμε, μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου, η παραγωγή ελαστίνης, καθώς και οι σμηγματογόνοι αδένες. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα γύρω από τα μάτια, λόγω του ότι είναι και ιδιαίτερα λεπτό, χάνει την ικανότητα να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Γέλια, συνοφρυώματα, θυμός και άγχος είναι λίγες από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν του μύες γύρω από τα μάτια και επιτείνουν το βάθος των ρυτίδων.

Ήλιος

Τόσο η απευθείας έκθεση στον ήλιο, λόγω της επίδρασης της UV ακτινοβολίας, όσο και λόγω των εκφράσεων που κάνουμε όταν εκτιθόμαστε στον ήλιο (συνοφρύωμα και μισόκλεισμα των ματιών), αποτελούν βασικό παράγοντα για την εμφάνιση ρυτίδων στο πόδι της χήνας. Μελέτες έδειξαν πως η χρόνια έκθεση στον ήλιο χωρίς κατάλληλη προστασία, επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης των ματιών κάνοντας το δέρμα πιο θαμπό, ξηρό και με πιο βαθιές ρυτιδώσεις.

Κάπνισμα

Είναι γνωστό πως το κάπνισμα και ο καπνός γηράζουν το δέρμα. Συγκεκριμένα προκαλείται μειωμένη οξυγόνωση των ιστών, ξηρότητα και αυξημένο οξειδωτικό στρες στα κύτταρα. Είναι χαρακτηριστικό πως το δέρμα όσων καπνίζουν έχει σημαντικά περισσότερες, βαθύτερες και πιο πυκνές ρυτίδες σε σχέση με το δέρμα μη καπνιστών, τόσο στην περιοχή γύρω από τα μάτια όσο στο μέτωπο και γύρω από τα χείλη. Επιπλέον, η επιδερμίδα όσων καπνίζουν έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά για να μπορέσει να αντισταθμίσει τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλεί ο καπνός και τα προϊόντα του.

 

Αντιμετώπιση

1. Χρησιμοποιείτε όλο το χρόνο αντηλιακό

Η αντηλιακή προστασία αποτελεί το πρώτο και βασικότερο βήμα για να προστατέψετε το δέρμα γύρω από τα μάτια σας. Πολλές φορές, ενώ εφαρμόζουμε αντηλιακό σε όλο το πρόσωπο αποφεύγουμε την περιοχή γύρω από τα μάτια, με αποτέλεσμα σταδιακά και με τα χρόνια να υπάρχουν μη αναστρέψιμες βλάβες. Εφαρμόστε καθημερινά ειδικό αντηλιακό για ευαίσθητες ζώνες γύρω από τα μάτια και τα χείλη. Η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας υπάρχει ακόμη και όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, όπως τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Αναζητήστε αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου. Ανεξάρτητα από το αντηλιακό σας, απαραίτητη είναι και η χρήση γυαλιών ηλίου ακόμη και στα μικρά παιδιά.

 

2. Εφαρμόστε κρέμα ματιών πρωί – βράδυ 

Η ενυδάτωση είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα περιποίησης της επιδερμίδας γενικά, πόσο μάλλον των ματιών. Πολλές φορές είτε για λόγους οικονομίας ή από αμέλεια, εφαρμόζεται η κρέμα προσώπου και στα μάτια. Ωστόσο, η περιοχή των ματιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και η επιδερμίδα είναι πολύ λεπτή. Καλό θα ήταν να χρησημοποιείτε ειδικές κρέμες ματιών ανάλογες της ηλικίας και των αναγκών της επιδερμίδας σας. Οι περισσότερες κρέμες που προορίζονται για το πόδι της χήνας, είναι εμπλουτισμένες με αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ενώσεις που επανορθώνουν και μειώνουν την ένταση και βάθων των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Επιπλέον τροφοδοτούν την επιδερμίδα με στοιχεία που βοηθούν το δέρμα να επανακτήσει τη χαμένη σφριγηλότητα και ελαστικότητά του. Η καθημερινή τους χρήση μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την εμφάνιση ρυτίδων στο πόδι της χήνας αλλά και να απαλύνει τις ρυτίδες, εφόσον τις προλάβετε σε αρχικό στάδιο.

 

3.  Κοιμηθείτε όσο χρειάζεστε

Εάν ο ύπνος σας κάνει να αναρωτιέστε με πιο τρόπο μπορεί να συνδέεται με τις ρυτίδες του προσώπου, η απάντηση είναι απλή. Κατά τη διάρκεια του ύπνου επιτελούνται οι περισσότερες διεργασίες αποκατάστασης και ανάπλασης της επιδερμίδας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το πόσο σφριγηλό πρόσωπο έχουμε μετά από ένα καλό και χορταστικό ύπνο. Το χρόνιο στρες, η έλλειψη ύπνου σε συνδιασμό με κακή διατροφή και μειωμένη ποιότητα ζωής, επιβαρύνει τον οργανισμό και επιταχύνει τις διαδικασίες της κυτταρικής γήρανσης. Γι’ αυτό, εξοικομήστε χρόνο μέσα στην ημέρα σας και κοιμηθείτε όσο χρειάζεται ο οργανισμό σας.

 

4. Διακόψτε το κάπνισμα

Οι λόγοι για να διακόψει κανείς το κάπνισμα είναι πολλοί και σοβαροί και σίγουρα υπερτερούν της σοβαρότητας των ρυτίδων. Ωστόσο εάν μέχρι τώρα η υγεία σας δεν αποτελούσε κίνητρο για να διακόψετε αυτή τη βλαβερή συνήθεια, ίσως αποτελέσει η ομορφιά σας. Μετά από τον πρώτο κιόλας μήνα διακοπής του τσιγάρου, θα δείτε το δέρμα σας να αλλάζει αισθητά. Η επιδερμίδα σας θα είναι πιο ενυδατωμένη και σφιγηλή. Το δέρμα θα αποκτήσει ξανά τη λάμψη του και με την κατάλληλη φροντίδα σίγουρα θα φαίνεστε νεότερη και πιο υγιής. Τι θα λέγατε να το δοκιμάσετε;

 

5. Σωστό ντεμακιγιάζ και καθαρισμός

Το καλό και σωστό μακιγιάζ μπορεί να καμουφλάρει τις ατέλειες της επιδερμίδας και να καλύψει τις ρυτίδες. Ωστόσο, εάν δεν αφαιρείται σωστά και καλά, η επιδερμίδα με τα χρόνια επιβαρύνεται. Ατμοσφαιρικοί ρύποι, καπνός, μακιγιάζ είναι λίγα από όσα ταλαιπωρούν το δέρμα γύρω από τα μάτια σας καθημερινά. Η λύση είναι σωστός καθαρισμός προσώπου και ματιών πρωί – βράδυ! Επιλέξτε ένα απαλό ντεμακιγιάζ και προϊόν καθαρισμού ματιών και καθαρίστε τα μάτια σας με απαλές κυκλικές κινήσεις.

 

6. Πιείτε άφθονο νερό

Η ενυδάτωση δεν επιτυγχάνεται μόνο με μια καλή κρέμα ματιών. Εάν και τα προϊόντα ενυδάτωσης που υπάρχουν στο εμπόριο μπορούν να ενυδατώσουν σε βάθος και αποτελεσματικά το δέρμα γύρω από τα μάτια, κανένα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο του νερού. Απαραίτητο για τη δημιουργία και παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, το νερό θα πρέπει να γίνει ο καθημερινός σύντροφος ομορφιάς σας. Καταναλώστε τουλάχιστον 1,5 λίτρα νερού καθημερινά και θα δείτε πως το δέρμα σας θα σας ευχαριστήσει!

 

7. Τρώτε φρούτα και λαχανικά

Η τροφή δεν αποτελεί μόνο πηγή ενέργειας αλλά και θρεπτικών συστατικών. Το σώμα χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, τη μείωση του οξειδωτικού στρες και την αποκατάσταση των βλαβών, την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου. Βιταμίνες, λιπαρά οξεά, αντιοξειδωτικά είναι λίγα απ΄όσα καθημερινά επιστρατεύει το σώμα για να διατηρήσει τη σφριγηλότητα και ελαστικότητα του δέρματος. Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά και υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, εάν θέλετε να διατηρήσετε μια νεανική και όμορφη επιδερμίδα.

 

ΡΙΤΑ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ

BSc, Φαρμακοποιός, απόφοιτος Φαρμακευτικής Σχολής ΑΠΘ. Εξειδικευμένη στις Εναλλακτικές Θεραπείες, την Ομοιοπαθητική, την Ομοτοξικολογία, τα Ανθοϊάματα του Bach, τη Βοτανοθεραπεία, τη Γεμμοθεραπευτική.

https://any-news.gr/2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.