Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει η Κατερίνα Κιλημάντζου

………  Συν εχίζοντας την εξιστόριση της ιστορίας των Παπανδρέου λοιπόν ,  το 1935 η Κυβέλη για χάρη του μικρού Γιωργάκη που έπρεπε να πάει σχολείο, αποφάσισε να σταματήσει το θέατρο.

Είχε αναλάβει την φροντίδα  του άρρωστου παιδιού μόνη της, εφ’ όσον ο πατέρας ήταν απών!

Οι περιπλοκές στην πολιτική ζωή δυσκόλεψαν περισσότερο την κατάσταση. Τα 2 κινήματα που προκάλεσε ο Βενιζέλος το 1935, απέτυχαν και ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ο Παπανδρέου ιδρύει το Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο και τάχθηκε κατα της βασιλείας.

Το 1936 ο Μεταξάς καταλύει το δημοκρατικό πολίτευμα και την 4η Αυγούστου εγκαθιστά δικτατορία.

Ετσι ο Παπανρέου εξορίζεται το 1937 στα Αντικύθηρα, τα Κύθηρα και εν συνεχεία στην Άνδρο.

Όταν ξεσπά ο Ελληνο-ιταλικός πόλεμος ο Παπανδρέου προθυμοποιείται να γίνει συνεργάτης του Μεταξά θέτοντας τον εαυτό του στην υπηρεσία της πατρίδας!

Η προσφορά του όμως δεν αξιοποιήθηκε τελικά.

Το 1941 ο Παπανδρέου βλέπει με τρόμο το ΕΑΜ να εξαπλώνεται ταχύτατα με μεγάλη επιρροή στον λαό.

Ήταν δηλωμένος αντικομμουνιστής όπως ήδη γνωρίζουμε και δεν έβλεπε με καλό μάτι την ενίσχυση που παρείχαν οι Βρετανοί στους αριστερούς αντάρτες.

Το 1943 ο Τσώρτσιλ προτείνει στον Παπανδρέου την συμβολική ηγεσία της χώρας.  Πείθει τους Βρετανούς  για τον επερχόμενο κομμουνιστικό κίνδυνο, κι έτσι τον καλούν  στην Μέση Ανατολή τον κάνουν πρωθυπουργό της εξόριστης κυβέρνησης  και τον βοηθούν  να εγκλωβίσει και να περιθωριοποιήσει  πολιτικά την αριστερά.

Στα ταραγμένα πολιτικά γεγονότα που ακολουθούν , η Κυβέλη βρίσκεται στο πλευρό του συζύγου της και φεύγει μαζί με τον Γιωργάκη για την Μέση Ανατολή.

Το φθινόπωρο του 1944 , στον δρόμο της επιστροφής στην ελεύθερη  Ελλάδα, οι Παπανδρέου βρέθηκαν στην Καζέρτα της Ιταλίας όπου  μαζεύτηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για να πείσουν το ΕΑΜ (και τον ΕΛΑΣ) να υπαχθούν  στην συμμαχική στρατιωτική ηγεσία.

Μετά επέστρεψαν στην Αθήνα όπου μετα απο λίγο χρονικό διάστημα άρχισαν οι φασαρίες, Τα Δεκεμβριανά και τελικά ο εμφύλιος πόλεμος που όλοι γνωρίζουμε.

Τελικά οι αριστεροί χάνουν  και οδηγούνται στην συμφωνία της Βάρκιζας.

Ο Παπανδρέου στοχοποιείται απο τους κομμουνιστές  και αναγκάζεται σε παραίτηση υπερ του Πλαστήρα, το 1945.

Πλέον έχει τον χρόνο να σκεφτεί τα οικογενειακά του.  Η Κυβέλη  βάζει το άρρωστο παιδί της πάνω απ’ όλα και ο γάμος τους πάει απο το κακό στο χειρότερο.

Τελικά αποφασίζουν να στείλουν τον Γιωργάκη  στην Αμερική για σπουδές.

Σπουδές δεν έκανε ο Γιωργάκης και τελικά κατέληξε στην Ελβετία σε μία νευρολογική κλινική αφού εκδήλωνε τάσεις αυτοκτονίας.  Η Κυβέλη πάντα δίπλα του , φύλακας – άγγελος.

Όταν επιστρέφει στην Αθήνα το 1947 βρίσκει τον Παπανδρέου στο Καστρί και κάνει μία τελευταία προσπάθεια να σώσει τον γάμο της.

Οι απιστίες όμως του Παπανδρέου δεν έχουν τέλος. Από το τέλος του εμφυλίου και μετά μένουν στην ουσία χωριστά.

Ο Γιώργης έχει πέσει ως συνήθως με τα μούτρα στην πολιτική και η Κυβέλη τρέχει συνεχώς στην Αμερική και οπουδήποτε αλλού χρειάζεται για να βοηθήσει το παιδί της.

Ετσι το ζευγάρι δεν χωρίζει επίσημα, αλλά μένουν σε χωριστά σπίτια κρατώντας τα προσχήματα.

Τα προσχήματα όμως τελειώνουν απότομα το 1951 όταν εκείνη την εποχή εμφανίζεται σε γνωστά καμπαρέ της κοσμικής Αθήνας η Χιλιανή σέξι αρτίστα Ροζίτα Σεράνο.

Οι Αθηναίοι κοσμικοί ξετρελλάθηκαν με την φλογερή Λατινοαμερικάνα σε σημείο που το γνωστό ζαχαροπλαστείο της Φωκίωνος Νέγρη, το Σελέκτ, έδωσε το όνομά της σε γλυκό της εποχής.  Ετσι έχουμε απο τότε την περίφημη πάστα Σεράνο !

Ο Παπανδρέου όπως είναι φυσικό την γνωρίζει και γοητεύεται. Μία μέρα την καλεί με την παρέα της στο Καστρί όπου έγινε γλέντι τρικούβερτο, με αποτέλεσμα, όπως λένε, η Σεράνο επιστρέφοντας στην Αθήνα το πρωί πια, τράκαρε με ένα λεωφορείο και κατέληξε όλη η παρέα στον Ερυθρό Σταυρό.

Η Κυβέλη ζητά πλέον διαζύγιο. Διαζύγιο όμως δεν βγήκε ποτέ!

Το 1961 ο Παπανδρέου μαζί με τον Σοφοκλή Βενιζέλο ιδρύουν την Ένωση Κέντρου.

Αρχίζει ο “Ανένδοτος Αγώνας” εναντίον του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον οποίο κατηγορούν για βία και νοθεία στις εκλογές του 1961.

Με τον “Ανένδοτο” καλούσε τον λαό σε ανοιχτές συγκεντρώσεις όπου μπορούσε να ξεσπάσει φωνάζοντας κι έτσι γίνεται ο “Γέρος της Δημοκρατίας” αφού έκλεινε πάντα τις δημόσιες ομιλίες του με την φράση “Ζήτω η Δημοκρατίᔨ.

Τελικά η στρατηγική του ανένδοτου έφερε το ποθητό αποτέλεσμα και ο Γέρος κέρδισε τις εκλογές του 1963 αλλά όχι με αυτοδυναμία.

Προκύρηξε λοιπόν νέες εκλογές τον Φεβρουάριο του 1964 με τις οποίες κερδίζει την ποθούμενη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Λογάριαζε όμως χωρίς την Φρειδερίκη, την βασίλισσα η οποία δεν τον εμπιστευόταν και που σύντομα άρχισε να του ροκανίζει την καρέκλα.

Τον Ιανουάριο του 1961 επιστρέφει στην Ελλάδα απο την Αμερική και ο ξεχασμένος γιός, ο Ανδρέας, μαζί με την μητέρα του την Σοφία (Μινέϊκο) την οποία δεν αποχωρίστηκε ποτέ μέχρι τον θάνατό της.

Μαζί του και η Μαργαρίτα Τσαντ, η δεύτερη γυναίκα του και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του.

Ο Ανδρέας ποτέ δεν συγχώρεσε την συμπεριφορά του πατέρα του προς την Σοφία.

Εγκαθίστανται οικογενειακώς στο σπίτι του Ψυχικού και η προσαρμογή είναι δύσκολη για όλους.

Η Σοφία βλέπει τον Ανδρέα να μοιάζει σιγά σιγά στον πατέρα του, να κάνει μαζί του ατέλειωτες συζητήσεις για τα πολιτικά, να εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην Ελληνική πολιτική σκηνή, να οραματίζεται έναν ηγετικό ρόλο στην ανερχόμενη απήχηση της Ένωσης Κέντρου.

Στις εκλογές του 1964 αναδεικνύεται βουλευτής και στην συνέχεια γίνεται υπουργός Προεδρίας και κατόπιν υπουργός Συντονισμού.

Η αντιπαλότητα με τον πατέρα του είναι εμφανής, αλλά αναγκάζεται να τον στηρίξει βάζοντας σε κίνδυνο την σχέση του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που προαλοίφεται για διάδοχος στην ηγεσία μέχρι που εμφανίστηκε ο Ανδρέας στο προσκήνιο.

Είχε έρθει η ώρα να αναμετρηθούν οι δύο άνδρες.

Ο Ανδρέας καταφέρνει να φέρει σε δύσκολη θέση τον Γέρο όταν το 1964 ξεσπά το σκάνδαλο Σκιαδαρέση.

Ως υπουργός  Προεδρίας ο Ανδρέας έχει αναθέσει στον φίλο του Γιώργο Σκιαδαρέση το σχέδιο της πόλης των Πατρών με αδιαφανή διαδικασία.

Η φιλοδοξία του δεν κρύβεται πλέον και συγκρούεται με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη προκαλώντας διαλυτικές τάσεις στην Ένωση Κέντρου.

Το τελειωτικό χτύπημα όμως ήταν η ανάμιξη του Ανδρέα στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

Μία συνομωτική οργάνωση  που είχε σκοπό την ανατροπή του πολιτεύματος και της βασιλείας.

Οι κατηγορίες κατα του Ανδρέα όμως δεν αποδείχθηκαν ποτέ.

Εν τω μεταξύ άρχισαν οι ξεκάθαρες συγκρούσεις του Γέρου με το Παλάτι για τον έλεγχο του στρατού κι έτσι στις 15 Ιουλίου του 1965 ο Παπανδρέου παραιτείται.

Ξεκίνησαν ετσι τα “Ιουλιανά”, η μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ελλάδα μετά τον εμφύλιο, η οποία κρίση κράτησε πολύ και δεν έπληξε μονο τον Γέρο αλλά και τους θεσμούς.

Οι εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν τον Μάϊο του 1967 δεν έγιναν ποτέ γιατι ο Γ.Παπαδόπουλος και οι συνταγματάρχες έκαναν το γνωστό πραξικόπημα.

Ο Γέρος συλλαμβάνεται και παραμένει φρουρούμενος στο Καστρί.

Ο Ανδρέας , μετά απο πιέσεις Αμερικανών διαννοούμένων φεύγει οικογενειακώς για την Στοκχόλμη όπου ιδρύει το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ).

Η θριαμβευτική πορεία για τον Ανδρέα προς το μέλλον αρχίζει!

Τον Νοέμβριο του 1968 ο Γέρος αφήνει την τελευταία του πνοή στον Ευαγγελισμό μετά απο σοβαρό εγκεφαλικό.

Δίπλα του δεν υπάρχει κανένας απο την οικογένεια. Μόνον η οικονόμος του και κάποιοι πολιτικοί φίλοι του.

Στην κηδεία του στις 3 Νοεμβρίου του 1968 έγινε η πρώτη μαζική διαμαρτυρία του λαού κατα της χούντας.

Η Κυβέλη αρνήθηκε να γίνει η κηδεία του δημοσία δαπάνη και πλήρωσε όλα τα έξοδα.

Το αποχαιρετηστήριο χτύπημα πάντως στην σχέση πατέρα – γιού την έδωσε ο ίδιος ο Γέρος.

Άφησε όλη του την κινητή περιουσία στον δευτερότοκο γιό του  τον Γιωργάκη μαζί με ένα χρηματικό ποσόν, ενω στην εγγονή του Σοφία άφησε το σπίτι στο Καστρί.

Για τον Ανδρέα η αναφορά του ήταν οτι του αφήνει κληρονομιά …”ότι εν ζωή δαπάνησα δια τας σπουδάς του” …

Η βασίλισσα του Ελληνικού θεάτρου, η Κυβέλη, πέθανε δέκα χρόνια αργότερα, το 1978, περιτριγυρισμένη απο όλη της την οικογένεια.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1981, ακολούθησε και η Σοφία Μινέϊκο.

Δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει τον αγαπημένο της γιό, πρωθυπουργό της Ελλάδας …

 

—-

Υ.Γ. :   Το όνομα της οικογένειας άλλαξε απο Σταυρόπουλος σε Παπανδρέου όταν ο Γιώργης πήγε σχολείο στην Πάτρα.

Τότε αποφάσισε μαζί με τον αδελφό του Νίκο να αλλάξουν το επίθετό τους σε Παπανδρέου, επισημοποιώντας το παρατσούκλι με το οποίο τους φώναζαν στο χωριό , σαν τους γιούς του παπα-Ανδρέα.

Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Κατερίνα Κιλημάντζου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.