Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Παρεθέτουμε 10 πασίγνωστες γέφυρες ανά τον κόσμο, εκ των οποίων μερικές περικλείονται στη λίστα λόγω της πλούσιας ιστορίας τους ενώ άλλες λόγω του εξαίσιου και καινοτομικού σχεδίου τους.

Μια γέφυρα είναι ίσως η περισσότερο επιδέξια αντιπροσώπευση της επιμονής του ανθρώπου ώστε αυτός να προσπερνά τα εμπόδια που συναντά μπροστά του.

10 Η Γέφυρα Chengyang Wind και  Rain

Τοποθεσία: Chengyang, στην Κίνα  Η Κατασκευή Περατώθηκε το: 1912

Οι γέφυρες Wind και  Rain είναι γέφυρες με σκεπή και χτίστηκαν από τους Dong  στην Κίνα προκειμένου να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τη Φύση κατά τη διάρκεια που οι άνθρωποι διέσχιζαν τη γέφυρα. Η Γέφυρα Chengyang  αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο γνωστή γέφυρα αυτού του τύπου. ¨Έχει δε χτιστεί δίχως ίχνος από καρφιά καθώς οι άνθρωποι Dong  συνήθιζαν να ενώνουν όλο το ξύλο.

 

9 Η Γέφυρα της Χιλιετίας (Gateshead Millennium Bridge)

Τοποθεσία: Gateshead στην Αγγλία. Η κατασκευή περατώθηκε το: 2001.

Χτισμένη κατά πλάτος του Ποταμού  River Tyne, η Γέφυρα της Χιλιετίας αποτελεί γέφυρα για τους πεζούς και τους ποδηλάτες. Αποτελεί την πρώτη και μοναδική γέφυρα που χρησιμοποιεί μηχανισμό, ο οποίος κάνει χώρο για να επιτραπεί στα πλοία να περνάνε από κάτω. Για αυτό ακριβώς το πρωτοπόρο χαρακτηριστικό της συχνά της γίνεται μνεία ως «η Winking Eye Bridge».

 

8 Κάπελμπρίκε (Chapel Bridge)

Η Κάπελμπρίκε στην Λουκέρνη στην Ελβετία. Τοποθεσία: Λουκέρνη στην Ελβετία. Ξαναχτίστηκε το 1994.

Η Γέφυρα Κάπελμπρίκε ή αλλιώς η Γέφυρα Chapel είναι η παλαιότερη ξύλινη  γέφυρα στον κόσμο που διαθέτει σκεπή . ¨Έχει κατασκευαστεί κατά πλάτος του Ποταμού Reuss και  έχει πάρει το όνομά της από το Παρεκκλήσι του Άγιου Πέτρου με το οποίο γειτονεύει. Δομημένη το 1333, η γέφυρα είναι πρωτοποριακή επειδή μέσα υπάρχει μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής από τον 17ο αιώνα, που απεικονίζουν γεγονότα από την ιστορία της Λουκέρνης . Το μεγαλύτερο τμήμα της γέφυρας, και η πλειοψηφία αυτών των πινάκων είχαν αρχικά καταστραφεί το 1993 από φωτιά αλλά γρήγορα επανατοποθετήθηκαν.

 

7 Η Γέφυρα Pont du Gard Location: Gard, Γαλλία

Η περάτωση έγινε καθόλη τη διάρκεια από το 40 έως 60 μχ.

Ένα αριστούργημα Ρωμαϊκής Μηχανικής. Η Γέφυρα Pont du Gard αποτελούσε τμήμα ενός πολύπλοκου συστήματος υδραγωγείου, το οποίο μετέφερε νερό σε απόσταση διαδρομών πάνω από  50 χμ προς την Αρχαία Ρωμαϊκή πόλη Nemausus . Χτισμένη τον 1ο αιώνα μχ είναι η υψηλότερη από όλες τις γέφυρες των Ρωμαϊκών υδραγωγείων. Το 1985, λόγω της ιστορικής σπουδαιότητάς της, η Pont du Gard  προστέθηκε στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 

6 Η Μεγάλη Γέφυρα Danyang-Kunshan

Τοποθεσία Πεκίνο στην Σαγκάη της Κίνας .Το έργο περατώθηκε το 2010

Η Μεγαλοπρεπής Γέφυρα Danyang-Kunshan είναι κατά πολύ η μεγαλύτερη γέφυρα σε μήκος ανά τον κόσμο με το μεγαλύτερο μήκος να ισοδυναμεί με 164, 8 χιλιόμετρα. Η δόμηση της γέφυρας διήρκησε 4 χρόνια, κόστισε $8.5 δισεκ και έδωσε δουλειά σε 10,000 εργάτες σε αυτήν την τοποθεσία Αυτή η άκρως ανθεκτική δομή αντέχει σε τυφώνες, σεισμούς της κλίμακας έως και 8 Ρίχτερ και μια δύναμη σύγκρουσης που ισοδυναμεί με 300,000 τόνους.

 

5 Η Γέφυρα Millau Viaduct Millau Viaduct στην Κοιλάδα με τον Ποταμό Τάρν στη Γαλλία.

Τοποθεσία:  Κοιλάδα Τάρν της Γαλλίας. Η κατασκευή περατώθηκε το 2004.

Η Γέφυρα Millau Viaduct είναι μια καλωδιωτή γέφυρα. Με υψόμετρο 343 μέτρων πάνω στη βασική δόμησή της- είναι η ψηλότερη γέφυρα στον κόσμο. Το υψηλότερο σημείο της 19 μέτρα (62 πόδια) είναι πιο υψηλό και από τον Πύργο ¨Άιφελ. Σχεδιάστηκε από το Γάλλο μηχανικό Michel Virlogeux  και τον Βρετανό αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ/. Η γέφυρα Millau Viaduct θεωρείται μια από τα μεγαλύτερα μηχανικά επιτεύγματα όλων των εποχών.

 

4 Ponte Vecchio Vecchio στη Φλωρεντία της Ιταλίας

Τοποθεσία: Φλωρεντία , Ιταλία. Επανακτίστηκε το: 1345

Χτισμένη πάνω από τον ποταμό ¨Αμο, η γέφυρα Ponte Vecchio  αποτελεί μια μεσαιωνική πέτρινη γέφυρα και είναι η παλαιότερη στο είδος της στην Ευρώπη. Αρχικά φτιαγμένη τον 12ο αιώνα, όταν κατεστράφη από τις πλημμύρες, κατασκευάστηκε ξανά δύο φορές .Η γέφυρα Ponte Vecchio όπως την ξέρουμε σήμερα χτίστηκε το 1345 από τον Τάντεο Γκάντι. Είναι γνωστή για τα καταστήματα που βρίσκονται κατά μήκος της, όπως άλλωστε ήταν φυσικό στην εποχή των Μεδίκων. Η γέφυρα αυτή κατέστη η μοναδική γέφυρα στη Φλωρεντία που δεν υπέστη ζημιές από τους Γερμανούς κατά τον Δεύτε H Γέφυρα του Λιμανιού  του Σύδνεϋ ρο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

3 H Γέφυρα του Λιμανιού  του Σύδνεϋ (Sydney Harbour Bridge)

H Γέφυρα του Λιμανιού  του Σύδνεϋ αποτελούσε της γέφυρα με το μεγαλύτερο πλάτος, 48.8 μέτρα, έως ότου έκανε το 2012 την εμφάνισή της η γέφυρα Port Mann.Αυτή εξακολουθεί να παραμένει η υψηλότερη γέφυρα με αψίδα κατασκευασμένη από ατσάλι -134 μέτρα- από την κορυφή της ως τη στάθμη του νερού. Λόγω του σχήματός της ως αψίδα, η γέφυρα έχει γίνει γνωστή ως « The Coathanger». Η θέα αυτής της γέφυρας, το λιμάνι και η γειτονική όπερα ( Sydney Opera House) συνθέτουν μια σημαδιακή εικόνα της Αυστραλίας ως χώρα.

 

2 H Γέφυρα του Πύργου του Λονδίνου στην Αγγλία

Τοποθεσία : Λονδίνο στην Αγγλία. Η δόμηση περατώθηκε το: 1894.

Ο Γέφυρα στον  Πύργο του Λονδίνου (Tower Bridge), οικοδομημένη πάνω από τον ποταμό Τάμεση , αποτελεί το σύμβολο του Λονδίνου. Συνδυάζει το στυλ μπαρέτας και κρεμαστής γέφυρας κοντά στον Πύργο του Λονδίνου από τον οποίο πήρε το όνομά της. Η κατασκευή αυτής της γέφυρας, 800 πόδια μήκος, ξεκίνησε το 1886 και διήρκησε 8 χρόνια. Οι δύο πύργοι έχουν ύψος ο καθένας 213 πόδια. Το κεντρικό εύρος των 200 ποδιών, μεταξύ των δυο πύργων, χωρίζεται δε δύο μπαρέτες οι οποίες υψώνονται έτσι ώστε να επιτρέπουν την κίνηση από οχήματα πάνω από τον ποταμό. Το 1977 η γέφυρα βάφτηκε κόκκινη, λευκή και μπλε για τον εορτασμό της ασημένιας επετείου της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ και αυτά τα χρώματα εξακολουθούν να αποτελούν το έμβλημά της.

 

1 Η Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ (Golden Gate)

Τοποθεσία: Σαν Φρανσίσκο ( San Francisco) στην U.S.Α  δόμηση περατώθηκε το1937

Η γέφυρα αυτή είναι αιωρούμενη εκτείνεται σε όλη την Γκόλντεν Γκέιτ, η οποία χωρίζει τη Χερσόνησο του Σαν Φρανσίσκο και εκείνη της Marin Headlands. Το 1916 το κόστος για την κατασκευή αυτής της γέφυρας υπολογίστηκε στα $100 εκατομμύρια δολάρια και έτσι η ιδέα αυτή δεν ευδοκίμησε ¨Ένας εργάτης για το χτίσιμο γεφυρών, ο  Τζόσεφ Στράους (Joseph Strauss – Μηχανικός) έκανε σχεδιασμούς για πολλά έτη προτού ξεκινήσει η κατασκευή το 1933. Το πρότζεκτ τερματίστηκε το 1937 και κόστισε $ 1.3 εκατομμύρια/ Η Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ υπήρξε η πιο επιμήκης αιωρούμενη γέφυρα σε όλο τον κόσμο. ¨Εχει εμφανιστεί πολυάριθμες φορές στα ΜΜΕ, αποτελεί το πιο προεξέχον Αμερικάνικο έμβλημα και έχει αποκαλεστεί ένα από τα Θαύματα της σύγχρονης εποχής.

ΠΗΓΗ https://www.worldsecrets.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.