Ικανοποίηση σκόρπισε στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας η είδηση ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, για τον δραστικό περιορισμό με φυσικό τρόπο του πληθυσμού των τρωκτικών που καταστρέφουν τις αγροτικές καλλιέργειες στο θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα, θα χρηματοδοτήσει πρόγραμμα φυσικού ελέγχου επιβλαβών τρωκτικών, με τη χρήση μιας κουκουβάγιας, ονόματι Τυτώ.
Η Τυτώ είναι ένα νυκτόβιο αρπακτικό παγκόσμιας εξάπλωσης, το οποίο ζει, τρέφεται και αναπαράγεται αποκλειστικά σε αγροτικά οικοσυστήματα. Η Τυτώ βρισκόταν υπό διωγμό, καθώς μειώνονται οι κλασικές θέσεις φωλεοποίησής της (παλαιά κτήρια, πλίνθινα, πέτρινα, αποθήκες, σιλό), αλλά τώρα μάς ξανασυστήνεται ως «ο φίλος του αγρότη».
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η υποστήριξη των φυσικών θέσεων φωλαιοποίησης σε παλιά κτήρια, η εγκατάσταση τεχνιτών ξύλινων φωλιών, η εγκατάσταση φωλιών σε στύλους μέσα στην αγροτική ύπαιθρο.
Ο κ. Μποντζώρλος καταλήγει, τονίζοντας ότι «το όραμά μας είναι να επανασυνδέσουμε τη γεωργία με τη διαχείριση της βιοποικιλότητας, δημιουργώντας νέα οικονομία. Στόχος μας να αντικαταστήσουμε μέχρι το 2027 τα τοξικά τρωκτικοκτόνα σε πέντε πιλοτικές περιοχές στη Θεσσαλία και να δημιουργήσουμε προϊόντα με προστιθέμενη αξία».
Πηγή: mirmidones