Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

 ΓΡΑΦΕΙ  Ο  ΜΑΝΟΣ  ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΣ

Η Σαλαμίνα ! Ένα τεράστιο αρχαιολογικό μουσείο όλων των εποχών!

Μεταξύ των πολύτιμων  στοιχείων του και το  Μυκηναϊκό ανάκτορο στα Κανάκια που υπάρχει 3500 χρόνια τώρα. Και περίμενε !

Περίμενε τον Γιάννο Λώλο να το ανασκάψει, να βγάλει την ιστορία του Τελαμώνα και του  Αίαντα στο φως, να δώσει λάμψη στην Σαλαμίνα!

Σκληρή δουλειά, λίγοι οι πόροι, πολύ το μεράκι, μεγάλη η δίψα για την ανακάλυψη!

Έτσι κι  έγινε! Και πλέον έχουμε το Μυκηναϊκό ανακτορικό συγκρότημα για να το καμαρώνουμε! Τελείωσε η δουλειά ;; Ποτέ δεν τελειώνει η δουλειά του αρχαιολόγου!

Εδώ και λίγο καιρό, ο καθηγητής  Γιάννος Λώλος έχει αποκτήσει δύο ενοχλητικούς τύπους  παρέα, που κάθε τόσο επισκέπτονται το μέρος που ανασκάπτει , είτε αυτό είναι η θαλάσσια ανασκαφή στον κόλπο του Αμπελακίου (το αρχαίο λιμάνι της κλασσικής περιόδου), είτε στην κορυφή του λόφου επάνω από τα Κανάκια που βρίσκεται το Μυκηναϊκό ανάκτορο.  Φίλιππος Καρακώστας και Μάνος Κιλημάντζος οι ενοχλητικοί! Και  ο  καθηγητής  πάντα ευγενής και πάντα πρόθυμος  να εξηγήσει, να μοιραστεί, να συνεργαστεί.

Λατρεύουμε την αρχαιολογία και  με όσες δυνάμεις διαθέτουμε προσπαθούμε να προβάλλουμε το έργο του Γιάννου Λώλου και να βοηθήσουμε σε ότι άλλο μπορούμε.

Πήγαμε ξανά στην ανασκαφή στα Κανάκια και είδαμε από κοντά το κομμάτι που ανασκάπτουν γι αυτήν την χρονιά. Κουβεντιάσαμε με τον καθηγητή και με την βοηθό του και υπεύθυνη της ανασκαφής , την κα Χριστίνα  Μαραμπέα. Γνωρίσαμε και τους δύο ειδικευμένους  εργάτες , τον Σπύρο και τον Μπίλλη.

Μάθαμε λεπτομέρειες, μείναμε αρκετή ώρα με τους αρχαιολόγους και στο τέλος κάναμε την γνωστή βόλτα στην περίμετρο του συγκροτήματος.

Από το μέρος που κοιτάει στην θάλασσα, το δίδυμο μέγαρο και τους βοηθητικούς χώρους του , μεταξύ των οποίων και το κομμάτι της φετινής ανασκαφής και ανηφορίσαμε για το Ανατολικό μέρος του συγκροτήματος. Εκεί που υπάρχει η τριγωνική είσοδος φτιαγμένη έτσι ώστε να μπλοκάρει κάθε επιτιθέμενο. Εκεί που υπάρχει η βάση  πύργου παρατήρησης και που συνεχίζονται κατοικίες, εργαστήρια κλπ μέχρι σχεδόν την κορυφή του λόφου.

Από εκεί, στα ψηλά, έχει κανείς μία θέα ολόκληρου του συγκροτήματος  και ολόκληρου το κόλπου των Κανακιών. Στρατηγικά επιλεγμένη θέση, κυριαρχεί στον χώρο!

Έχοντας τελειώσει την κουβέντα με τους επιστήμονες, έχοντας βγάλει τις φωτογραφίες και το βίντεο που θέλαμε, ετοιμαζόμαστε να φύγουμε.

Χαιρετάμε τον καθηγητή  και ξαφνικά ακούμε την κα Μαραμπέα να φωνάζει από τον χώρο της ανασκαφής! Τρέχουμε μαζί με τον Γιάννο Λώλο και μόλις έχει ανακαλυφθεί μία ακόμη πόρτα ενός δωματίου, με τον τοίχο και  τον παραστάτη της!

Ονειρεύομαι !  3500 χρόνια περίμενε αυτό το ταπεινό άνοιγμα ενός μικρού δωματίου, να βγει στο φως! Και διάλεξε να βγει την ώρα που ήμασταν εμείς εκεί !

Οι αρχαιολόγοι είναι προφανώς συνηθισμένοι  σε αυτές τις  αποκαλύψεις. Έχουν άλλως τε βγάλει στην επιφάνεια πολύ πολυτιμότερα και σοβαρότερα ευρήματα.

Όμως για μας  τους δύο, αυτό είναι ένα βάπτισμα ! Και Νοιώθουμε  παραζαλισμένοι από τα συναισθήματα ! Ευλογία !  Ευλογία και  μία μικρή ανταμοιβή για την αγάπη και τις ώρες που ξοδεύουμε  κοντά σε μέρη αγαπημένα  που μας μιλάνε από τα βάθη των αιώνων.

Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα δείτε στις φωτογραφίες

( https://photos.app.goo.gl/J9zZbx2p31uVNkxa8 ) ,

Αλλά και στο βίντεο (  https://youtu.be/zr7YVLhrPhs )

Αυτό που μπορεί κανείς να πει κλείνοντας το παρόν , είναι : Καλή δύναμη στους επιστήμονες και αποκάλυψη όλο και περισσότερων  στοιχείων της κληρονομιάς μας.

Φωτογραφίες  ΦΙΛΙΠΠΟΣ  ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.