Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Τι προκύπτει από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη γερμανική Βουλή η αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής του γερμανικού αριστερού κόμματος, Sevim Dagdelen

Εξοπλισμός ύψους σχεδόν 130 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ πιθανόν να εξαχθεί για τις ανάγκες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, DPA.

Σύμφωνα με το DPA, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη γερμανική Βουλή η αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής του γερμανικού αριστερού κόμματος, Die Linke, Sevim Dagdelen, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, απάντησε ότι «η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, από το 2002, έχει εγκρίνει εξαγωγές οπλικών συστημάτων και εξοπλισμού προς την Τουρκία αξίας 522 εκ. ευρώ. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή, τον οπλισμό και τον τεχνικό εξοπλισμό του τουρκικού ΠΝ».

Το DPA αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε εγκρίνει, ήδη από το 2009, την παράδοση εξαρτημάτων και την εξαγωγή, μέσω της ονομαζόμενης «εγγύησης Hermes», της χρηματοδότησης δηλαδή του γερμανικού κράτους, ύψους 2,49 δισ. ευρώ.

Η Sevim Dagdelen, το κόμμα της οποίας ζητάει από τη γερμανική κυβέρνηση να προβεί σε εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, εξαιτίας της επιθετικής τακτικής της απέναντι στην Ελλάδα, χαρακτήρισε τις εξαγωγές γερμανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία «απαράδεκτες».

Και τόνισε: «Όποιος, όπως η καγκελάριος, Μέρκελ, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάας, συνεχίζει να παραδίδει όπλα στην Τουρκία, δεν θα πρέπει πλέον να βάζει στο στόμα του τη λέξη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»».

Το DPA υπογραμμίζει ότι, έως τώρα, η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παγώσει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, μόνον για τους εξοπλισμούς που προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικες επιχειρήσεις στον πόλεμο, στη Συρία.

Ωστόσο, η παράδοση εξοπλισμού, εξαρτημάτων και οπλικών συστημάτων που προορίζονται για τον «ναυτιλιακό τομέα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, εξακολουθεί να έχει την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι, ακόμα και το πάγωμα των εξοπλισμών, εξαιτίας των δύο τουρκικών εισβολων στη Συρία, αποφασίστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση, μετά από έντονες διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις στη Βουλή τόσο του κόμματος Die Linke και των Πρασίνων, όσο και πολιτικών από άλλους κομματικούς σχηματισμούς.

Το DPA σημειώνει, επίσης, ότι, πλέον, το πρόγραμμα κατασκευής των τουρκικών υποβρυχίων υφίσταται αυξανόμενη κριτική, καθώς και ότι οι παραδόσεις γερμανικών συστημάτων για το τουρκικό ΠΝ, είναι «εξαιρετικά αμφιλεγόμενες λόγω της αντιδικίας μεταξύ των εταίρων στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο (!)».

Αναφέρει, ακόμα, ότι η Ελλάδα, εταίρος της Γερμανίας στην ΕΕ, έχει ζητήσει από το το Βερολίνο να επεκτείνει το πάγωμα των εξαγωγών εξοπλισμού και οπλικών συστημάτων και στον τομέα που αφορά το τουρκικό ΠΝ και ειδικότερα τα υπό κατασκευή υποβρύχια τύπου 214.

Πρόκειται για έξι υποβρύχια, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία με ουσιαστική συμμετοχή της ThyssenKrupp Marine Systems.

Ως γνωστόν, πάντως, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παρ’ ότι, όπως είπε, έθεσε το θέμα, δεν απέσπασε κάποια δημόσια δέσμευση της γερμανικής πλευράς.

Θανάσης Αργυράκης

Ο Θανάσης Αργυράκης είναι δημοσιογράφος με μακρόχρονη εμπειρία στο διπλωματικό ρεπορτάζ και το ρεπορτάζ άμυνας

https://www.lawandorder.gr/Article/94504

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.