Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Τοξικά συναισθήματα υπάρχει τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε;

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΓΙΑΝΝΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

Πολύ αναφέρονται σε αυτά τα συναισθήματα λέγοντας πως » κάτι πάει στραβά», έχω κακή διάθεση αλλά δεν ξέρω γιατί. Το 2018 η Οξφόρδη ανακοίνωσε πως η λέξη τοξικός ήταν η πιο χρησιμοποιημένη λέξη μέσα στο έτος.

Τα συναισθήματα υπάρχουν για να κτίζουν την προσωπικότητα όμως όταν κυριαρχούν έντονα στην ζωή μας και πιεστικά τότε γίνονται τοξικά καθώς κρατούν πολύ καιρό, σωματοποιουνται και μπαίνουν μέσα στις σχέσεις μας. Κυρία τοξικά συναισθήματα είναι: Ο θυμός..

Ο φυσιολογικός θυμός δημιουργείται από κάποιο συγκεκριμένο συμβαν όταν αυτό είναι ξεκάθαρο είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί όταν όμως ο θυμός είναι διάχυτος γενικός και αόριστος τότε είναι βαθιά ριζωμένος σε γεγονότα του παρελθόντος και είναι πιο δύσκολο να ξεριζωθεί.

Καλό είναι να αντιλαμβανόμαστε τον λόγο που έχουμε θυμώσει, να το αποδεχόμαστε και να μην το μεταφέρουμε στις υπόλοιπες σχέσεις μας, αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο.

Δηλαδή όταν έχετε θυμώσει με τον προϊστάμενο σας να μην μεταφέρεται τον θυμό σας στον γίνει σας, στο παιδί σας κτλ να ξεχωρίζουμε τους ρόλους μας.

Ο φόβος απώλειας ελέγχου..

Σε αυτή την περίπτωση το άτομο αισθάνεται ότι δεν έχει τον έλεγχο της ζωής του, ότι άγεται και φέρεται από διάφορες καταστάσεις χωρίς να έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ροή των γεγονότων.

Έτσι, το άτομο καθηλώνεται από το φόβο ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει μια κατάσταση, και λυγίζει κάτω από το βάρος του τοξικού αυτού συναισθήματος Σίγουρα υπάρχουν καταστάσεις στην ζωή μας που είναι δύσκολες και πάνω από μας αλλά πάντα παίζει ρόλο ο τρόπος που θα το αντιμετωπίσουμε.

Η αυτολυπηση..

Ο άνθρωπος που ζει αυτό το συναίσθημα δεν μπορεί να δει τα προτερήματα του παρά μόνο τα ελαττώματα του. Έχει μια διαστρεβλωμένη εικόνα του εαυτού του.

Και καθώς τα βλέπει όλα μέσα από το αρνητικό πρίσμα εστιάζει πάντα μόνο στα αρνητικά, σε γεγονότα του παρελθόντος και φοβάται το μέλλον.

Και όταν κάποιος του «αποφύγει» καθώς δεν αντέχει τον αρνητισμο που εκπέμπει εκείνοι το εκλαμβάνουν ως αδικία. Από πού προέρχονται όμως όλα αυτά τα τοξικά συναισθήματα;

Η απάντηση είναι μια.. από τον τρόπο σκέψης μας

Καθώς δεν είναι φυσική ανάγκη μας ή αυθόρμητη αντίδραση του οργανισμού. Τα συναισθήματα είναι «επιλογή μας», και πρέπει να τα αναγνωρίζουμε ως «δικά μας».. ο θυμός μου, η λύπη μου, το άγχος μου κ.τ.λ.

Μιλήστε για αυτα, όταν κάτι μοιράζεται και λέγεται φωναχτά χάνει την δύναμη που έχει μέσα στην σιωπή μας.

Προκαλεστε τον εαυτό σας να γίνει αισιόδοξος ακόμη και αν στην αρχή γίνει με το ζόρι 🌸

Βρείτε δημιουργικές ασχολίες που ανεβάζουν τις δονήσεις σας.. χορός, μουσική, διάβασμα, περπάτημα

Αποφύγετε καταστάσεις που σας πυροδοτούν τοξικά συναισθήματα, να είστε αυτός που θα σταματά τον φαύλο κύκλο Και αν δεν είστε αυτός που νιώθει τα τοξικά συναισθήματα αλλά κάποιος οικείος σας.. μπειτε στα παπούτσια του , δουλέψτε την ενσυναίσθηση.

Καλή Κυριακή γεμάτη όμορφα συναισθήματα..

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ   ΜΑΡΓΙΑΝΝΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΓΙΟΓΚΑ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.