Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL
Τα καλά της θα φορέσει η 114 αεροπορική βάση της Τανάγρας τον ερχόμενο Μάϊο, όπου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι τελικά ο μήνας της άνοιξη, που «θ’ ανθίσει» και η 332 Μοίρα!

Τότε όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, αναμένεται να γίνει η επίσημη τελετή και η ένταξη των RAFALE στον αεροπορικό μαχητικό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο Αεροπορικό Επιτελείο έχει γίνει ήδη γνωστό ότι αυτά τ’ αεροσκάφη θα «κόψουν» το FIR Αθηνών, βαμμένα με τα διακριτικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το deal της Πολεμικής Αεροπορίας με την Armee de l’ Αir, τα πρώτα νέα μαχητικά αγγίζουν τον διάδρομο, όπως είπαμε πιο πάνω τον Μάιο, ενώ νωρίτερα θα έχει προηγηθεί- με την υπογραφή της συμφωνίας- η αποστολή ιπταμένων και τεχνικών στο Παρίσι για να ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους.

Οι ιπτάμενοι θα περάσουν από το αντίστοιχο Γαλλικό Σμήνος Μετεκπαίδευσης (ΣΜΕΤ) όπου εκτός από τον εξομοιωτή πτήσεων και τα θεωρητικά μαθήματα, πρέπει να «γράψουν» περίπου 30 ώρες πτήσης με τα Γαλλικά RAFALE, ώστε να ονομαστούν «διαθέσιμοι» στο νέο τύπο μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Την ίδια ώρα οι τεχνικοί της 332 Μοίρας εκτός των θεωρητικών μαθημάτων και της πλούσιας βιβλιογραφίας που θα πάρουν και μαζί τους, καθώς με αυτή θα βαδίσουν για πολλά χρόνια, θα βρεθούν με μια αντίστοιχη Μοίρα Συντήρησης Βάσης κι εκεί θα χουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τεχνικές λεπτομέρειες για το αεροσκάφος κατά τη διάρκεια κανονικής συντήρησης και μάλιστα σε διαφορετικά κλιμάκια (step by step).

Όμως ο προγραμματισμός της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως την έχουν συμφωνήσει με τους Γάλλους, δεν σταματά σ’ αυτό το επίπεδο. Και επειδή ακόμη δεν έχει χυθεί μελάνι για τις υπογραφές, γίνονται είτε διορθώσεις είτε προστίθενται επιπλέον σημαντικές λεπτομέρειες για να φτάσουμε στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου θα κλειδώσει και η συμφωνία για την επίσημη έναρξη του εξοπλιστικού προγράμματος που είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • Θα γυρίσουν «καβάλα» στα RAFALE

Οι πρώτοι έξι Έλληνες ιπτάμενοι που θα ονομαστούν εκπαιδευτές της 332 Μοίρας στον τύπο του RAFALE μετά το Γαλλικό Σμήνος Μετεκπαίδευσης, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα γυρίσουν ούτε με C-130, ούτε με κάποια εμπορική πτήση επιβατικού αεροπλάνου, αλλά με έξι RAFALE.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα των RAFALE, με την άφιξη των υπολοίπων μεταχειρισμένων αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Σημαντική λεπτομέρεια που αφορά τον οπλισμό των αεροσκαφών είναι ότι κάθε αεροσκάφος που θα φτάνει στην 114 Πτέρυγα Μάχης θα έχει και τον οπλισμό του, ανάμεσα σε αυτόν και οι πύραυλοι αέρος- αέρος Meteor, το στρατηγικό όπλο των RAFALE που γι’ αυτό τον λόγο ήταν μια βασική επιλογή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Και επειδή μένουν μόλις έντεκα ημέρες έως την 1η Δεκεμβρίου, ο μήνας δηλαδή των υπογραφών για την έναρξη του εξοπλιστικού προγράμματος των RAFALE, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Πατρίκ Μεζονέβ .

Οι δυο άνδρες συζήτησαν για το χρονοδιάγραμμα, τις διαδικασίες και τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την πρόσκτηση των Γαλλικών RAFALE από την Πολεμική Αεροπορία.

https://hellasjournal.com/2020/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.